Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10185215 www.bgdnes.bg

Доживотник осъди България за дискриминация при сервиране на храната му

Шампион по дела срещу институциите

Халил Хасан искал яденето му да се сипва от бакар, а не от надзирател без здравна книжка

Осъденият на доживотен затвор убиец Халил Хасан печели дело за дискриминация заради това, че храната му я сервират хора без здравни книжки, научи "България Днес"! След като осъжда България в Страсбург заради мизерните условия в килиите, пандизчията се жалва, че неправилно е третиран по признак лично положение. То се изразява в това, че е бил поставен в по-неблагоприятни условия от другите затворници. Като доживотник храната му е сервирана от надзирателите, които не били преминали лекарски преглед за издаване на здравна книжка.

Реклама

Магистрати на две инстанции потвърждават, че спрямо Хасан е упражнена пряка дискриминация през периода 15 януари 2014 г. до 10 май 2014 г. в затвора в Плевен.

В справка от затворническата администрация уточняват, че всички осъдени на решетки до гроб са били настанени в Зона с повишена сигурност и са третирани съобразно нормативните актове. Посочва се, че лицата, работещи в затворническата кухня, ежегодно са преминавали през медицински контрол, преглед и необходими изследвания съгласно изискванията за работа в кухненски блок. Освен това храната е приготвяна за консумация в изотермични съдове за транспортиране и е пренасяна от работник в затворническата кухня до зоната с повишена сигурност. Там на индивидуални табли яденето се е разливало по чиниите и в този вид храната е достигала до каторжниците.

По делото е приложена и докладна от главния готвач, който се кълне, че кухненските работници, които сервират храната, са преминали инструктаж как се разлива храната и са с валидни здравни книжки. За да се уверят, съдиите изискват документи кои лица са сервирали храната по това време, но се оказва, че в пандиза не се пази подобна информация.

В процеса е включен и затворник, разпитан по делегация във Варна. Той проговаря, че преди години е бил заедно с Хасан в плевенската пандела. Разказва, че храната е била сервирана от постовия надзирател, а в изолатора и в наказателните килии е била разнасяна от бакар. Съкилийникът е категоричен, че Хасан е искал бакар да му сервира, а не надзирателят. За сравнение важният свидетел посочва, че е настаняван в зоната за доживотници в Софийския централен затвор. Там надзирател отварял килията и пред килията бакарят разсипвал храната и я давал на осъдените.

Показанията доказват пред съда, че Хасан е бил поставен в различно положение при подобни обстоятелства с лицата, изтърпяващи същото наказание в други затвори в страната. С решението е осъдена Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", като й указва да бъде преустановено нарушението и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения спрямо ищеца.

Това е поредното спечелено дело за Халил Хасан. Той е сред най-колоритните и дейни доживотници. Роден е през 1973 г., бил е боец във войната в Босна през 90-те г. След завръщането си в България се специализира в грабежите. При поредния удар застрелва в главата таксиметров шофьор.

Реклама

Хасан получава и втора доживотна присъда. През лятото на 2015 г. се появява информация, че докато отивал за разходка на карето, той е нападнал надзирател в Плевенския затвор. Атакувал е тъмничаря с арматурно желязо, но не е успял да го нарани. Докато го извеждали, викал "джихад", "ще ви избия" и "ще се лее кръв". За инцидента доживотникът е изправен пред Темида за опит за предумишлено убийство на надзирател с шило. "Мога да поема вината на целия китайски народ, дори за убийството на Кенеди, за стрелбата по папа Йоан-Павел II и каквото неразкрито имате във Великотърновско. Но на мен по-тежка присъда не може да ми се издаде. Аз такова престъпление не съм извършил", проговаря хладнокръвният убиец в съдебната зала.

Той завежда десетки дела срещу институциите. Печели дело, че е бил принуден да лепи марки на писмата до държавните учреждения. За дискомфорта му плащат 2 бона. Големият успех на Хасан е делото в Европейския съд по правата на човека, което завежда заради лошите условия във Варненския и Ловешкия затвор. Магистратите от Страсбург уважават доводите на рецидивиста и му присъждат обезщетение от 4 хил. евро за неимуществени вреди и 1102 евро за разходи. Сред оплакванията на Хасан са, че през нощта нямал достъп до тоалетна и ползвал кофа, че няма балатум върху бетонния под, че не е допуснат до курс по компютърна грамотност и че не се съобразявали, че е мюсюлманин, и му давали свинско месо.

Иска секс без камери

Халил Хасан е сред 26-те тежки рецидивисти и серийни убийци, които започват съдебна битка за свиждане без прегради и секс без камери. Затворниците атакуват заповед на шефа на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" - стаите за свиждане да са оборудвани със системи за видеонаблюдение, а срещите да протичат в присъствието на надзиратели. Каторжниците скочиха заради невъзможността да ползват т. нар. удължено свиждане и да правят секс с половинките си, без да бъдат наблюдавани.

Реклама
Реклама
Реклама