Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10024205 www.bgdnes.bg

Вдовицата на Луканов с нови тайни бабини рецепти

Обикалях страната в експедиция за готварски гурмета, казва Лилия Герасимова

Вдовицата на убития премиер Андрей Луканов - Лилия Герасимова, продължава да работи, макар да е пенсионерка. Тя е автор на хитовото първо издание "Кухнята на времето". Наръчникът за традиционна българска кулинария само преди дни бе допълнен с нови 72 готварски идеи за примерни менюта, но този път за постни ястия.

"Книгата не е просто готварска. Тя е пътуване във времето, което успях да осъществя благодарение на разговорите с хората от цяла България. Поех експедиция, за да събера тази съкровищница от нашите баби и майки - всички те над 60 години", споделя Лилия Герасимова, чиято сила е най-вече в сладкишите и тортите.

Реклама

"Осем години работих в главно управление по туризъм, а след това бях журналист. Един от големите кулинари, с които съм работила, беше бащата на певицата Камелия Тодорова - Кирил Тодоров, той превеждаше от български на френски. Беше блестящ преводач на гурме рецепти", обяснява готварските си пристрастия Лилия. Мъжът й - покойният Андрей Луканов, бил цар на омлетите.

"Правеше и скара. Не беше всеяден, нито лаком, просто обичаше хубавата храна. Никога нямаше да го видите да яде върху вестник или да пие вино от пластмасова чаша. Това за него беше кощунство", спомня си днес Герасимова, която живее с убития премиер още от студентските си години в Москва. Майка й била специалистка по руска кухня.

"Като дете на политемигранти заминала да живее в Москва 13-годишна. Удаваха й се всякакви тестени руски специалитети - пироги, пелмени, пирожки. За мое учудване, когато мама се пенсионира, се записа на курс при Пенка Чолчева. Хора от по-старото поколение я знаят като автор на много от готварските ни книги. Сестрата на Андрей - покойната Гертруда, също беше добра кулинарка", разказва Герасимова в интервю преди време.

Може би заради сантимента към руската кухня вдовицата беше съдружничка с Анета Сотирова в "Гара за двама" - руския ресторант, който актрисата и дамата от висшата партийна номенклатура въртяха. Тогава том се събираше елитът на цялата артбохема, но звездата от "От нищо нещо" реши да пусне кепенците.

Целта на Лилия Герасимова е да съхрани за поколенията ястията, приготвяни от нашите баби и прабаби. Тя иска да покаже и на чужденците традиционните български ястия, прочули ни по цял свят. "Странно е, но ние сме единствената туристическа страна, която все още няма кулинарни региони. Какви ли не специалисти бяха канени да направят пътища на виното, като че ли ние нямаме собствени, български винари. Но всеки отбягва тази тема, а тя е много важна - не само за съхраняване на паметта на българската национална кухня, но и за това, че поколенията вече няма да знаят какво са готвили бабите им", твърди Герасимова.

Давайки оценка на самата себе си, жената до бившия министър-председател е категорична: "Не мога да се похваля, че съм добър готвач. Готвенето е изкуство, иска търпение, любов, време и отношение към храната. Но обичам да готвя", казва Лили Герасимова и допълва: "Но пък съм доволна от живота си. Няма пълно щастие. Аз съм имала толкова много, че сега мога да изрека тези думи".

Реклама
Реклама
Реклама