Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/11674236 www.bgdnes.bg

Моуриньо покори нови върхове: Оставам в "Рома"!

Отивам да лежа на плажа, казва Специалния след петия европейски трофей

Пети европейски трофей за Жозе Моуриньо! Португалският треньор завоюва купата в дебютното издание на турнира Лига на конференциите с "Рома". На финала в албанската столица Тирана "вълците" удариха с 1:0 "Фейенорд" с гол на Николо Дзаниоло. Специалния не прояви скромност и призна, че тръгва към плажовете за почивка.

"Най-важни са международните трофеи, а само аз и Трапатони имаме по пет. Чувствам се стар. Спечелих за първи път европейски клубен турнир през 2003 година, а сега сме 2022-а. Предстои да се насладя на успеха и да се излежавам на плажа", каза Жозе.

Реклама

Моуриньо става първият треньор, печелил и трите актуални европейски клубни турнира - Шампионската лига, Лига Европа и Лигата на конференциите. Всяка от купите португалецът вдигна с различен отбор. Моуриньо ликува в Шампионската лига с "Порто" през 2004 година и с "Интер" през 2010-а. В Лига Европа Специалния стигна до трофея начело на "Манчестър Юнайтед" през 2017 година. През 2003 година Моуриньо спечели с "Порто" и Купата на УЕФА. Така във визитката му вече има общо 26 спечелени трофея.

"Написахме история. Това е турнир, който вярвахме, че можем да спечелим, от самото начало. Не беше лесно. С всеки следващ кръг съперниците ставаха по-трудни. Каквито и слухове да излизат, аз оставам в "Рома". Ще откажа всяка оферта. Клубът има прекрасни собственици и тази история трябва да продължи. Проектът се развива и ни чака много работа през следващия сезон", отсече 59-годишният португалец.

Героите сбъдват детска мечта

Николо Дзаниоло стана най-младият италианец с гол във финал на евротурнирите след Алесандро дел Пиеро. Играчът на "Рома" се разписа на 22 години и 327 дни. Дел Пиеро е на 22 години и 200 дни, когато вкарва гол срещу "Борусия" (Дортмунд) с фланелката на "Юве" на финала на Шампионската лига през 1997 година, загубен с 1:3.

"Чувствам се великолепно! Осъществих детската си мечта. Феновете ни са невероятни и тази победа е за тях - сподели веднага след триумфа Дзаниоло. - Може би дори не осъзнаваме колко силен отбор сме."

Другият голям герой за "Рома" бе опитният вратар Руи Патрисио, който направи няколко важни спасявания.

"За първи път печеля трофей от евротурнирите. Всички сме на седмото небе от радост. От ден на ден израствахме като отбор и целият този процес даде резултат."

Реклама

Във "Фейенорд" проклинат късмета

Липсата на късмет е причината за загубения финал в Лигата на конференциите. В това са убедени в щаба на нидерландския тим.

"На почивката казах на футболистите, че трябва да играят по-добре. И те го направиха. В началото на второто полувреме създадохме няколко положения, но в такива мачове трябва и късмет, а днес той ни убягна. Имахме време и ситуации да вкараме гол, но така и не се получи", каза старши треньорът на "Фейенорд" Арне Слот. Грандът от Ротердам нанесе повече удари от "Рома" и два пъти нацели гредите.

Белгиецът Сирил Десерс от "Фейенорд" стана голмайстор на турнира с 10 попадения, следван от Тами Ейбрахам ("Рома") с 9 гола.

Реклама
Реклама
Реклама