Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7059008 www.bgdnes.bg

Собственици на земи търсят свежи пари чрез бързи продажби advertorial icon

„Агрион“ е най-разпознаваемата компания за управление на земеделски активи

Една от най-честите причини за продажба на земеделска земя е необходимостта от свежи пари за посрещане на непредвидени плащания. Това става ясно от проучване на лидера в управлението на поземлени активи „Агрион“ за нагласите на собствениците на поземлени имоти.

Собствениците и наследниците се решават на сделка и ако им предстои придобиване на друг имот, за организиране на сватба, за издръжка на студент или предстоящо заминаване в чужбина. Съществен е също делът на притежателите, които са решили да продават, тъй като не обработват парцелите си. По-голямата част от тях нямат възможност самостоятелно да се грижат за земите си или не се интересуват от земеделие и затова оставят нивите си да пустеят.

Според официалните данни на Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) през 2018 г. се е увеличил размерът на изоставените трайни насаждания и на масивите от земи, които не са обработвани повече от пет години. Необработваните площи са достигнали 1,94 млн. декара. За сравнение - преди година изоставените парцели са били с над 16 хил. декара по-малко. Най-висок е процентът на необработваемите земи в областите Плевен, Враца, Благоевград и Пловдив.

Според участниците в допитването водещ фактор при избора на купувач е сигурността на сделката и бързото й реализиране. Повечето собственици на земя предпочитат потенциалният купувач да е българска компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор и се грижи за земите, които управлява.

Над 75% от продавачите посочват именно „Агрион“ като предпочитан партньор при сделка. Компанията държи водеща позиция сред фирмите, чиито услуги собствениците на земя и продаващите биха ползвали. Тя е най-разпознаваемият бранд в земеделския бранш.

Освен за консултации и проучването на възможности за финансиране все повече хора са посетили някой от регионалните офиси в опит да сключат сделка. Според наблюдателите на пазара едно от най-големите предимства на дружеството е безплатната оценка на земеделските земи, която прави.

Собствениците на имоти могат да поискат оферта или да заявят безплатна оценка на земите си на адрес http://www.agrion.bg/bg/request/sell или във всеки един от регионалните офиси на земеделското дружество.

„С извършването на безплатни оценки искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да добият реална представа за пазарната оценка на активите им и каква цена да очакват, ако решат да продадат имота си“, казаха от ръководството на „Агрион“. Това спестява време и разходи на притежателите и ще им помогне да вземат информирано решение.

Притежатели на земеделски имоти в България са предимно хора от по-възрастното поколение, над 55 години, със средни за страната доходи, за които продажбата на имот е най-бързият и сигурен начин да осигурят необходимите им пари за непредвидени разходи. Голяма част от тях са склонни да продадат част от имотите си, вместо да теглят кредит от банка и да трупат задължения. Процедурата при продажба е много по-бърза и опростена, спестява доста разходи на притежателите.

Стойността на поземления имот се влияе най-вече от местоположението, землището, транспортната достъпност, наличието на комуникации, формата, размерите и категорията на земята. Качеството на почвата също влияе на цената на поземлените активи, информират експертите в бранша.

Средният размер на притежаваната земя у нас е около 20 дка земя, като собствениците й живеят предимно в столицата или другите големи градове, сочат данните на „Агрион“. Терените са им в отдалечени райони, често над 100 км разстояние от местоживеенето им, а парцелите са раздробени на малки части от наследници, които често водят съдебни спорове помежду си. Голяма част от притежателите на земеделска земя имат други професии и нямат интерес и желание да се занимават със земеделие.

Реклама
Реклама
Реклама