Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6967579 www.bgdnes.bg

Тревога! Втора чума настъпва от Север

Брожения срещу баба Дора, бай Георги се предаде със стадото си 

Втора вълна от африканска чума заплашва страната ни от Север!

Над 300 огнища са открити в съседката ни Румъния, като заразата е едва на 120 км от крайдунавския град Силистра и заплашва глиганите и домашните прасета. Хората са изправени на нокти и всеки момент очакват да открият огнище и у нас.

Местните власти взимат спешни мерки срещу разпространението на болестта по родните свине. Част от тях са забраната на внос на свинско месо и дезинфекция на всички моторни превозни средства, влизащи в страната ни. На двата гранични пункта, плюс всички пристанищни докове на територията на областта са разлепени материали, които информират преминаващите за ограничението. Ловният сезон също започна по-рано. Вместо от 1 октомври ловците грабнаха пушките посред лято.

Реклама

Междувременно в Странджа обстановката остава напрегната. В ямболското село Шарково жива верига от 20 човека все още пази обора на баба Дора. По-голямата част от местните са се обърнали срещу възрастната жена и не желаят да я подкрепят повече.

"Чухме, че щели дарителска сметка да й правят. Но защо само на нея? Всички сме потърпевши. Не е честно перфектно гледани животни да умират, пък малко по-занемарен добитък да остава жив. Баба Дора си обича животните безспорно, но не се грижи за тях толкова добре, колкото големите ферми например", коментират пред "България Днес" местни жители.

В селото се завърна и беглецът бай Георги, който хвана гората заедно със стадото си, щом чу за епидемията. Пенсионерът се предаде доброволно и чака примирено ветеринарите да нахлуят и в неговия обор.

"Животните можеше да бъдат спасени! Европейската комисия не е издала препоръки и изисквания за избиване на животните при чума в Странджа. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) също няма такова становище. Заповедта за избиването им е подписана от директора на БАБХ д-р Дамян Илиев и забележете - агронома инж. Николай Роснев", коментира случая ветеринарят Пламен Пасков.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама