Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7015484 www.bgdnes.bg

Мафията виновна за трагедията в Генуа

Фирми на Коза ностра строят през 60-те години срутилия се мост „Моранди“

Кухи компании на организираната престъпност печелят всички по-големи държавни и общински търгове

Коза ностра и корумпирани чиновници са основните виновници за трагедията с 39 жертви на моста „Моранди“ в Генуа.

Реклама

Фирми на мафията са построили през 60-те години скъпоструващото инфраструктурно съоръжение, което 54 г. по-късно безславно пада и почерня Италия.

„За разлика от другите катастрофи, които през годините удариха страната, като земетресения и наводнения, тук не става дума за Божия гняв, а за човешка грешка“, изтъква журналистът Тобиас Джоунс. „Първоначалната версия за мълнията, която удря единия от стълбовете на моста и поради това се срутва, няма нищо общо с истината. За всичко са виновни хората и по-конкретно подкупните властимащи от средата на миналия век“, допълва той.

След края на Втората световна война почти всички големи строителни дейности в държавата се контролират от престъпни организации, обяснява пресата на Ботуша. Обществените търгове за изграждането на училища, детски градинки, болници, пътища, магистрали, сгради за социално слаби, мостове и виадукти се печелят от компании, приближени на Коза ностра.

„Освен че печелят от хазната, мафиотските босове с тези поръчки получават идеална възможност и да изперат мръсните си пари, а това е солидна ниша за натрупване на капитали, която не бива да бъде подценявана“, пишат италианските медии.

„В периода 1948-1992 г. има странна заигравка между организираната престъпност и консервативната десница, за което трудно се намират доказателства. Но боде в очи фактът, че съмнителни фирми без капитал винаги са първи в наддаванията за държавни поръчки, а антикомунистите получават щедри финансови инжекции и сериозна подкрепа на изборите“, допълват печатните издания.

„Тогава всичко изглежда идеално и няма недоволни. Ефектът от корупционната схема лъсна едва през последните 5 г., когато цели девет моста в различни части на Италия се срутват. Това с „Моранди“ в Генуа е капката, която преля чашата“, изтъква разследващият репортер Тобиас Джоунс. „По време на строителния бум през 50-те и 60-те години една трета от издадените 4000 разрешителни за строителство отиват в ръцете на Коза ностра. И това са най-тлъстите обекти. Където сумите са милиарди тогавашни лири“, допълва той.

Реклама

Начинът мафията да притиска хората да гласуват за правилната партия отново е свързан с тези поръчки. На работа се назначават млади хора до 30 г. от региони, където безработицата е убийствена. Заедно със заплатата те получават указания и каква бюлетина да пуснат в урната.

„В гладните следвоенни години малцина са тези, които отказват тази оферта. Почти няма случай на строител, напуснал трудно извоюваното работно място заради политически разногласия с шефовете. Най-страшното е, че никой не е бил каран насила да гласува за посочената партия. Всичко става доброволно и с ентусиазъм, което налива вода в мелница на мафията, че всичко може да мине незабелязано“, споделят тайни от кухнята вестниците в Рим.

„Насилие се прилага срещу хората от строителния контрол. Мафията ползва всичките си ресурси да притиска инспекторите, много от които са почтени и нямат нищо общо с престъпната схема. Те с очите си виждат как на всяка строителна площадка под контрола на Коза ностра се забърква „беден бетон“. Вместо за правилната здравина да слагат повече цимент, работниците допълват сместа с пясък, който е без пари“, категорични са италианските медии.

Аферата с „бедния бетон“ частично е разкрита през 2009 г., когато полицията проверява 20 случая на разреден цимент. Разследването все още не е приключило, а списъкът с обекти от национално и местно ниво, които могат да се срутят едва ли не всеки момент, нараства лавинообразно.

Реклама
Реклама
Реклама