Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/10469717 www.bgdnes.bg

Детето чудо на тениса печели турнир в САЩ

11-годишното дете чудо на тениса Теодор Давидов продължава с триумфите на корта. Българчето спечели престижния турнир "Еди Хер" в американския щат Флорида - състезание, което е едно от най-силните в света за възрастовите групи от 12 до 18 години.

Във финала Давидов победи с 6:4, 6:4 американеца Джордан Лий. Теодор триумфира с титлата след шест поредни успеха и само два загубени сета.

Реклама

Момчето стана популярно в цял свят с уникалния си начин на игра. Той изпълнява два форхенда - с дясна и лява ръка, което е нещо невероятно в тениса. Наскоро Тео привлече вниманието на един от най-големите треньори Патрик Муратоглу. Той покани момчето да тренира в неговата академия. Муратоглу е дългогодишен треньор на легендата Серина Уилямс, а преди време работи и с Григор Димитров.

Тео Давидов е роден в България, но много малък заминава за Колорадо. Неговите родители се установяват зад океана. С много усилия изграждат малък семеен бизнес, чиято цел е да помогне за израстването на техния син в спорта. Именно таткото Калин е идеологът на рядко срещания стил на игра, при който се използват лявата и дясната ръка за изпълнение на сервис и форхенд. 42-годишният Давидов е бивш елитен състезател по волейбол. Неговият баща Тодор е първият треньор на дългогодишния национал Теодор Салпаров.

Във Флорида българският триумф продължи и при момичетата. Росица Денчева спечели титлата на сингъл на "Еди Хер" и достигна до финала на двойки. В категорията до 14 години поставената под №1 в схемата българка разгроми в мача за трофея с 6:1, 6:1 втората в схемата Ева Оксфорд (САЩ). Роси спечели титлата с пет победи при само един загубен сет. Във финала по двойки Денчева в тандем с Жо Лин Соу (Малайзия) отстъпиха на японките Лира Косака и Кико Инуе с 4:6, 3:6.

Денчева участва на турнира като част от международните отбори на ITF - поредно голямо признание за младите български таланти. Това е и изключителна възможност за младите ни тенисисти да пътуват и участват във висококачествени младежки турнири под ръководството на официален треньор на ITF. Всички разходи са покрити от Фонда за развитие "Голям шлем".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама