Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/11856893 www.bgdnes.bg

Порточанов: Гонзо и Мартин да се обединят, вместо да се карат!

Взаимните нападки между временния селекционер на България Георги Иванов-Гонзо и бившият национал Мартин Петров не спират. Вместо да се карат, двамата трябва да се обединят в името на българския футбол. Това смята дългогодишният ръководител Христо Порточанов. Той бе един от кандидатите за президент на БФС на последния изборен конгрес, проведен през октомври миналата година.

Гонзо отговори на критиките от страна на Мартин: "Той, завалията, след футболната си кариера не се е занимавал с футбол. Само слушам как те ще управляват. Не съм видял да имат система. Първо трябва и те да поработят, да поносят таблата", заяви Иванов. Не закъсня и реакцията на Петров: "На такива хора като Гонзо им викам фурнаджийска лопата. Извинявай, не става така. Бъди мъж и откровен". Порточанов призова двамата да заровят томахавките.

Реклама

"Чак до такива крайности не бива да се стига. Всеки има право на избор. Гонзо е мъжко момче и работар, моето мнение за него е много добро. За Мартин също, за Стилиян също. На Митко Бербатов малко характерът му е проблем. Аз от години казвам, че трябва да има обединение за доброто бъдеще на футбола. Трябва да има промяна. В изпълнителния комитет на БФС не може да има президенти и собственици на футболни клубове. Напрежението ще се свали на 50 процента. Първенството трябва да се администрира от професионалната лига, както е навсякъде в нормалните държави. Така ще се осигурят и повече приходи", заяви Порточанов пред "България Днес". Според него не е нормално имената на съдиите и на съдийските наблюдатели в професионалния футбол да не бъдат качени на сайта на БФС. Порточанов коментира и решението на Софийския градски съд за анулиране на конгреса на централата от 12 октомври 2021 г.

"Решението на съда е неприятно, защо се е стигнало дотам, аз не знам. Уставът е категоричен, че делегатите на конгреса трябва да са членове на управата. Ако това с нелегитимните делегати наистина се е случило, Боби трябва сериозно да си види юридическите екипи. Тепърва ще има втора и трета инстанция на съда, ще се обжалва. Може да изтече редовният мандат, докато се определи нов изборен конгрес. Аз повече не смятам да се кандидатирам за президент на БФС", добави Порточанов, който на последните избори събра едва осем гласа. Футболният деятел коментира факта, че голяма част от отборите в Първа лига няма да играят на собствен стадион. "Спартак" (Вн) ще домакинства в Разград, "Хебър" (Пз) - в София, ЦСКА 1948 ще играе в село Бистрица, "Локомотив" (Сф) и "Септември" - на Националния стадион.

"Изискванията са по указанията на ФИФА и УЕФА, а не по преценка на футболния съюз. Трябва да има нормални условия за футбол и едно от тях е задължително осветление, също така са важни битовите условия, съблекалните. Държавата направи доста за това. За съжаление в Бургас няма вече къде да се играе. Най-хубавият стадион в България е "Лазур", а сега просто не ми се минава покрай него", добави Порточанов.

На последното заседание на Изпълкома на БФС преди 2 седмици беше утвърден Обществен съвет, който ще помага с идеи за излизане на българския футбол от кризата. В него попадна именно Порточанов заедно с Валентин Михов и Антон Попов. "Това са доказано обществени и футболни деятели, които ще подпомагат дейността на президента", обясниха от БФС.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама