Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6967810 www.bgdnes.bg

Гросмайстор Кирил Георгиев: Още шахматисти ще бягат

Нямаме друг изход, твърди бившият европейски шампион


Още български шахматисти ще се състезават за други държави. Това обяви гросмайстор Кирил Георгиев. Той е един от четиримата топ състезатели, които няма да играят за родината. Причината за този ход е изключването на българската федерация от международната (ФИДЕ). Това принуди шахматистите са играят под неутрален флаг, но те решиха вече да се ориентират към други държави.
Георгиев се мести за Македония, 32-ият в световната ранглиста Иван Чепаринов вече е шахматист на Грузия, Борис Чаталбашев се състезава за Дания, а Ива Виденова ще представлява Хърватия.
"Ще има и още, но не мога да казвам имена - добави пред "България Днес" Кирил Георгиев. - Неприятно е. Последните години бяха трудни за българския шахмат, защото нямаме лицензирана федерация. Не виждам дрг изход. За България съм играл 50 години, а за Македония две. Реално още не ми е дошло разрешението, за да се състезавам за друга държава, но го чакам всеки момент."
Според Георгиев ситуацията може да се разреши, чак когато приключи разследването и всички съдебни битки между отделните фракции, борещи се за власт.
"Прокуратурата трябва да намери виновниците на базата на факти и документи - смята Кирил Георгиев. - Те трябва да бъдат освободени от българския шахмат. Някои хора не искат да се махнат. За да тръгнат нещата има нужда от обединение, но не и с хора, които за замесени в злоупотреби."
Първото по-сериозно участие на българските шахатисти за други страни ще бъде шахматната олимпиада в Батуми (23 септември - 7 октомври).



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама