Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13140131 www.bgdnes.bg

Иранци, заловени с близо 700 кг хероин, са оневинени

Обвинението пак се провали да докаже тезата си

Не знаели, че има скрита дрога между строителните материали, които превозвали

Окончателно! Двама иранци, спипани с близо 700 кг хероин на ГКПП Капитан Андреево през 2018 г., са оневинени. Това реши Върховният касационен съд.

Реклама

Тежкият процес свърши след 4 години мъка и три оправдателни присъди за обвинените в трафик на хероин в особено големи размери - 45-годишният Мохамадали Вали Фатхулах Пур и 31-годишният Вахид Мохарам Хашеми. Прокуратурата се бореше да докаже, че Пур и Хашеми много добре са знаели какво превозват, за което им е било платено. Обвинението обаче така и не успя да докаже тезата си пред нито една от инстанциите - Окръжния съд в Хасково, Апелативния съд в Пловдив, провалиха се и пред Върховния касационен съд.

Всичко започва на 27 и 28 септември 2018 г. при щателни митнически проверки, предварително организирани спецакции и претърсвания на камиони, преминаващи през ГКПП Капитан Андреево. Тогава граничарите попадат на нещо, което не са виждали до момента. В камион, шофиран от Пур, намират 332.810 кг хероин. На следващия ден, сякаш митничарите имат дежа вю, всичко се повтаря. Отново в тежкотоварен автомобил, идващ от Турция, намират 355 кг хероин. Зад волана на второто возило е Хашеми. Общото количество високорисков наркотик е 687.810 кг и е на стойност малко над 60 милиона лева. 

И в двата случая камионите, пълни с хероин, са прекарвали строителни материали. Дрогата бе открита в пресовки между пластовете гипсокартон.

След ареста Пур и Хашеми усилено твърдят, че са нямали ни най-малка представа, че превозват наркотици. Тази теза двамата поддържаха през всичките 4 години съдебна сага.

Още на първа инстанция магистратите от Окръжния съд в Хасково ги оневиниха. Това се случи, защото държавното обвинение имаше само теза, но не и факти, които я потвърждават.

Съдът прие, че по делото не са представени доказателства, които да установят по безспорен и категоричен начин знанието на подсъдимите за това, че в управляваните от тях товарни композиции е било натоварено наркотичното вещество. Същото беше заключението и на апелативните съдии в града под тепетата и в крайна сметка и на върховните магистрати в столицата. Пур и Хашеми вече са свободни да се върнат в родината си Иран или да се приберат в Турция.

Осъдиха българина Живко Русев

Живко Русев е шофьорът на ТИР от Гълъбово, който през януари 2009 г. е арестуван в Иран заради контрабанда на 130 кг хероин, открити в камиона му. Преди това 4 месеца Русев беше в неизвестност. След дълги перипетии Революционният съд на област Табриз в ислямската република го призна за виновен и го осъди на 2 инстанции на доживотен затвор, макар прокурорът да пледираше за смърт. В нито един момент българинът не се призна за виновен и твърди, че видял хероина чак на снимка във вестник. След 6 години в ирански затвори Живко бе върнат у нас и вкаран в болница заради развиващо се раково заболяване.

Реклама
Реклама
Реклама