Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6872659 www.bgdnes.bg

Отчаяната майка Янка Янкова моли за помощ: Откраднаха ми бебето!

Казаха ми, че детето е умряло. Не ми дадоха трупа, нямам и смъртен акт

"Вярвам, че детето ми е живо! Откраднаха ми го, помогнете да го намеря!" С тези думи старозагорката Янка Янкова търси подкрепа, за да открие родената си преди повече от 20 години дъщеря - Тонка. По думите на жената дни след раждането лекарите й казват, че бебето е умряло. Не позволяват на майката да види трупчето на рожбата си, не издават дори смъртен акт на момиченцето.

Жената признава, че много рано е забременяла. Била наивна и повярвала на думите на лекаря, че бебето й е мъртво, но години наред се измъчва от мисълта, че то всъщност може да е живо.

Реклама

"Бях на 16 години, когато родих първото си дете. Беше момиченце, на което дадох името Тонка Георгиева Янкова. Лекарите ми бяха казали, че бебето е с недоразвити дробчета и ще трябва да я включат на дихателна система", започва покъртителния си разказ Янка за далечната 1996 година.

"Мина една седмица, през която аз ходих да я виждам сутрин и вечер. Бях в болницата, не я оставих. Лекарите ми казаха, ако искам, мога да си ходя у дома, но аз не пожелах. След една седмица дойде медицинска сестра в стаята ми и ми казва, че доктор Сахарски ме викал. Отидох при него, а той ми съобщи, че бебето е починало", продължава разказа си Янка.

"Не ми дадоха да си взема трупа на бебето. Казаха, че нямало смисъл да се наранявам повече, те щели да се погрижат за тялото и да ми изпратят смъртния акт по пощата. Този смъртен акт никога не го получих", обяснява Янка защо толкова години след раждането все още не може да намери покой и да спре да търси своето първородно дете.

Жената споделя мистерията с изчезналото си бебе във фейсбук платформата "Търсим се". Чрез страницата Янка получава безброй коментари под молбата й за помощ в откриването на изгубеното детенце. Друга потребителка на интернет платформата споделя почти идентична история с тази на мистериозно изчезналото бебе на Янкова.

"Не сте първият случай. Мои познати нито труп на бебето видяха, нито смъртен акт, нито майката е подписала да го погребат без нея. Отива да си го вземе от родилния дом, след като й казват, че е готово за изписване. Тя отива и й съобщават, че бебето е починало", коментира Силвия Миткова.

Реклама

Едни потребители на страницата съветват Янка да подаде сигнал в полицията, други да търси лекаря, който й съобщава за смъртта на бебето, трети пък са категорични, че трябва да бъде нает частен детектив, който да разследва случая.

60 000 българи в "Търсим се"

Над 60 000 българи търсят своите корени. Внушителната цифра е броят на членовете в групата "Търсим се" във фейсбук. Организацията е създадена през далечната 2012 година, а мисията й е да отпадне тайната на осиновяването.

Чрез фейсбук страницата на общността стотици хора вече са открили своите роднини. Идеята на създателите на интернет платформата е максимален брой хора да достигнат до личните истории, защото така наречената "тайна на осиновяването" ограничава възможностите им да открият истинските си родители, братя и сестри. Всеки от тях търси своето минало, за да погледне спокойно към бъдещето си, обясняват 

Реклама
Реклама
Реклама