Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17880941 www.bgdnes.bg

Светли петък е!

Светли Петък

Св. ап. Симон Зилот.

Възстановяване на Българската патриаршия

Празникът Живоприемни източник, или по-точно Пресвета Богородица ­ Живоприемни източник, се отбелязва на Светли петък ­ първия петък след Възкресение Христово. Свързан е с "обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград, и се нарича "Живоприемен източник", или още "Балъклъ". Така е записано в началото на синаксара на празника. Празникът обаче има своята предистория, свързана с чудо, извършено от Божията Майка през V в. на мястото, където се намира и до днес изграденият през 1833-1835 г. храм "Живоприемен източник".

Св. ап. Симон Зилот бил един от 12-те ученици на Исус. Нарича се още Кананит, понеже произхождал от град Кана Галилейска. На сватбеното му угощение бил поканен и Исус Христос. Там той направил първото си чудо - превърнал водата от пет делви във вино. Според някои църковни тълкуватели Симон бил наричан Зилот, защото след чудото на сватбата му той се изпълнил с обич към Исуса Христа и станал ревностен проповедник на словото Божие и последовател на спасителното дело на своя любим учител.

Когато получил заедно с другите апостоли Светия Дух в деня на Петдесетница, св. Симон обходил с проповед за Христа Египет, Етиопия, Либия, Мавритания и дори далечната Британия. Там, според църковно предание, след жестоки изтезания приел мъченическа смърт, разпнат на кръст. Това станало по времето на римския император Траян.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама