Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6820362 www.bgdnes.bg

Покри се ченгето, обрало супербандата "Гастрольорите"

Прокуратурата си прехвърля топката, накрая спира разследването

Дългия: Свиха ми кавазакито от полицейски паркинг, ще ги съдя до дупка

Изплъзна се жандармеристът, който дръзна да ошушка суперкрадците, известни като бандата на "Гастрольорите". Обирджиите обвиниха ченгетата за това, че са опоскали или изнесли мотор "Кавазаки" и още няколко луксозни лимузини, конфискувани от домовете им по време на акцията през 2012 година в Свети Влас. Липсите излизат наяве малко след като делото срещу Илиян Манолев-Дългия, Маруан ал Масри, бившия надзирател Ангел Пеев, бившата барета Живомир Бакърджиев и Илиан Йосифов-Муци влиза в спецсъда.

Петимата задържани разказват пред съдия, че колите им потъват в нищото от полицейския паркинг на Враня, докато те са в ареста. Изчезват и протоколите от конфискацията. Това се случва в периода от 2012 година до 2014 година - преди началото на процеса.

Реклама

Близо 6 години по-късно делото срещу петимата от "Гастрольорите" продължава да се точи по инстанциите, но разследването за изчезналите им вещи отдавна е спряно, научи "България Днес".

"На този етап няма достатъчно доказателства, за да се уличи конкретен служител. Ако се появяват нови данни, ще го възобновим", коментираха лаконично от Районната прокуратура в София.

Проверка на "България Днес" показа, че дело за откраднатите вещи на "суперкрадците" е образувано още на 3.06.2014 година в спецпрокуратурата. След това е прехвърлено по компетентност на районен прокурор. Той обаче не открил свидетели, които да уличат извършителя. Нито доказателства в документите за съществуването на въпросните скъпи возила.

Жандармеристите мълчали като риби за липсите, а протоколите от изземането липсвали. Така разследването по сигнал на арестуваните собственици вече трета година прашясва в архивите, а Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество остава с пръст в уста въпреки заявката, че ще отнеме поне 1/2 от имането на подсъдимите.

"По моя информация за кражбата на мотора имаше обвиняем. Мисля, че дори разкриха кражбата и отстраниха охранителя. Моторът беше много скъп, но повече нищо не се чу за него. Но това не е единствен случай на мистериозно изчезващи вещи на задържани лица. Това е порочна практика. Няма кола на този паркинг, която да не е опоскана от служителите на МВР", коментира адвокат Нацко Дойчев, защитавал бившата барета Живомир Бакърджиев, закопчан в акцията на Свети Влас.

Първи за липсата на скъпия си мотор "Кавазаки" от паркинга научава Илиян Манолев-Дългия. Той е сочен за един от ръководителите на бандата и наследник на люлинската банда касоразбивачи. Впоследствие Дългия е оневинен за участие в организирана престъпна група. Осъден е на 4 години затвор за обира в Свети Влас в края на 2017 година. Ще обжалва присъдата си на 23 май т.г., когато апелативните съдии ще гледат делото. В момента е в чужбина, тъй като е освободен срещу парична гаранция и няма забрана да напуска пределите на страната.

Реклама

"Ще ги съдя до дупка и няма да се откажа", коментира от чужбина подсъдимият гастрольор. Адвокатът му Валя Братоева е категорична, че Манолев вече е завел дела срещу МВР за мотора си.

Да съдят полицията искат и останалите „гастрольори“. Петимата определено има какво да губят чисто материално, имайки предвид, че са сочени за милионери от ченгетата. Твърдеше се, че в банковите им сметки има над 15 милиона лева. Веднага след задържането им бе оповестено, че разполагат с яхти и имоти в Гърция. Подозираха ги за обирите на три обществени трезора, както и на колосално количество наркотици.

В крайна сметка петимата подсъдими бяха оневинени като участници в банда. Организирана група нямало, но пък отнесоха ефективни присъди за обира на бизнесмена Васил Джуров. Ченгетата влизат в дирите на подсъдимите, докато ги разследват за друго престъпление. Осуетяват следващия им удар благодарение на СРС-та.

Надзирателят Ангел Пеев от "Съдебна охрана" получава най-тежкото наказание - 7 години затвор. В дома му са открити 2,375 килограма кокаин с над 70% чистота на стойност 450 000 лева, незаконен автомат „Калашников“, картечен пистолет „Шипка“, пистолет „Макаров“ и голямо количество боеприпаси за оръжията.

По 4 години лишаване от свобода бяха присъдени на Маруан ал Масри, който се смяташе за ръководител на групата, Илиян Манолев и на бившия служител в СОБТ Живомир Бакърджиев.

Наложеното наказание на петия подсъдим Илиан Йосифов-Муци е 3 години и 6 месеца затвор.

6 милиона кеш са скрити в саксия

Когато Маруан и Дългия започват да планират проникването в дома на бизнесмена, те вярват, че вътре има 6 милиона кеш, скрити в саксия. Парите били от сделка с терени за строителство.

Оборудвани с 4 радиостанции, устройство за заглушаване на аларма, ръкавици, шперцове, петимата мъже решават да взломят къщата навръх рождения ден на Джуров. Знаели, че планира празненство с 10 души в заведение "Каручката". Очаквал с нетърпение участието на фолкфурията Ивана за личния си празник. Поканил близките си "да се напият". Не било ясно само дали бабата, която живеела в имота, ще иде в кръчмата.

„Е, ми тря'а се проб'аме! Е, ми, кво! Що да не се проб'аме? Той мо'е и да не разбере Бабуна! Мо'е си е легне, може сто неща 'а са. Но деве'десе' и осем процента тря'а е там. Шото ше е нек'во с певици, с мевици…“, казва Маруан на аверите си по телефона.

След известно колебание Дългия се съгласява. Насърчава го адашът му Илиан Йосифов, който смята на пръсти имената на гостите и в това число влиза и бабата. Завардват улицата, но в крайна сметка се отказват в последния момент. Отлагат взломяването с два дни, когато са заловени.

Реклама
Реклама
Реклама