Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/11591176 www.bgdnes.bg

Погром на "Армията" и масова чистка

Масова чистка се задава на "Армията" след срамната загуба с 0:1 от "Левски" във финала за купата пред над 40 000 фенове на "Васил Левски". ЦСКА изигра един от най-слабите си мачове през последните години и загуби за първи път от "сините" след 11 мача. Десетки хиляди армейци направиха истинско шоу по трибуните и по нищо не отстъпваха на надъханата публика на "Левски", но на терена играчите в червено не успяха да отправят нито един точен удар към вратата на съперника.

За голяма част от футболистите това ще е последен мач с екипа на ЦСКА. Сред най-слабо представилите се бяха сбъркалият при гола Томас Лам, Карло Мухар, Тибо Вион, Брадли Мазику, Греъм Кери и Жорди Кайседо. На част от тях договорите изтичат през лятото, а за други ще се търсят купувачи или контрактите им ще бъдат прекратени. Бъдещето на вратарите Густаво Бусато и Димитър Евтимов в отбора също е под въпрос.

Реклама

Една от големите цели през трансферния прозорец ще е продажбата на голмайстора Кайседо, който играе все по-слабо. Той е оценяван на 3-4 млн. евро и с тези пари ЦСКА ще се опита да сглоби качествена селекция. Отборът ще бъде тотално подменен през лятото в пореден опит за спечелването на шампионската титла. Клубът ще се опита да изгради тим от предимно български играчи, каквото е желанието на феновете. Възможни са и сериозни промени в ръководството на клуба.

Бъдещето на треньора Алън Пардю също не е сигурно, въпреки че англичанинът има договорка с шефовете да води отбора и през следващия сезон. "По-добрият отбор спечели - призна Пардю. - Съжалявам за феновете. Не можеш да се насладиш на атмосферата, когато си загубил. Има много работа за вършене. Нека да осмислим този двубой и после ще говорим за моето бъдеще."

Още след последния съдийски сигнал феновете скочиха на футболистите. Играчите не посмяха да дойдат в непосредствена близост до ултрасите от сектор "Г", а благодариха вяло на публиката отдалеч. При прибирането в съблекалните се стигна до сериозна разправия между футболисти и фенове от сектор "А". Публиката блъскаше по преградата на тунела и мощно обиждаше футболистите. Не бяха пожалени и двамата единствени българи в титулярния състав - Георги Йомов и Иван Турицов. "Айде отивай в 33, чалгар, само за това ставаш", крещяха хора по Йомов, който се хвали с гадже фолкпевица. Един от малкото, който намери сили да говори след мача, бе Турицов. "Не може във финал за купата, дерби, 40 000 и да няма агресия - каза защитникът. - Не знам как е възможно. Със сигурност и треньорските смени оказват влияние, но ние сме професионалисти и не е това причината за загубата. Причината бяхме ние. Едно извинявай не е достатъчно за феновете. Без титла за ЦСКА е провален сезон и се надявам следващия да им се реваншираме".

Африканецът Амос Юга също влезе в сериозно пререкание с феновете, а след мача имаше погром и на "Армията". От охранителните камери на стадион се вижда как самотен фен започва да троши с камъни прозорците на канцелариите на стадиона. Счупена е и вратата, през която футболистите излизат от съблекалните.

Част от фракциите на "червените" фенове отново скочиха на ръководството. Най-крайни бяха от "Северъ", които призоваха босовете да се омитат към Покрития мост (б.а. - в Ловеч). От "Офендърс" публикуваха снимки от страхотната хореография в сектор "Г" и написаха: "Така, господа "заможни" и успешни управленци, изглеждат характерът, волята и желанието за победа. Неща, за които очевидно сте прекалено дребнички. Благодарим на всеки един присъствал днес. На всяко едно червено сърце, което направи така, че "Сектор Г" отново да спечели битката по трибуните и да защити достойно своето име."

Лидерът на агитката Иван Велчев-Кюстендилеца също бе крайно разочарован. "Благодаря на всички червени сърца, които браниха идеята ЦСКА на трибуните. - каза той. - Горе главите, армейци, ние нямаме от какво да се срамуваме. Жалкото и срамното за червените беше на терена, там битка не се състоя. Състоя се едно от най-бездушните представяния на ЦСКА, които съм гледал. И играчите ни доказаха наистина, че "Победата за нас не е на всяка цена". Жалко, наистина много жалко".

Изпълнителният директор на ЦСКА Филип Филипов опита да успокои напрежението и призова да не се правят трагедии. Неговата официална длъжност на "Армията" е градинар, тъй като БФС го изхвърли от футбола за една година заради присъствието му на алтернативния конгрес на Димитър Бербатов. "Не трябва да се правят трагедии - каза Фичо. - Много тежък момент, но трябва да работим и през следващия сезон ЦСКА да бъде на топниво. Пардю е много класен и точен мениджър. Възхитен съм от работата му през тези три седмици. Той ще вземе решение по спортно-техническите въпроси за следващия сезон. Приоритет за клуба е стадионът и паралелно да изградим отбор, който да спечели шампионската титла. Нормално е да има отлив и разочарование сред феновете. Респект за тях в този мач, напълниха стадиона и подкрепяха отбора 90 минути. Те искат агресивен и нападателен футбол от ЦСКА и работим в тази насока. Сега е моментът да покажат любовта си към ЦСКА и да продължат да подкрепят отбора."

Реклама
Реклама
Реклама