Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6925870 www.bgdnes.bg

Баба Йорданка е новият дядо Добри

Дарителката е тежко болна, ходи на химиотерапии

Бившата учителка Йорданка Савова е същински дядо Добри, но в женски облик.

Даскалицата по литература цял живот прави добрини и помага на изпаднали в беда хора, научи "България Днес". Последното й благородно дело е дарението на четири бюст-паметника на бележити автори в Двора на кирилицата.

84-годишната шуменка със скромна пенсия подари бюстове на Паисий Хилендарски, Христо Смирненски, Никола Вапцаров и Гео Милев на културно-историческия комплекс край първата българска столица Плиска. Последно време състоянието й е много влошено. Тя дори се съмнявала, че ще доживее откриването на скулптурите, което се състоя на 19 юни. Жената страда от онкологично заболяване и няколко пъти в седмицата ходи на химиотерапия.

Реклама

"Йорданка е много болна. Едва успя да излезе от болницата, за да присъства на откриването на бюстовете. Даже се беше притеснила, че няма да доживее да види поставянето на дарените от нея скулптури. Очарован съм от нея! Аз не исках финансова помощ, още по-малко от пенсионерка. Но тя много настояваше, искаше да остави нещо на народа си", разказва пред вестника Карен Алексанян, собственик и създател на комплекса.

Йорданка и съпругът й Станислав посетили Двора на кирилицата през 2015 г. заедно с пенсионерския клуб. Останала много впечатлена още с прекрачването на прага. Когато разбрала за идеята за Алеята на писателите, много се развълнувала и се замислила с какво може да допринесе.

"Имах огромно желание да бъда полезна. Хората, които са увековечени там, са гиганти! Знаех, че не мога да дам много средства, моите възможности са капка в морето. Никога не бих излязла от анонимност, ако не исках с цялото си сърце този мой жест да увлече и други хора", споделя скромната учителка, която е автор и на 7 книги.

Това не е първата добрина, която Савова прави в живота си. Пет години е подкрепяла с топли дрехи и храна бедни и болни хора от своя квартал. Казвала им, че това е дар от асоциация, за да не се чувстват неудобно.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама