Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6820883 www.bgdnes.bg

Исканият от Турция граничар пази "Лудогорец"

Помните ли граничаря, който Турция искаше да екстрадираме, за да съди за това, че е убил рибар, навлязъл в нашите води? Е, смелото ченге днес е сменило професията си и се изявява като укротител на безредици и съблюдаване на сигурността по мачовете на футболен клуб "Лудогорец", научи "Българи Днес". В момента разжалваният полицай е един от най-съвестните пазители на реда в частна охранителна фирма и води спокоен и щастлив живот, твърдят близки, помолили за анонимност.

Цонков попадна в мерника на съдебната власт след трагичен инцидент. На 17 април 2008 г. катер на Гранична полиция засича турска лодка с трима рибари на борда в наши териториални води край Резово. Последва схватка на гемията, при която фатално е прострелян Ялчин Ерджан. Изстрелите са произведени от оръжието на Цонков, но докато то е било заплетено в рибарските мрежи. След близо 2-годишен процес в България разследването е прекратено, като по-късно съдът в Страсбург потвърждава становището на родните магистрати. Преди година турският съд в Кърклареле предявява обвинение срещу Цонков и компания и иска тяхната екстрадиция. Искането е отхвърлено.

"Нямам информация дали делото срещу клиента ми в Турция въобще се разглежда. Вече година не е постъпвало каквото и да било искане от тяхна страна, като у нас делото вече е в архива", заявява пред вестника защитникът на ексграничаря, адвокат Росен Кожухаров. Той е категоричен, че според българското законодателство казусът е ясен и приключен. Обвинението не е доказано, деянието не е извършено и няма неправомерност от страна на Цонков и неговите колеги, което означава, че те са невинни, заключва юристът.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама