Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13149040 www.bgdnes.bg

Мъск спасява къщата музей на проф. Виден Табаков

Местните хора в с. Стакевци се надяват

Родният дом на българина, пратил Армстронг на Луната, пустее

Шумът, който се вдигна около евентуалното посещение на най-богатия човек на земята Илон Мъск в северозападното село Стакевци, оживи малкото останало там местно население.

За тях това е шанс да не бъде напълно забравен гордостта на селото - проф. Виден Табаков. Авиоинженерът и специалист по космическа техника и ракетни двигатели участва в екипа, който изпраща космическия кораб "Аполо 11" към Луната. Заради големия си принос към мисията той е обявен за почетен професор на НАСА.

Реклама

Къщата на родения в селото учен дълго време стои почти напълно разрушена. Макар многократно да са изготвени различни проекти за превръщането й в къща музей, това не се случва.

През 2015 година тя е купена от бизнесмен от района. Започва частична реконструкция на външната й част, но проектът е спрян.

"С лични средства съм направил всичко по фасадата. Тя беше почти паднала, в изключително лошо състояние. Проектът обаче е замразен. Не съм търсил помощ от държавата, не съм и очаквал и такава. Всичко, което ще се направи, вероятно ще е с дарения. Надявам се пролетта да подновим работа и в близко бъдеще къщата да се превърне в музей", казва днешният й собственик Боян Минков.

Според местната власт посещението на толкова известен човек в света определено ще помогне на селото.

"Хубаво е, че се говори за този край. Тук има много красиви места. Нашето село също. Къщата на Виден Табаков определено може да се превърне в много интересно място за всички хора, които се интересуват от астрономия", убеден е и кметският наместник Донко Цекин.

Роден в белоградчишкото село Стакевци през 1919 година, Виден Табаков завършва видинската гимназия "Цар Симеон Велики", след което заминава за Прага. Там завършва Германския университет през 1941 година и става инженер. През същата 1945 година, когато свършва Втората световна война, Табаков защитава докторска дисертация по авиационно инженерство. В комисията за защита влиза и германският ракетен специалист Вернер фон Браун, създател на ракетното оръжие "Фау 2" на хитлеристка Германия. Това е първата среща на двамата.

Реклама

Скоро след края на войната Виден Табаков заминава за Аржентина, за да се включи в група за създаване на реактивни самолети. През 1955 година се връща в Германия. През 1957 година получава покана от Вернер фон Браун да стане част от неговия екип. По това време фон Браун вече е в САЩ и работи по ракетната програма на страната. Той е създателят на ракетата "Сатурн V", която НАСА използва за полетите до Луната. Табаков се включва активно в подготовката на мисията "Аполо". Важни детайли по наземната подготовка, добавени от него, правят осъществяването й успешно.

"С труда си Табаков прави възможно стъпването на Луната. С Нийл Амстронг имат близки приятелски отношения и в рамките на програмата, и по-късно в университета в Синсинати" - сподели преди време режисьорът на документален филм за живота на Табаков "Българинът, който докосна Луната" - Милена Гетова.

След няколко успешни опита за кацане на космически апарати на повърхността на Луната на 16 юли 1969 г. от космическата база в Кейп Канаверал в САЩ е изстрелян космическият кораб "Аполо-11" с цел изпращане на човек на Луната.

Пътят до там продължава четири дни и корабът изминава общо 386 000 км. На борда му са трима астронавти: Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс. Полетът се наблюдава от над 800 млн. души в 54 страни.

Реклама
Реклама
Реклама