Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/17788706 www.bgdnes.bg

УЖАС! Нов вид маймунска шарка може да се разпространява по-бързо сред хората

От началото на годината Конго се опитва да овладее най-мащабния досега "бум" на маймунска вариола. Според учени нова форма на заразата, открита в миньорски град, може да се разпространява по-лесно и бързо сред хората, предаде АП.

От януари досега Конго съобщава за повече от 4500 вероятни случая на маймунска вариола (mpox) и за близо 300 смъртни случая, като числата са почти три пъти по-високи в сравнение със същия период миналата година според Световната здравна организация. Неотдавна Конго обяви разпространението на болестта в страната за извънредна здравна ситуация.

Реклама

Анализ на състоянието на пациентите, хоспитализирани между октомври м.г. и януари тази година в Камитуга, в източната част на Конго, сочи, че последните генетични мутации на mpox са резултат от продължаващото разпространение на заболяването сред хората. Епидемичното разпространение се наблюдава в град, в който има малко контакти с диви животни, смятани за естествения път за предаване на заразата.

Намираме се в нов етап на маймунската вариола, каза д-р Пласид Мбала-Кингебени, водещ автор на изследването, което скоро ще бъде предадено за публикуване. Мбала-Кингебени ръководи лаборатория в Националния институт по биомедицински изследвания на Конго, където се изследва генетиката на болестта, предаде БТА.

Четете още

Пети случай на маймунска шарка у нас

Пети случай на маймунска шарка у нас

Проф. Александрова: Маймунската шарка се предава при секс, често - между мъже

Проф. Александрова: Маймунската шарка се предава при секс, често - между мъже

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама