Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7070420 www.bgdnes.bg

Големият Стефан Данаилов загуби кака си Росица: Каква е тая мъка?! Най-любимите ми жени да си отидат преди мен!, казва актьорът

"Каква е тая мъка, най-любимите ми жени да си отидат преди мен! Какво е това нещо, не мога да съм спокоен, как ще съм спокоен."

Така със сълзи на очи големият актьор Стефан Данаилов сподели за поредния удар в живота си - на 84 години от този свят си отиде сестра му Росица Данаилова. Това се случи на датата на рождения ден на покойната му съпруга Мария - 23 септември.

Реклама

"Напоследък не беше много добре със здравето. Не можеше да ходи, движеше се с количка, понякога с подкрепата на хора около нея, но не се отказваше от нищо - хапваше си, спорехме, дори си пушеше любимите цигарки", споделят близките на Росица Данаилова. Цяло лято тя изкарала заедно с брат си на вилата им на морето във великолепна компания.

"Не обичам да не се движа и когато направя две-три крачки, често падам, не мога да се задържа. Затова и тази година най-често получавах контузии", сподели ни Роси малко преди юни месец. Тогава тя отново претърпя злополука, но нямаше нищо счупено.

Тогава именно брат й Стефан Данаилов пръв дошъл да й помогне. "Какво ще правя аз без него? Той ми е слънцето, което сгрява живота ми. Купува ми лекарствата, грижи се за мен. На кой му стига пенсията в днешно време? Всяка вечер се моля за моето братче. Той ме научи да живея днес и сега, забранявал ми е да го питам какво ще правим утре. Освен това ми върна очите, подари ми и зъби за 2000 лева, на които много се радвам. Ето, всяка сутрин ги слагам, да не плаша внучката", през смях ни сподели тогава Роси.

От десетина години Роси е с разклатено здраве. Миналата година претърпя две последователни операции в столичната болница "Света Екатерина".

"Имам високо кръвно, но не обичам да говоря за болести. Животът стана толкова скъп и ни притисна финансово. Отказах се от жената, която идваше всяка седмица да помага в домакинството ни. Отказах се също от педикюристка и маникюристка. Ето, опитвам понякога да готвя и се влача с бастуна да посрещна внучката, ама да не ви разправям - имам и други операции - на окото, извадиха ми и единия бъбрек, после пък ми опадаха косите. Бях се стопила до 35 кг, но сега съм малко по-добре. Трябва да мислим позитивно и да вярваме в доброто", сподели ни тогава Росица Данаилова, която въпреки болежките изглеждаше много добре, макар и на 84 години.

Реклама

"Не знам колко силен човек трябва да си, за да погребеш сина си. А моето момче си отиде съвсем млад, при това толкова далеч от мен", сподели първо пред "България Днес" Роси миналата година, когато загуби големия си син Ламби Кондов от инсулт. Нито брат й, нито тя успяха да отидат на погребението в Южна Африка, където той живееше. Но този удар съсипа и без това лошото здравословно състояние на Данаилова. Крепеше я единствено дъщерята Роси Обрешкова, която бе неотлъчно до нея заедно с момиченцето си - красивата Стефи.

Една от най-добрите приятелки на Росица Данаилова бе Мария, съпругата на брат й.

"Харесвам Мария, макар никога да не сме били най-близки на света. Изключителна любов бяха двамата с брат ми. Тя бе разбрана, грижовна, тиха. Винаги като се съберем заедно, си говорим за нея в сегашно време. Сякаш е сред нас. И го вярваме, защото добрите хора не умират. И знам - Мария ще си остане с брат ми до края на живота му. Единствена", сподели след кончината на любимата на Мастера Мария сестра му Росица Данаилова.

Самата Роси е човекът, който първи вкарва в актьорството Стефан Данаилов. Води го на кастинг, а режисьорът лудва по Мастера. "Тя ми проправи пътя, после станах по-известен от нея. Сега какво, дали ми завижда, никога. И досега не ме е критикувала за нищо", сподели Ламбо в едно от интервютата си пред вестника за кака си.

Иначе Росица Данаилова завършва ВИТИЗ в един клас с Татяна Лолова, Никола Анастасов, Григор Вачков, Ицхак Финци и др. После взима тапия и за докторантура в Академията за театрално изкуство в Санкт Петербург. В Народния театър изиграва върховната си роля с първия си съпруг - Иван Кондов - постановката "Грехопадението" на Артър Милър. Там Кондов е Куентин, а тя - Мерилин Монро. Така започва и любовта им, от която се ражда синът им Ламби Кондов. Момчето е талантливо, завършва актьорско майсторство, но не иска да се връща в България, живее в Южна Африка, в Кейптаун. Когато Кондов си отива от този свят, Росица се жени за документалиста Константин Обрешков. От него е дъщерята Росица Обрешкова. Талантливата девойка сега е режисьор и асистент на Ламбо в НАТФИЗ.

Поклонението пред тленните останки на Росица Данаилова ще бъде в сряда от 11 ч. в Народния театър. Приживе тя пожела да бъде кремирана. Поклон пред паметта й!

Реклама
Реклама
Реклама