Директорът на Театър "София" Ириней Константинов: "Спаси София" пречи театърът да бъде ремонтиран

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Директорът на Театър "София" Ириней Константинов: "Спаси София" пречи театърът да бъде ремонтиран

Осъмнахме с плакати, подложиха ни крак, губим финансирането

Кой е той

Роден е на 23 март 1949 г. в София. Завършва ВИТИЗ "Кр. Сарафов" със специалност "Актьорско майсторство" в класа на проф. Гриша Островски. Играл е на сцената на Варненския театър, работил е в театър "Сълза и смях". В киното е запомнен с ролите си в "Петимата от Моби Дик", "Зарево над Драва", "Борис I", "Последният бей на Балканите" и много др. От юли 2008 г. е директор на Театър "София".

Само преди ден театърът осъмна с транспаранти, поставени от "Спаси София", с които се протестира против ремонта на сградата. Плакатите бяха свалени, а коментар по казуса дава директорът Ириней Константинов.

- Г-н Константинов, как реагирахте на казуса с плакатите, с които осъмнахте?

- Махнахме тези плакати два часа след като ги видяхме. Истината по казуса е следната. Чакахме дълго този лелеян ремонт, от който театърът има огромна нужда да се случи, и сега нещата се осуетяват. Сградата е отличително място в градския пейзаж на София, но в момента е в ужасно състояние - не само вътре, но и отвън. Работим с много остаряла техника, която е за музея, сценична механизация, звук, осветление и т.н. Условията, в които работим, също са изключително трудни. Хората се мъчат и затова имаме нужда от преустройство и на вътрешното пространство, за да има хармония в пребиваването на хората, които са по цял ден тук години наред и изпълняват професията си. Всичко това беше премислено, уговорено и решено да се случи от август насам. Стигнахме до споразумение със Столична община и тръгна този ремонт. И в един момент се случи препъникамъкът. От "Спаси София" решиха, че точно това е моментът, в който нещата трябва да се спрат. Ако ние не стартираме този ремонт до началото на лятото, ще изгубим финансирането по европейски проекти. И сега театърът се обрича на едно безвремие, не се знае кога ще се започне с ремонта.

- Какъв беше препъникамъкът, за който се "хванаха" от "Спаси София"?

- Облицовката отвън, първо за нея стана дума. Първоначалната идея бе променена. Те се хванаха за нея и в крайна сметка решихме, че материалът ще си остане същият като камъка, какъвто си е бил винаги. От "Спаси София" идваха, а и няколко комисии оглеждаха театъра, виждаха допотопното му разрушено състояние, цъкаха с езици как може в XXI век да съществува такава сграда, предназначена за изкуство, която трябва да работи в такива условия. Всички недоразумения относно целия проект бяха изгладени. Бяхме се разбрали, защото участвах в тези комисии. Поръчката бе стартирана... и изведнъж този непочтен протест! Театърът осъмна в тези транспаранти вчера сутринта. Тези протести имат за цел да осуетят една кауза, решена от Столична община, от кмета Фандъкова и от всички хора, които са загрижени това да се случи, да имаме ремонт и всички хора, работещи тук, да са доволни. Но отново се започна с изтъкването на доводи, които са отдавна решени и сложени на масата. Последният казус, както вече казах, беше с облицовката на театъра. Смятам, че е добре да има изолация, тъй като сметките ни и без това отиват към 15 000 лева, а това е начинът да се намалят сметките. Освен всичко имаме непрекъснати течове от покрива и в залата. Да не говорим, че може да се случи най-лошото - стичайки се по сградата, да стане късо съединение и това да има фатални последици за театъра. Знаете ли, аз не искам да се превръщам в човека, в чието време това се е случило. И вместо този ремонт да стане по-бързо, се прави всичко възможно той да бъде спрян. Защо?

- И друг довод имат от "Спаси София", че театърът бил паметник на културата на трето място, класиран от специалисти?

- Да, но той сам по себе си е паметник на културата. Видът му в никакъв случай няма да бъде променен. Не разбирам защо се случва тази непочтена борба, това е непочтен начин. Осъмнахме с тези транспаранти, които, видите ли, някой се е качил на къщата ни и ги е сложил, тези гадни надписи. Те са незаконно, през нощта са се катерили хора по покрива, което усили течовете още повече след дъжда, тъй като от много време покривът ни е в плачевно състояние с една мушама отгоре! Ние ходим като нестинари по него, внимаваме, за да можем да работим и да не ни тече в залата, и накрая това нощно пълзене до какво води? Още по-зле след тези транспаранти. Не ми се мисли как ще оправяме покрива сега.

- Все пак те се съгласяват, че условията ви са тежки, защо трябва да се протакат нещата?

- Да, те бяха тук, видяха всичко, цъкаха изумено и накрая се хванаха точно за този казус - за облицовката на театъра. Нищо няма да бъде променено, пак казвам, всичко вече беше решено. Но е тъжно, че всичко това се прави с идеята да не се случи този ремонт на театъра, т.е. "Спаси София" не иска театърът да бъде спасен по начин, който е предвиден с професионални решения.

- Говорите открито, не ви ли притеснява, че в момента има конкурс за директори и може да не сте пак директор?

- Моята борба не е да спечеля поредния конкурс за директор. Моята борба е театърът да бъде направен. Единствената ми цел и желание след близо 13 години като директор на този театър и като артист в него е тази, това е моята кауза и аз не мога да се примиря с това положение. Не искам да оставя зад гърба си нещо, което не е било направено и е било на границата да се осъществи. А тези хора продължават да се преекспонират. Непочтеността на едно такова действие на хора, които знаят какво е състоянието на театъра и въпреки всичко действат, за да задоволят свои амбиции, ме дразни. Не виждам за какво са ни нужни нови разговори. Говорихме много, всички застанаха зад каузата, която защитих, че крещящо е нужен ремонт, че всичко ще бъде максимално прозрачно, че няма тайни и ще бъдат отчетени средствата за ремонта, но това е положението.

- А вие сте измислили и как да реагирате, когато ще почне ремонтът?

- Да, разбира се. Подготвили сме всичко като логистика, уговорени са всички локации, на които ще ходим, сцени, на които ще играем, лично съм ги уговарял, закупили сме техника, с която да можем да пътуваме и да се придвижваме по време на турнетата. Всичко е премислено и направено и само чакахме чудото да се случи - да почне ремонтът, за да продължим нататък. Обидно е, недопустимо е по този начин да се действа на тъмно, скрито и в ущърб на Театър "София". Та това е една от красивите сгради в столицата, построена специално за театър след 9 септември 1944 г. Искам да се обърна към тези хора от "Спаси София": Моля, не ни пречете, нека Столична община осъществи ремонта на сградата. Не подлагайте крак на хубава кауза. Това е, за което аз се боря и ще се боря.

Стефан Спасов, "Спаси София": Не сме против, но не на всяка цена

"Казусът с Театър "София" се развива повече от 5 месеца. Става въпрос за обществена поръчка обявена през август за ремонт. Проектът предвижда цялата фасада да бъде свалена, оригиналната да бъде премахната, а на нейно място да бъде направена окачена фасада като на модерна офис сграда от имитиращи материали, които няма да бъдат сходни с оригиналните. Ние проведохме множество срещи с директора на театъра, със Столична община заедно с най-добрите специалисти в България и те подробно обясниха защо целият този синтез от изкуство и архитектура, който представлява сградата, е изключително ценен, че всеки детайл и плочка е там със смисъл и не може да се замества с друго", каза Стефан Спасов от "Спаси София". Според него Столична община самоцелно иска да похарчи някакви пари и те не били съгласни с това. "Няма да позволим да се усвоят поредните милиони, защото никой няма да има полза, ако този проект бъде осъществен. Това, че театърът осъмна с транспаранти, е гражданска инициатива, за да може да се привлече общественото внимание към проблема. Ние не сме против ремонта в никакъв случай, знаем какво е състоянието на театъра, но тези ремонти не трябва да бъдат на всяка цена. Искам да кажа, че и ние искаме този ремонт да се случи възможно най-бързо. И в момента общината протака, защото, ако беше предприела промяна в проектната документация, тя можеше да бъде внесена за месеци и обществената поръчка да бъде обявена отново, така че да има добър краен резултат", каза Спасов.

Васко Кеца се снимал в първия филм на Коканова

Васко Кеца се снимал в първия филм на Коканова

Още от невръстен юноша певецът Васил Найденов се изявявал като актьор. Викали го тук и там и той с радост приемал. Горд е, че участвал в първата лента с легендарната Невена Коканова. Преди дни той си припомни мил спомен и качи снимка с актрисата във фейсбук. "Още 2-3 клас ме взеха да играя във филма "Бъди щастлива, Ани"

Малин Кръстев под закрила на 90-годишна врачка

Малин Кръстев под закрила на 90-годишна врачка

Актьорът Малин Кръстев е убеден, че знаци на съдбата го пазят от раждането му досега. Той довери, че кръстовете на дланите му били видени първо от 90-годишна врачка. Тя му предрекла дълъг и щастлив живот, защото знаците не позволявали на лошите енергии да навредят на Малин. Бившият водещ на "Господари на ефира" смята

Диан Савов не може да играе табла заради котарак

Диан Савов не може да играе табла заради котарак

Недоволство от домашния си любимец изрази в социалните мрежи Диан Савов, фронтменът на бандата, представила ни на "Евровизия" през 2007 г. Музикантът изропта срещу котарака си, защото не искал да мръдне от таблата, а стопанинът е заклет любител на тази игра. Със съпругата му Албена се опитали всячески да прилъжат животинката да напусне игралната

Новинарят Косьо Филипов с фобия, не близва млечно

Новинарят Косьо Филипов с фобия, не близва млечно

Тв водещият Косьо Филипов имал фобия от напълняване и след обилните трапези през декември се подложил на строг хранителен режим. Преди време новинарят тежал 110 кила, които успял да свали с неимоверна воля и консумация на определени храни. "Правех си салата от настъргани на ренде краставици, царевица и риба тон

Най-четени

Илия Павлов се изложи с Дарина, изложи и мен, казва баща му

Илия Павлов се изложи с Дарина, изложи и мен, казва баща му

- Кои са жените в живота на Илия Павлов - Защото сватбата на Илия Павлов с Дарина е срам за него и за баща му - Какви съвети за жените дава Павел Найденов на сина си За всичко това и още много любопитни ситуации разказва бащата на Илия Павлов - Павел Найденов - в минипоредицата от 6 епизода на в. "България днес"

Близки на заподозрения Денис за клането в "Люлин" проговориха: Кой ще повярва, че за една заря някой ще убива?!

Близки на заподозрения Денис за клането в "Люлин" проговориха: Кой ще повярва, че за една заря някой ще убива?!

Жертвата Илиян издъхнал в ръцете на съсед, а не в линейка Близък роднина на заподозрения за убийството на 32-годишния Илиян Илиев - Денис-Мустафа Камел ал Гази, проговори пред "България Днес". Трагедията се разигра столичния кв. "Люлин 2" около 22:30 часа в неделя вечерта. Потенциалният килър е обявен за общодържавно издирване

Кирил Добрев настъпи ако

Кирил Добрев настъпи ако

Ако вярва на градските суеверия, на Кирил Добрев му предстои да извади голям късмет. Изключеният наскоро от БСП политик настъпи на улицата кучешко ако и дълго търка обувката си, преди да се качи в луксозния си джип, видяха смелите папараци на "България Днес". Действията на Добрев предизвикаха бурния смях на спътничката му

Хубавата Халиме е най-точната ловджийка

Хубавата Халиме е най-точната ловджийка

От 2 г. ходи професионално на излети  Пушката ми е тежка и мъжете ме гледат странно, но хобито ми харесва, казва младата жена  Халиме Сосой е най-хубавата и талантлива ловджийка! Около това мнение се обединяват авджиите в Североизточна България за 30-годишната дама от разградското село Севар. Младата жена още няма отстреляни големи екземпляри като

Актрисата Ернестина Шинова: 800 лв. ми е сметката за газ

Актрисата Ернестина Шинова: 800 лв. ми е сметката за газ

Съседи в Бояна плащат по 3 бона, половинката на Слабаков зове за помощи за отопление 800 лв. за газ за отоплението през декември е платила Ернестина Шинова. Актрисата е шашната от високата сметка. Половинката на евродепутата Андрей Слабаков пресметна пред "България Днес", че увеличението на сметката й е близо 300% от всички досега

Вехтошар пази фиата на Людмила Живкова

Вехтошар пази фиата на Людмила Живкова

Били открива уникални шедьоври!  Вартбургът на Лили Иванова също е в колекцията му  Доли ЛУКАНОВА Фиатът на Людмила Живкова пази вехтошар, научи "България Днес". Валентин Иванов сам си дава това прозвище заради многобройната си сбирка от най-различни старинни вещи. Познатият като Били, притежава една от най-многобройните колекции от ретро

Станислава Генчева, жена на комика от "Шоуто на Слави": Развод с Краси Радков? Глупости!

Станислава Генчева, жена на комика от "Шоуто на Слави": Развод с Краси Радков? Глупости!

Семейството ни заедно с детето е пълно, казва красивата журналистка и актриса "Какъв развод с Краси? Глупости! Семейстото ни е пълно." Така красивата журналистка и водеща Станислава Генчева опроверга плъзналите слухове за развод със съпруга й - актьорът Краси Радков. Според медиите двамата са разделени още от лятото

Снахата на Аня Пенчева загуби любими хора

Снахата на Аня Пенчева загуби любими хора

През 2021-ва Ива Русинова, половинката на Ангел Караньотов, е претърпяла тежки загуби. На профила си в социалните мрежи снахата на Аня Пенчева написа, че през миналата година си отишли от този свят братовчед й и любимата й баба. "2021! Няма друга като теб! Година на емоциите, година на крайна болка и крайно щастие

Щерката на Вергов на разходка с другар

Щерката на Вергов на разходка с другар

На разходка с приятел бе засечена дъщерята на актьора Юлиян Вергов - Алена. Красивото момиче, което е студентка в НАТФИЗ, прескочи до близка будка, където се запаси с минерална вода, след което се върна към ученето. Снимки: България

Вижте как убиецът от "Люлин" Денис ал Гази малтретира възрастен човек (ВИДЕО)

Вижте как убиецът от "Люлин" Денис ал Гази малтретира възрастен човек (ВИДЕО)

Обвиняемият налитал на съкварталците си с ножа, с който умъртвил Илиян Обвиняемият за убийството в “Люлин” Денис Ал Гази редовно е плашил с нож жители на района и е малтретирал възрастни и деца, разказаха пред “24 часа” хора от квартала. Винаги носел в себе си ножа, с който убил Илиян, и дори преди време намушкал с него момче в крака

Най-коментирани

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

Есил Дюран с интерес научи, че археолози в Оман са открили каменна настолна игра. Тя е била популярна преди около четири хиляди години. На игралното поле учените разпознават тринадесет квадрата с вдлъбнатина в центъра. Смята се, че е прототип на

Руска сексбомба кацна в София

Руска сексбомба кацна в София

Руската красавица Татяна Мирошина, която придоби популярност у нас заради подкрепата си към шампиона "Лудогорец", е в София. Блондинката отново пали въображението на своите почитатели с предполагаемите причини за своята визита. Тя не спира да публикува в социалните мрежи снимки от България, но на тях няма и помен от мъжко присъствие

Надал: Писна ми да слушам за Джокович

Надал: Писна ми да слушам за Джокович

Бившият №1 в световния тенис Рафаел Надал обобщи настроенията на феновете по света с признанието, че вече му е писнало да слуша за случая с Новак Джокович. Рафа отново коментира ситуацията с Ноле след победата си на старта на Откритото първенство на Австралия срещу Маркос Гирон. Матадора призна, че му е писнало да слуша само за ситуацията със

Флорина от Би Ти Ви: Баба ме видя на екран и си отиде спокойна

Флорина от Би Ти Ви: Баба ме видя на екран и си отиде спокойна

"Баба ме видя на екран и си отиде спокойна. Тя бе моят идол, кръстена съм на нея. Тя много искаше да работя точно в Би Ти Ви и така сбъднах мечтата й." Това сподели спортната журналистка Флорина Иванова, която е едно от най-усмихнатите лица на малкия екран. Бабата на красавицата имала тежък живот, въпреки всичко се справила

"Барса" гони Дембеле от 1 февруари

"Барса" гони Дембеле от 1 февруари

Ръководството на "Барселона" е намислило да изгони нападателя Усман Дембеле от 1 февруари, за да спести пари от заплатата му до лятото, твърди "Мундо Депортиво". Френският футболист твърдо иска годишна заплата от 20 милиона евро, като досегашната му е 16 млн. евро, за да продължи договора си. "Барса" не може да му плаща толкова и е ясно

Министърът на културата: Не съм избягал в САЩ, разчитам на доброто!

Министърът на културата: Не съм избягал в САЩ, разчитам на доброто!

Общ културен календар с РС Македония и превъзмогване на егото иска Атанас Атанасов Моето заминаване в САЩ никога не е било бягство от България. Живял съм на много места по света, но връзката ми с България никога не е прекъсвана. Това каза новият министър на културата Атанас Атанасов пред медии по време на представянето на своя екип вчера

Васко Кеца се снимал в първия филм на Коканова

Васко Кеца се снимал в първия филм на Коканова

Още от невръстен юноша певецът Васил Найденов се изявявал като актьор. Викали го тук и там и той с радост приемал. Горд е, че участвал в първата лента с легендарната Невена Коканова. Преди дни той си припомни мил спомен и качи снимка с актрисата във фейсбук. "Още 2-3 клас ме взеха да играя във филма "Бъди щастлива, Ани"

"Манчестър Юнайтед" дебне Дибала

"Манчестър Юнайтед" дебне Дибала

"Манчестър Юнайтед" следи отблизо ситуацията около нападателя на "Ювентус" Пауло Дибала. Договорът на аржентинеца изтича през лятото, като за момента не е ясно дали ще преподпише. Напълно е възможно той да си тръгне като свободен агент през лятото, а при това положение от "Олд Трафорд" със сигурност ще опитат да го вземат в редиците си

Примата Красимира Колдамова: Молитвата на Ботев ме спасяваше

Примата Красимира Колдамова: Молитвата на Ботев ме спасяваше

"Всяка вечер като малка в Стара Загора си казвах молитвата на Христо Ботев за България. Тогава много дълбоко съм повярвала, че Господ е в мен и в душата ми. Това винаги ме е спасявало в трудни моменти и на сцената, и в живота." Това споделя с днешна дата примабалерината Красимира Колдамова, която миналия месец навърши 83 години

Малин Кръстев под закрила на 90-годишна врачка

Малин Кръстев под закрила на 90-годишна врачка

Актьорът Малин Кръстев е убеден, че знаци на съдбата го пазят от раждането му досега. Той довери, че кръстовете на дланите му били видени първо от 90-годишна врачка. Тя му предрекла дълъг и щастлив живот, защото знаците не позволявали на лошите енергии да навредят на Малин. Бившият водещ на "Господари на ефира" смята

Надал: Писна ми да слушам за Джокович

Надал: Писна ми да слушам за Джокович

Бившият №1 в световния тенис Рафаел Надал обобщи настроенията на феновете по света с признанието, че вече му е писнало да слуша за случая с Новак Джокович. Рафа отново коментира ситуацията с Ноле след победата си на старта на Откритото първенство на Австралия срещу Маркос Гирон. Матадора призна, че му е писнало да слуша само за ситуацията със

Новак Джокович кацна в Белград, посрещат го като герой

Новак Джокович кацна в Белград, посрещат го като герой

Новак Джокович вече е в Белград.  Водачът в световната ранглиста по тенис кацна на летище "Никола Тесла" с полет от Дубай, след като бе екстрадиран от Австралия. Визата на сърбина бе анулирана два пъти с обяснението, че е опасен за общественото здрава в страната, защото не е ваксиниран против коронавирус

Джокович ще може да участва в "Ролан Гарос", само ако се ваксинира

Джокович ще може да участва в "Ролан Гарос", само ако се ваксинира

Тенисист номер едно Новак Джокович ще може да участва на "Ролан Гарос", само ако се ваксинира срещу COVID-19. Това обявиха източници от френското правителство пред АФП. Във Франция ще бъде въведена задължителна ваксинация за всички професионални спортисти, които искат да се състезават в страната. По-рано този месец спортната министърка на Франция

Жената на Рамос фалира

Жената на Рамос фалира

Пилар Рубио и Серхио Рамос са една от най-успешните двойки в Испания. Тя е с дълга кариера в телевизията и модата, а той във футбола. Но се оказа, че не всичко за футболната половинка е само в розово. Тя претърпя нов неуспех в бизнеса. Рубио ликвидира най-старата компания, която имаше на свое име. Тя носи името Acero Azul Producciones SL

Митко гушка руса красавица

Митко гушка руса красавица

Много лоша новина за родните златотърсачки лети от Албиона, където българският вратар на "Кеймбридж" Димитър Митов е големият герой за своя отбор. Митко с невероятни спасявания помогна на тима си да отстрани богаташите от "Нюкасъл" в турнира за Купата на Англия и накара всички да говорят за него. Но бърз преглед на социалните мрежи показва

Мамалев не пуска телефона

Мамалев не пуска телефона

Георги Мамалев направи кратка разходка из столицата с телефон в ръка. Този път обичайната усмивка от лицето на актьора липсваше, което подсказва, че разговорът е сериозен. И този път комикът не е забравил каскета си у дома и остава верен на стила. Снимки: България

Кристиян Добрев: Божинов изобщо не говори за пари

Кристиян Добрев: Божинов изобщо не говори за пари

Валери Божинов не е поставил никакви финансови условия на "Септември" и готов да да се хвърли здраво за отбора в битката за място в Първа лига. Това заяви пред "България Днес" спортният директор на столичния клуб Кристиян Добрев. "Преговорите с Божинов минаха много бързо - обясни Добрев. - Самият Валери беше намекнал в свое изказване

Жената на Топузаков на женска ваканция

Жената на Топузаков на женска ваканция

На релаксиращи процедури се отдаде съпругата на футболната легенда Елин Топузаков - Весела, видя "България Днес". Красивата дама показа секси тяло, на което могат да завидят мнозина моделки. Весела е в компанията на своя приятелка и видимо се забавлява на женската почивка. Снимки: България

Боецът Мариян Димитров: Ще изкача стъпалата на световното ММА!

Боецът Мариян Димитров: Ще изкача стъпалата на световното ММА!

Шампионът на Макс Файт Мариян Димитров (10 победи, 7 с нокаут и 2 загуби) подписа договор с една от най-престижните ММА вериги на планетата - "Белатор". Той ще направи своя дебют на 25 февруари срещу Фабиан Едуардс в мач от средна категория. Шоуто ще бъде в Дъблин (Ирл), а сред публиката се очаква да бъде легендарният Конър Макгрегър

Лолита затворена в Мелбърн

Лолита затворена в Мелбърн

Затворена в стаята в хотела в Мелбърн бе през изминалата седмица половинката на Григор Димитров - Лолита Османова. Причината за това не е наложена карантина заради коронавирус или заболяване на рускинята. Красавицата не мърда от стаята по цял ден заради следването си. Лолита прекарва времето си пред лаптопа, слушайки лекции