Директорът на Театър "София" Ириней Константинов: "Спаси София" пречи театърът да бъде ремонтиран

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Директорът на Театър "София" Ириней Константинов: "Спаси София" пречи театърът да бъде ремонтиран

Осъмнахме с плакати, подложиха ни крак, губим финансирането

Кой е той

Роден е на 23 март 1949 г. в София. Завършва ВИТИЗ "Кр. Сарафов" със специалност "Актьорско майсторство" в класа на проф. Гриша Островски. Играл е на сцената на Варненския театър, работил е в театър "Сълза и смях". В киното е запомнен с ролите си в "Петимата от Моби Дик", "Зарево над Драва", "Борис I", "Последният бей на Балканите" и много др. От юли 2008 г. е директор на Театър "София".

Само преди ден театърът осъмна с транспаранти, поставени от "Спаси София", с които се протестира против ремонта на сградата. Плакатите бяха свалени, а коментар по казуса дава директорът Ириней Константинов.

- Г-н Константинов, как реагирахте на казуса с плакатите, с които осъмнахте?

- Махнахме тези плакати два часа след като ги видяхме. Истината по казуса е следната. Чакахме дълго този лелеян ремонт, от който театърът има огромна нужда да се случи, и сега нещата се осуетяват. Сградата е отличително място в градския пейзаж на София, но в момента е в ужасно състояние - не само вътре, но и отвън. Работим с много остаряла техника, която е за музея, сценична механизация, звук, осветление и т.н. Условията, в които работим, също са изключително трудни. Хората се мъчат и затова имаме нужда от преустройство и на вътрешното пространство, за да има хармония в пребиваването на хората, които са по цял ден тук години наред и изпълняват професията си. Всичко това беше премислено, уговорено и решено да се случи от август насам. Стигнахме до споразумение със Столична община и тръгна този ремонт. И в един момент се случи препъникамъкът. От "Спаси София" решиха, че точно това е моментът, в който нещата трябва да се спрат. Ако ние не стартираме този ремонт до началото на лятото, ще изгубим финансирането по европейски проекти. И сега театърът се обрича на едно безвремие, не се знае кога ще се започне с ремонта.

- Какъв беше препъникамъкът, за който се "хванаха" от "Спаси София"?

- Облицовката отвън, първо за нея стана дума. Първоначалната идея бе променена. Те се хванаха за нея и в крайна сметка решихме, че материалът ще си остане същият като камъка, какъвто си е бил винаги. От "Спаси София" идваха, а и няколко комисии оглеждаха театъра, виждаха допотопното му разрушено състояние, цъкаха с езици как може в XXI век да съществува такава сграда, предназначена за изкуство, която трябва да работи в такива условия. Всички недоразумения относно целия проект бяха изгладени. Бяхме се разбрали, защото участвах в тези комисии. Поръчката бе стартирана... и изведнъж този непочтен протест! Театърът осъмна в тези транспаранти вчера сутринта. Тези протести имат за цел да осуетят една кауза, решена от Столична община, от кмета Фандъкова и от всички хора, които са загрижени това да се случи, да имаме ремонт и всички хора, работещи тук, да са доволни. Но отново се започна с изтъкването на доводи, които са отдавна решени и сложени на масата. Последният казус, както вече казах, беше с облицовката на театъра. Смятам, че е добре да има изолация, тъй като сметките ни и без това отиват към 15 000 лева, а това е начинът да се намалят сметките. Освен всичко имаме непрекъснати течове от покрива и в залата. Да не говорим, че може да се случи най-лошото - стичайки се по сградата, да стане късо съединение и това да има фатални последици за театъра. Знаете ли, аз не искам да се превръщам в човека, в чието време това се е случило. И вместо този ремонт да стане по-бързо, се прави всичко възможно той да бъде спрян. Защо?

- И друг довод имат от "Спаси София", че театърът бил паметник на културата на трето място, класиран от специалисти?

- Да, но той сам по себе си е паметник на културата. Видът му в никакъв случай няма да бъде променен. Не разбирам защо се случва тази непочтена борба, това е непочтен начин. Осъмнахме с тези транспаранти, които, видите ли, някой се е качил на къщата ни и ги е сложил, тези гадни надписи. Те са незаконно, през нощта са се катерили хора по покрива, което усили течовете още повече след дъжда, тъй като от много време покривът ни е в плачевно състояние с една мушама отгоре! Ние ходим като нестинари по него, внимаваме, за да можем да работим и да не ни тече в залата, и накрая това нощно пълзене до какво води? Още по-зле след тези транспаранти. Не ми се мисли как ще оправяме покрива сега.

- Все пак те се съгласяват, че условията ви са тежки, защо трябва да се протакат нещата?

- Да, те бяха тук, видяха всичко, цъкаха изумено и накрая се хванаха точно за този казус - за облицовката на театъра. Нищо няма да бъде променено, пак казвам, всичко вече беше решено. Но е тъжно, че всичко това се прави с идеята да не се случи този ремонт на театъра, т.е. "Спаси София" не иска театърът да бъде спасен по начин, който е предвиден с професионални решения.

- Говорите открито, не ви ли притеснява, че в момента има конкурс за директори и може да не сте пак директор?

- Моята борба не е да спечеля поредния конкурс за директор. Моята борба е театърът да бъде направен. Единствената ми цел и желание след близо 13 години като директор на този театър и като артист в него е тази, това е моята кауза и аз не мога да се примиря с това положение. Не искам да оставя зад гърба си нещо, което не е било направено и е било на границата да се осъществи. А тези хора продължават да се преекспонират. Непочтеността на едно такова действие на хора, които знаят какво е състоянието на театъра и въпреки всичко действат, за да задоволят свои амбиции, ме дразни. Не виждам за какво са ни нужни нови разговори. Говорихме много, всички застанаха зад каузата, която защитих, че крещящо е нужен ремонт, че всичко ще бъде максимално прозрачно, че няма тайни и ще бъдат отчетени средствата за ремонта, но това е положението.

- А вие сте измислили и как да реагирате, когато ще почне ремонтът?

- Да, разбира се. Подготвили сме всичко като логистика, уговорени са всички локации, на които ще ходим, сцени, на които ще играем, лично съм ги уговарял, закупили сме техника, с която да можем да пътуваме и да се придвижваме по време на турнетата. Всичко е премислено и направено и само чакахме чудото да се случи - да почне ремонтът, за да продължим нататък. Обидно е, недопустимо е по този начин да се действа на тъмно, скрито и в ущърб на Театър "София". Та това е една от красивите сгради в столицата, построена специално за театър след 9 септември 1944 г. Искам да се обърна към тези хора от "Спаси София": Моля, не ни пречете, нека Столична община осъществи ремонта на сградата. Не подлагайте крак на хубава кауза. Това е, за което аз се боря и ще се боря.

Стефан Спасов, "Спаси София": Не сме против, но не на всяка цена

"Казусът с Театър "София" се развива повече от 5 месеца. Става въпрос за обществена поръчка обявена през август за ремонт. Проектът предвижда цялата фасада да бъде свалена, оригиналната да бъде премахната, а на нейно място да бъде направена окачена фасада като на модерна офис сграда от имитиращи материали, които няма да бъдат сходни с оригиналните. Ние проведохме множество срещи с директора на театъра, със Столична община заедно с най-добрите специалисти в България и те подробно обясниха защо целият този синтез от изкуство и архитектура, който представлява сградата, е изключително ценен, че всеки детайл и плочка е там със смисъл и не може да се замества с друго", каза Стефан Спасов от "Спаси София". Според него Столична община самоцелно иска да похарчи някакви пари и те не били съгласни с това. "Няма да позволим да се усвоят поредните милиони, защото никой няма да има полза, ако този проект бъде осъществен. Това, че театърът осъмна с транспаранти, е гражданска инициатива, за да може да се привлече общественото внимание към проблема. Ние не сме против ремонта в никакъв случай, знаем какво е състоянието на театъра, но тези ремонти не трябва да бъдат на всяка цена. Искам да кажа, че и ние искаме този ремонт да се случи възможно най-бързо. И в момента общината протака, защото, ако беше предприела промяна в проектната документация, тя можеше да бъде внесена за месеци и обществената поръчка да бъде обявена отново, така че да има добър краен резултат", каза Спасов.

Дизайнерка се размята на Миконос

Дизайнерка се размята на Миконос

Да караш бъги е секси, особено ако си полугола. Това демонстрира дизайнерката Лора Лилова, която отиде чак на остров Миконос, където се метна на зелена количка в оскъден бански и дълги плитки. Защо трябва да се правят дрехи, след като човек може да се подвизава и в този

Върнаха кучето на Денди

Върнаха кучето на Денди

Приятелят на покойния писател Кристофър е завел Хининус при негова близка Музикантката Йоана Савова, момичето, което първо алармира за кончината на най-добрия си приятел Любомир Милчев-Денди, най-сетне си върна кучето му - Хининус, научи "България Днес". Сладкото четириного дълго време бе в неизвестност след смъртта на собственика си

Почиващи атакуват безплатни зони

Почиващи атакуват безплатни зони

Битка за чадъри на морето!  Заради липса на място на плажа в Поморие спасителната вишка е поставена на вълнолома  Доли ЛУКАНОВА Битката за морето вече започна! Туристи безмилостно атакуват плажните ивици, показва проверка на "България Днес". Южното ни Черноморие е претъпкано с хора. В главите им се зареждат всякакви изобретателни хитринки

Сушата в Италия може доведе до криза за пармезан

Сушата в Италия може доведе до криза за пармезан

На фона на сушата в Италия човечеството може да се сблъска с недостиг на пармезан, прогнозират учени, цитирани от Си Ен Ен. Причината е, че количеството на водата в река По, захранваща 30 процента от фермите в страната, силно е намаляло, което застрашава производството на популярното сирене, предава БТА

Най-четени

Джизъса се уреди с млада тъща

Джизъса се уреди с млада тъща

Булката на Благо ще го командва Снежанка Спасова е едва 8 години по-възрастна от бившия футболист "Бракът е комбинация от две души, които се сливат в една на този специален ден! Желая им много щастлив и благословен брачен живот! Обичайте се!" С тези емоционални думи новата тъща на Благой Георгиев честити брака на дъщеря си с футболиста

Рибарят Светослав Лозанов от Видин: Хващам чудовищата на Дунав!

Рибарят Светослав Лозанов от Видин: Хващам чудовищата на Дунав!

Моруна едва не ме уби, преборил съм над 50 гигантски риби в реката Гигантска моруна едва не погубва професионалния рибар Светослав Лозанов от град Видин. За това разказва самият той пред "България Днес" навръх Международния ден на река Дунав - 29 юни. Едва ли има по-голям специалист в улова на есетрови риби от Светослав

Джизъса се ожени на рождения ден на бившата си Есмер

Джизъса се ожени на рождения ден на бившата си Есмер

Случайно или нарочно?!  Благо платил сватбата си, не разчитал на богатия татко на булката Футболният национал Благой Георгиев пристана на красивата Полина Спасова на пищна церемония в събота във Велинград. Това се случи точно на рождения ден на бившата му съпруга - руската татарка Есмер, и на този на новия на предпоследната му любов Златка

Скъпоценни камъни дирят в Родопите

Скъпоценни камъни дирят в Родопите

Нов хит в туризма  Срещу 250 лв. с чук и длето ровят за несметни богатства  Доли ЛУКАНОВА Планински кристали, благородни ясписи, лилави аметисти и още десетки скъпоценни камъни лежат погребани в недрата на Родопа планина. Стотици търсачи на несметни богатства се стичат в горите край град Маджарово. Последните години това се е превърнало в

Сезонът на дините е открит

Сезонът на дините е открит

Плеймейтки и силиконки атакуват морето Банският на Николета едва удържа пищната й гръд Лятото дойде. Жегите започнаха. Жените се разсъбличат на плажа, за да хващат тен. И както се казваше в една реклама, дойде сезонът на дините! Родните плеймейтки и силиконови бомби захвърлиха якета и дънки и вече се търкалят на пясъка, на метри от морето

Диляна Попова срещу Алекс Петканова

Диляна Попова срещу Алекс Петканова

Сили премериха две родни красавици. Диляна Попова и Алекс Петканова застанаха една срещу друга в елегантни рокли, спорейки коя е по-красива. Признаваме си, че ни е трудно да преценим. И двете изглеждат

Елвира Георгиева стана баба

Елвира Георгиева стана баба

Елвира Георгиева вече е баба, научи "България Днес" от първа ръка. Внучката на изпълнителката се роди преди дни и получи името Дара. "Дъщерята от първия брак на съпруга ми стана майка преди седмица. С мъжа ми Ники отидохме на изписването. Щастливи сме, че се разраства фамилията", радва се изпълнителката на "Коминочистачът"

Нови снимки на Гунди от мача с "Милан"

Нови снимки на Гунди от мача с "Милан"

51 години от трагичната кончина на футболните легенди Привърженикът на "Левски" Михаил Цветков вади на бял свят кадри на фотографа от "Поглед" Христо Славов Непоказвани снимки на Георги Аспарухов от епичния мач с "Милан", игран на 11 октомври 1967, се публикуват за първи път в печата днес, в деня, когато се навършват 51 години от трагичната

Червена хубавица победи Лена

Червена хубавица победи Лена

В онлайн конкурс избираме красавица №1 в политиката - загл. Петя Михалевска печели четвъртфиналите с минимална преднина пред Бориславова Конкурс за най-красива жена в родната политика се провежда онлайн, установи "България Днес". Хубавици от различни партии се изправят една срещу друга в директни елиминации

Глория продаде къщата в Гърция

Глория продаде къщата в Гърция

Глория вече няма собствена резиденция в Гърция, затова напоследък е все по българското Черноморие. Примата на фолка е продала дома си преди около месец. Русенката го изтъргувала не защото е закъсала за пари, а за да си купи по-луксозен имот на друго място. Освен къщата в столицата Глория има и 4 апартамента

Най-коментирани

Дизайнерка се размята на Миконос

Дизайнерка се размята на Миконос

Да караш бъги е секси, особено ако си полугола. Това демонстрира дизайнерката Лора Лилова, която отиде чак на остров Миконос, където се метна на зелена количка в оскъден бански и дълги плитки. Защо трябва да се правят дрехи, след като човек може да се подвизава и в този

Кашай определя съдиите в Първа лига

Кашай определя съдиите в Първа лига

Шефът на Съдийската комисия към БФС Виктор Кашай ще определя лично главните съдии на мачовете в Първа лига. Това заяви на пресконференция преди началото на сезона бившият унгарски топрефер. "Разделяме ясно отговорностите - заяви Кашай. - Аз определям главните съдии в Първа лига, отговорникът за асистентите определя нарядите за асистентите и моят

Върнаха кучето на Денди

Върнаха кучето на Денди

Приятелят на покойния писател Кристофър е завел Хининус при негова близка Музикантката Йоана Савова, момичето, което първо алармира за кончината на най-добрия си приятел Любомир Милчев-Денди, най-сетне си върна кучето му - Хининус, научи "България Днес". Сладкото четириного дълго време бе в неизвестност след смъртта на собственика си

Почиващи атакуват безплатни зони

Почиващи атакуват безплатни зони

Битка за чадъри на морето!  Заради липса на място на плажа в Поморие спасителната вишка е поставена на вълнолома  Доли ЛУКАНОВА Битката за морето вече започна! Туристи безмилостно атакуват плажните ивици, показва проверка на "България Днес". Южното ни Черноморие е претъпкано с хора. В главите им се зареждат всякакви изобретателни хитринки

Сушата в Италия може доведе до криза за пармезан

Сушата в Италия може доведе до криза за пармезан

На фона на сушата в Италия човечеството може да се сблъска с недостиг на пармезан, прогнозират учени, цитирани от Си Ен Ен. Причината е, че количеството на водата в река По, захранваща 30 процента от фермите в страната, силно е намаляло, което застрашава производството на популярното сирене, предава БТА

Ученик на Ламбо става Гунди

Ученик на Ламбо става Гунди

Актьор от "Татковци" в кожата на Георги Аспарухов Красавецът Павел Иванов отслабна 13 килограма, за да се превъплъти в личността на великия футболист Актьорът от "Татковци" Павел Иванов се готви да влезе в кожата на легендарния български футболист Георги Аспарухов-Гунди в пълнометражен филм за живота му, научи "България Днес"

Мария с нова джипка

Мария с нова джипка

С нова джипка се подвизава из София Мария, видяха скоростните папараци на "България Днес". Певицата, която слезе от сцената, едва се вижда в огромното возило, но го шпори смело из столичните улици. Откакто е с новата си половинка, Мария често се появява с различна кола. снимки: "България

Лили Иванова проговори за тайните на Парцалев

Лили Иванова проговори за тайните на Парцалев

Лили Иванова и Георги Парцалев години наред са били много близки, разказа наскоро самата певица. Легендата на българската естрада разкрива, че той бил много самотен човек и понякога точно тази самота ги сближавала. Тя обаче била творческо състояние, което им било необходимо, за да могат да предадат целия си талант на публиката

Кичка Бодурова: Панайот Панайотов нарече колеги „сульо и пульо“, простих му

Кичка Бодурова: Панайот Панайотов нарече колеги „сульо и пульо“, простих му

„Панайот Панайотов беше груб към колеги – нарече ги „сульо и пульо“, и това не успях да го преглътна“. Това каза пред bTV певицата Кичка Бодурова за размяната на гневни постове във „Фейсбук“ между нея и певеца. По думите ѝ грубото отношение е основната причина Панайотов да няма участие в нейния концерт в Бургас през юни

Контрольорът от градския транспорт Надя Костова: Нередовни пътници се оправдават,че отиват на гробища

Контрольорът от градския транспорт Надя Костова: Нередовни пътници се оправдават,че отиват на гробища

Написала съм над 1000 акта за 13 години КОЯ Е ТЯ Надя Костова от 13 години е контрольор в градския транспорт в София. Родена и израснала е във Велико Търново, където завършва Математическата гимназия. Преди да проверява пътници за карти и билети, Надя е работила 8 години в Столичната следствена служба

Сушата в Италия може доведе до криза за пармезан

Сушата в Италия може доведе до криза за пармезан

На фона на сушата в Италия човечеството може да се сблъска с недостиг на пармезан, прогнозират учени, цитирани от Си Ен Ен. Причината е, че количеството на водата в река По, захранваща 30 процента от фермите в страната, силно е намаляло, което застрашава производството на популярното сирене, предава БТА

Кичка Бодурова: Панайот Панайотов нарече колеги „сульо и пульо“, простих му

Кичка Бодурова: Панайот Панайотов нарече колеги „сульо и пульо“, простих му

„Панайот Панайотов беше груб към колеги – нарече ги „сульо и пульо“, и това не успях да го преглътна“. Това каза пред bTV певицата Кичка Бодурова за размяната на гневни постове във „Фейсбук“ между нея и певеца. По думите ѝ грубото отношение е основната причина Панайотов да няма участие в нейния концерт в Бургас през юни

Боби Турбото предложил на Калина от сцената на Сатиричния театър

Боби Турбото предложил на Калина от сцената на Сатиричния театър

Актьорът Борислав Захариев, по-известен като Боби Турбото, е предложил брак на Калина Крумова от сцената на Сатиричния театър в София по време на своя постановка. Захариев е паднал на едно коляно, докато пеел Can't help falling in love на Елвис Пресли, разказаха младоженците пред Нова Тв. Борислав ми предложи брак в залата на Сатиричния театър

Два самолета откарват днес изгонените руски дипломати

Два самолета откарват днес изгонените руски дипломати

Два самолета от Русия пристигат днес на летище София, за да откарат 70-те изгонени от България руски дипломати. Заедно с тях си тръгват и семействата им като на двата полета ще има около 170 души, съобщиха дипломатически източници на "24 часа". Двата полета са с хуманитарен статут заради ембаргото за руски самолети на територията на ЕС

Стрелба на детска площадка в Студентски град, има пострадал

Стрелба на детска площадка в Студентски град, има пострадал

Мъж пострада, след като направи забележка на жени в градинката пред блока, а техен близък му извади пистолет, съобщава NOVA. Инцидентът е станал в столичния кв. Студентски град. Пострадалият Диан Дянков има 5 шева, след като е бил ударен с дръжката на пистолета. "На площадката имаше две жени от ромски произход с дете

Огнян Кунчев: Вече сме в нова COVID вълна

Огнян Кунчев: Вече сме в нова COVID вълна

Новите варианти са много по-заразни, но протичат по-леко България е навлязла в новата COVID вълна. Това каза математикът проф. Огнян Кунчев пред Нова тв. „Хиляда случая ще имаме на около 15 юли. Ако сложим и скритите - те ще са поне 10 000. По супер оптимистичната прогноза пикът се пада през август, но това е, ако не влизат хора отвън

Световната №1 падна на "Уимбълдън"

Световната №1 падна на "Уимбълдън"

Водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек прекъсна серията си от 37 поредни победи в турнири от "Големия шлем" и загуби в третия кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Полякинята загуби от Ализе Корне с 4:6, 2:6 за 1:33 часа. Французойката достига до четвъртия кръг на "Уимбълдън" за първи път от 2004 година насам

След 5-годишна пауза Адел се завърна на живо пред публика в родния Лондон (Видео)

След 5-годишна пауза Адел се завърна на живо пред публика в родния Лондон (Видео)

Британската поп звезда Адел участва в музикален фестивал в Хайд Парк в родния Лондон пред близо 65 хиляди души публика. Това беше първата ѝ изява на живо от 2017 г., съобщи today.com. И беше много емоционално завръщане на сцената. През януари тя отложи поредица от концерти в Лас Вегас заради COVID

"Златните момичета" връчват олимпийски медали

"Златните момичета" връчват олимпийски медали

Ели Бинева и Камелия Стоилова почетени от ансамбъла Първите олимпийски шампионки на България в художествената гимнастика от ансамбъла връчиха златни медали. Лаура Траатс, Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова и Ерика Зафирова изненадаха и разчувстваха Елена Бинева и Камелия Стоилова. Петте подариха на бившите си колежки реплики на

538 са новозаразените с коронавирус

538 са новозаразените с коронавирус

538 са новозаразените с коронавирус, което е с 66 случая повече от вчера. Това показват данните на единния информационен портал. За последното денонощие са направени общо 3903 теста. Починалите са двама, а броят на поставените дози е 1197. Общо новохоспитализирани са 54, от които 41 неваксинирани и 13 ваксинирани