Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10047935 www.bgdnes.bg

Хлябът подгони 2 лева

Осезаемо увеличение от 1 август 

3,5% е поскъпването спрямо миналата година 

Критичната цена от 2 лева за килограм подгони най-масовият хранителен продукт - хлябът.

За по-високата стойност на насъщния се заговори в началото на миналия месец, като очакванията бяха от 1 август цената на хляба да се повиши. И точно това се случи.

Експерти от земеделското министерство отчитат, че увеличението за последната година е около 3,5% и така в момента килограм хляб се продава за 1,70 лева. Опаковките в супермаркетите и малките магазинчета са с по-малък грамаж и затова на етикетите виждаме по-малки суми, които варират от 1,10 до 1,50 лева.

Реклама

Основната причина е увеличението на цената на електричеството от 1 юли т.г. Хлебопроизводители коментират, че поскъпването се дължи и на други фактори, като цената на газа и транспортирането например. През последните дни се заговори за поскъпването на дизела и бензина, което допълнително ще доведе до нови сътресения в бранша.

Друг сериозен проблем е, че все повече хлебопроизводители спират дейност, тъй като не успяват да се справят с пораженията от пандемията. Браншът не получава допълнително финансиране за справяне с последствията от COVID-19.

По-високата цена на хляба е повлияна и от поскъпването на пшеницата, въпреки че се очаква тази година страната ни да регистрира рекордно високи добиви от жътвата. Средната изкупна цена на хлебната пшеница за юни тази година е 393 лв./тон, а тази на фуражната - 380 лв./тон. И мнозина са категорични, че цената на хляба у нас се определя основно от международните пазари, като вътрешното влияние не е толкова осезаемо.

Спасителен остров в морето от високите цени са честите промоции на хипермаркетите, където хляб може да бъде купен и под левче за бройка.

Скорошно изследване на покупателната способност в ЕС на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ показа, че с минимална заплата у нас работникът може да си купи 583 хляба от 500 грама. Работникът на минимална заплата във Франция може да купи 1095 броя хляб от по 500 грама, в Германия - 1232, в Испания - 1120. Аналогична е ситуацията и с други стоки - картофи, сирене, вода.

Реклама
Реклама
Реклама