Лена Левчева: Любовта ни с Димитър Димов бе изпепеляваща!

Приятел
Автор: БД Онлайн

Лена Левчева: Любовта ни с Димитър Димов бе изпепеляваща!

 

- Г-жо Левчева, онзи ден (25 юни) Димитър Димов щеше да навърши 104 години. Помните ли последния му рожден ден с него като семейство?
- Последният му рожден ден заедно бяхме тъжни, като пред раздяла. Беше едно натрупване с месеци на клюките и анонимки. Имали сме отвратителни обаждания, намеси, изказвания в интимен план и той стана страшно предпазлив. Казваше: "Боже, как ще издържа, ако играеш Ирина!". Тогава и моето честолюбие заработи: "Не съм мечтала за Ирина, но не мога без театъра". Това стана причина да се разделим - той не искаше да се връщам към театъра. Патриархалното в него надделя. Макар в самото начало да нямаше нищо против точно аз да изиграя образът на Ирина в "Тютюн".
- Всъщност вие така се и запознавате.
- Да. Той е най-страхотното ми изживяване. Но връзката ни бе драматична, много силна и от двете страни - в такива огромни дози любов още от първия миг. Една такава изпепеляваща и съсипваща и за двамата любов.
- Кога за първи път се впечатлихте от Димов?


- Има си предистория. Така се случи, че точно по това време ни дойде на гости Иван Башев, тогава бивш министър на културата и външен министър, който пътуваше за Париж и ни заговори за "Тютюн". Вече ми го беше дал да го прочета. След три дни ме пита: "Какво ще кажеш за романа? А аз: "По едни стълби да се размина с този мъж, ще се обърне след мен". Сякаш го каза някой друг, а не аз. А Венелин каза: "Тази твоя скромност ще те погуби". Но после съдбата наистина направи така, че се срещнахме. Срещнах случайно един ден проф. Любомир Тенев, мой професор от ВИТИЗ, който беше приятел с Димов. Той ме попита: "Лена, искаш ли да играеш Ирина? Димов търси актриса за ролята". Отвърнах му, че това ще е начин да се махна от Варна, където бях на стаж.
- И се появявате пред дома на Димов.
- Да. Той отваря и казва: "Ооо, вие ли сте? Тъкмо търсих Любо да му кажа да не идвате". - Защо, попитах. "Не знам", отговаря ми. Аз се обърнах да си тръгвам. "Е, влезте, щом сте тук". Но това "не знам", сякаш беше предчувствие за нещо драматично и изключително силно, което впоследствие двамата ще изживеем. Но така започнахме. При това запознаване той ме попита как си представям Ирина. Споделих, че за мен тя е като ездитен кон - препуска стремглаво по спиралата на морала, само че надолу. Вечеряхме и се говорихме. Последва втора среща на другия ден. Вече ми беше дал да чета сценария. А аз като като се прибрах вкъщи казах да мама: "Мамо, той е велик, велик е мамо!". А тя - "Внимавай, малко ли страда с Венелин! Не прекрачвай границата". На другият ден обаче телефонът звъни. "Купил съм ви пантофки, да ви е топло, когато идвате у нас. Видях ги на витрината и ги купих". Аз мълча. "Чух ви, да", успях само да кажа, но ме хвана ме бяс. Да не би да съм му изкаляла килима, си помислих. Но отидох у тях. Заговорихме се. Стана дума за Борис Морев. Казах му, че мисля, че той е прототипът. Той бе с гръб към мен, но като се обърна видях огромните му очи, пълни със сълзи. Дойде до мен и каза: "Обичам те, ще се ожениш ли за мен?". Отговорих му: "Но вие сте женен"! "Ама аз съм разделен от пет години с жена си, ще се разведа". - "Слушайте, да не би да бъркате пожелаването с любовта?", "Не, каза през смях. Пожелаването беше второто". "А аз какво отношение имам към вас, знаете ли?, питам го. Ами обичаш ме милича, толкова ти личи. И тогава ме целуна за първи път (Очите й се насълзяват).


- А после, не се ли решихте да му родите дете?
- В началото го искахме и двамата. Но когато започнаха споровете ни - театъра или той, защото Митко си измисли съперник в лицето на театъра, аз се разколебах. Да родиш дете в един брак под въпрос е безотговорно. Но знаете ли, той сякаш бе великан в страната на лилипутите. И всичко му се прощаваше.
- Освен прословутите 50 молива, които острил всеки ден, имаше ли някакви други странности?
- Бях впечатлена може би най-вече от фактът, че той пишеше бавно. Изпипваше до съвършенство пасажите. Най-вече по нощно време. Но най-трудно му беше когато трябваше да вкара новите 250 страници с Лила, жената, която иначе в първия роман я споменаваше само в едно изречение.
- Тогава той е бил обвинен, че прави компромис със съвестта си, само и само за да излезе "Тютюн"?
- О, боже мой, тя литературата още не се е оттърсила от този социалистически реализъм. А за Димов писането беше свещено, той не можеше да лъже с него. Не е компромис, че го преработи, а победа. Той запази цялото за сметка на тези 250 страници, които писа година и половина. Иначе комунистите щяха да го спрат. И 10 години труд щеше да отиде на вятъра. Въпреки това, той се бореше с този социалистически реализъм. Спомням си дори веднъж го питах: "Как може с цялото си творчество да отричаш социализма, а непрекъснато да го словославиш официално?" А той тъжен ми отговори: "Правя го, за да спася единственото, което имам - писането!"


- Бил е велик човек.
- Славата не го интересуваше, за нея казваше: тя е като мед за мухите. И сякаш носеше два венеца на главата си - от тръни и от лаври. Да ви кажа, Димов всъщност живя с една маска, която му наложи комунизма. И той стана негова изкупителна жертва.
- Г-жо Левчева, а как се отнасяте днес към предложението, което вече отпадна за подмяната на "Тютюн" с "Осъдени души" в учебниците по литература?
- Ами как? И двата са много близки като конфликт в любовта. Но тези фатални триъгълници между тях си приличат. Смятам, че "Тютюн" трябва да остане, защото той исторически е по-ценен, засяга важен период на България - войната, промените, революцията. Всъщност предполагам, че всяко дете прочело "Тютюн", после ще посегне към "Осъдени души", а след това и към "Поручик Бенц". Няма как да е иначе. 
- Любопитно ми е, след като вие се оженихте за трети път, Димов също - за Лили Бушева, засичалили ли сте се някога случайно с него?
- Да, в една руска книжарница. Той искаше да плати книгите ми на касата. Не му разреших. Но дълго си говорихме за децата - аз имам дъщеря Аве от Георги Иванов, а той Теодора Димова, поетесата. Но и двамата бяхме много тъжни. Много...
- С Венелин Коцев, младежката ви любов също живяхте доста бурно.
- Да, но той се поддаде на властта и започнаха разправиите ни. И за него, и за мен беше първа любов. Живяхме заедно седем години. Но той абсолютно вярваше в идеите на комунизма. Докато не почнаха да му се "отварят очите". Защото по това време комунистите се трепеха помежду си. Това бе като времето на Берия, пълен сталинизъм. Съпротивляваш ли се, край, не на кариерата ти, на живота ти. Той премине и през страха за кожата. Но си живя като цар до последно. Ожени се след мен за съученичката ми Йонка Коцева, тогава шеф на радиото. Куриозното в случая е, че мен комунистите 17 години не ми пускаха стиховете, а Йонка веднъж ми каза: "Какво ще ходиш при Лиза Матева, я донеси, аз ще ти пусна по радиото стиховете". Само Йонка нея не я беше страх.  


- Вярно ли е, че Венелин Коцев е един от "кръстниците" на червената мафия?
- Абсолютно не е така. И той беше романтик. Най-смешен с него обаче бе начинът, по който ми предложи брак. Помоли ме да кумуваме на наши близки и когато отидохме в гражданското ме избутаха напред. Тогава разбрах, че ще съм булката и това е денят на сватбата ни (Смее се). Но иначе помня и първата му сериозна криза на личността. Беше когато го изпратиха от партията да "разкулачва" селяните в Добруджа и да национализира стопанствата им. Прибира се, аз го посрещам с прегръдка, а той казва: "Недей, с насочен пистолет принуждавах селяните да си дават земицата". И се разплакахме. И двамата. Знаете ли, много е трудно, когато се оттърсваш от нещо, в което си вярвал, когато "проглеждаш". Мъчително е.
- След тези силни мъже идва ред и на третият - сценографа Георги Иванов.
- Да, за него се хванах като корабокрушенец стигнал до първата земя. Добре, че поне земята излезе добра (Смее се). Той също води борба срещу комунистите. Но с него живях спокоен 25-годишен брак. Тогава прописах. Какви ядове изживяха с Младен Киселов и Иван Радоев покрай "Човекоядката"...А пък в "Солунския чудотворец" на режисьора Павел Павлов ДС свали 100-то представление! Преди това пък "Истинският Ивайло" в бургаския театър...
- Мемоарите си започвате с правуйчовците, а завършвате с Невена Коканова.
- Ех, Невена, Невена. Тя изигра голяма роля в популяризирането на моята поезия. Беше най-големият приятел в живота ми. Още продължавам да я сънувам и много се радвам, когато се събудя. Тя беше истинската Ирина от "Тютюн". Аз нямаше да съм по-добра от нея в тази роля!
- Щастливка сте. Родът ви е от значими за България хора.
- Да, дядо ми е бил опълченец от Шипка, съратник на Стамболов, послужил за прототип на Владиков във Вазовите "Хъшове". Негов вуйчо и мой правуйчо е митрополит Теодосий, един от първите ни академици. А брат му Иван Гологанов е един от създателите на "Веда словена" - сборник за народно творчество. Изчетох всичките над 840 стиха от там и първата песен за Орфей, абсолютен художествен факт, дело на велик поет.
- Как живее днес актрисата Лена Левчева от първия випуск на ВИТИЗ?
- Ами как, добре, че е дъщеря ми Аве, защото аз съществувам с пенсия от 157 лева. Но знаете ли, започвах книгата "Срещи и несрещи" няколко пъти и я зарязвах, не защото нямах спонсор. А защото не можех да преживявам отново всички спомени. И защото за хора се пише трудно. Но все пак смятам, че случките си избират кога да се случат. И ние не можем да избягаме от тях.

Лили АНГЕЛОВА

Лияна шашка с плочки

Лияна шашка с плочки

Фолкпевицата Лияна шашна близки и непознати със супер атлетична фигура. На 39 години, изпълнителката на "Като вещица" изобщо не изглежда като заглавието. Напротив, плочките на корема й са мечта не за една и две жени. Лияна се е отдала здраво на тренировки и резултатите са видими. След като години наред певицата се скри от прожекторите заради

Ти да видиш! Динката е як баща

Ти да видиш! Динката е як баща

Грижовен и всеотдаен е Деян Донков, гальовно известен в артистичните среди като Динката. Яко! Той е баща мечта, който прекарва всяка свободна минута със сина си Христо. Въпреки тежкия си работен график Донков успява да се разходи с детето си и дори да свърши й полезна работа.

Дара с нов хит

Дара с нов хит

"Дарби" си има опашка и тя се казва "Еlla Ella". Няколко месеца след премиерата на парчето, което се превърна в един от най-големите хитове на лято 2019, Дара излиза с нов проект озаглавен "Ella Ella", който е всичко, което почитателите на звездата очакват – динамично денс парче, силна мелодия, запомнящи се вокали и закачлив текст

Анелия иска сватба, къща и бебе

Анелия иска сватба, къща и бебе

Сватба, нова къща и бебе - това са нещата, които фолкпевицата Анелия иска да й се случат през следващата година. Това става ясно от нейна публикация в социалните мрежи. Няма да е изненада, ако през 2020 г. има чалга сватба, още повече че напоследък Анелия се старае изключително да поддържа перфектната си форма

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Шанс! Кадиев прави удар в казино

Шанс! Кадиев прави удар в казино

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

Лора Крумова се премести в Гърция

Лора Крумова се премести в Гърция

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Годжи си счупи ръката

Годжи си счупи ръката

Каръкът не спира да преследва Годжи. Музикантът счупи ръката си, стана ясно от поредното предаване на Слави Трифонов. Годжи се появи със шина на десния си крайник. Дългия го попита какво се е случило с ръката на един от най-доверените му хора, но китарисът не пожела да отговори. Само преди година Годжи отново претърпя сериозно нараняване.

Благо и Златка на ЧРД на гримьор

Благо и Златка на ЧРД на гримьор

Младите родители Благой Георгиев и Русата Златка купонясваха в нощен клуб. Повод за това бе рожденият ден на техния личен гримьор Цецо Андреев. Футболистът и плеймейтката загърбиха за кратко грижите за Благой-младши. За него са наели специална бавачка, докато празнуваха тържеството на майстора на четките.

Мара Илиева с кученце за няколко бона

Мара Илиева с кученце за няколко бона

Пари като вестници, кучета за по няколко хиляди лева! Това е положението при Мария Илиева - няма празно! Певицата се сдоби с невероятно мил и същевременно луксозен домашен любимец. Всички вече знаете колко модерни са микроскопичните кученца, но това мъниче бие всички класации по лукс и цена. Но и 5 лева да струваше - няма значение,

Никол прежали Гришо

Никол прежали Гришо

Никол Шерцингер прежали Григор Димитров! Бившата половинка на най-добрия ни тенисист има нова тръпка няколко месеца след раздялата им. И каква изненада - той е спортист! Този път сърцето й превзе ръгбист - Том Еванс, разкри "Сън". Подобно на Гришо той е сред секссимволите в спорта. 34-годишният Еванс е участник във ВИП изданието на шоуто Х Factor

ДесиСлава се вталява

ДесиСлава се вталява

Фолкпевицата ДесиСлава е започнала да слабее, видяха папараците на "България Днес". Тя все още не е достигнала желаната фигура, но си личи, че тренировките във фитнеса дават резултат. Само преди няколко месеца русото миньонче бе качила толкова килограми, че дори феновете й се изненадаха от нея. Изпълнителката явно е решила сериозно да се заеме с

Калоянчев-син възкреси баща си

Калоянчев-син възкреси баща си

Като две капки вода, сякаш Калата е отново до нас! Така столичани с вълнение и умиление се обръщаха вчера на улицата след сина на великия актьор Георги Калоянчев - Ивайло. Театралната звезда е досущ като покойния си баща на външен вид, а мнозина се просълзиха, като го зърнаха как пуши умислен на улицата, видяха топпапараците на "България Днес".

Ето кой е помогнал на Григор Димитров да си върне добрата форма

Ето кой е помогнал на Григор Димитров да си върне добрата форма

Преди броени дни в София Григор Димитров разкри, че в момента няма постоянен треньор и е в търсене на нов специалист, който да му помага в подготовката. Изглежда обаче българският тенисист има нов човек в своя екип, който може би има роля за страхотните му резултати в последните седмици. Става дума за спортния психолог Бен Кроу

Иван Веждата напада ченгета и жена си

Иван Веждата напада ченгета и жена си

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана

Най-коментирани

Шанс! Кадиев прави удар в казино

Шанс! Кадиев прави удар в казино

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

Енрике начело на Испания

Енрике начело на Испания

Селекционерът на Испания Роберт Морено е освободен и на негово място се завръща Луис Енрике. Лучо ще води Испания на Евро 2020. Енрике напусна преди пет месеца заради трагедията с болестта на дъщеря си, която почина през септември. Президентът на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес даде пресконференция, на която официално потвърди новината

Ловци от Казанлъшко с апел: 
Искаме да гръмнем мечката!

Ловци от Казанлъшко с апел: Искаме да гръмнем мечката!

Стръвницата нападна авджия, в болница е, но ще живее  "Разрешете и ще гръмнем мечката!" Този апел отправиха ловци от Казанлъшко и района, след като стръвница нападна и рани тежко техен колега. Според авджии от ловно-рибарско дружество "Сокол" в града на розите хищникът е опасен и затова и друг път са искали разрешение за отстрел от държавните

БОЖЕ,ТОВА АНДРЕА ЛИ Е ?

БОЖЕ,ТОВА АНДРЕА ЛИ Е ?

Недоброжелатели подозират, че певицата е в депресия  Поради липсата на работоспособност и концентрация след раздялата с Кобрата тя отказва участия Загадъчната метаморфоза на Андреа продължава да притеснява почитателите й. Русокосата певица с ангелски глас отказва да се снима в последното видео към дуета си с Крум.

Мара Илиева с кученце за няколко бона

Мара Илиева с кученце за няколко бона

Пари като вестници, кучета за по няколко хиляди лева! Това е положението при Мария Илиева - няма празно! Певицата се сдоби с невероятно мил и същевременно луксозен домашен любимец. Всички вече знаете колко модерни са микроскопичните кученца, но това мъниче бие всички класации по лукс и цена. Но и 5 лева да струваше - няма значение,

Безплатна забавачка за бедни

Безплатна забавачка за бедни

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

Гуркова се разголи

Гуркова се разголи

След като захвърли траура от убийството на съпруга й Джордже Михалевич, Наталия Гуркова се показа и в по-разголена светлина. Облечена само с елегантно сако, Мис България 1998 г. еротично загатва за своя стегнат бюст и поддържана с много фитнес и спортуване фигура. Определено с предизвикателната си визия ще привлече повече мъжки погледи

Лора Крумова се премести в Гърция

Лора Крумова се премести в Гърция

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Сексскандал във "Фермата"

Сексскандал във "Фермата"

Лют скандал разтресе "Фермата". Участниците не спаха цяла нощ заради... креватните изпълнения на Силвия и Сами. Маникюристката и мачото един месец само си разменяха ласки. Но най-сетне се решиха да задоволят нуждите си. От страстта им леглото се разскърца нетърпимо и разбуди съквартирантите им - Веселка, Красимира и Митко Калайджиев.

НиЛо тузарства в Дубай

НиЛо тузарства в Дубай

Николета почива в един от най-скъпите хотели в Дубай. Плеймейтката е заедно с дъщеря си Никол в свръхлуксозен хотел, разположен на изкуствен остров под формата на водно конче. Комплексът разполага с 300-метров мост, водещ до централен Дубай, 101 стаи, 20 вили с градини и басейни, собствено яхтено пристанище, ексклузивен плажен клуб, спа център.

ВОЛЕН ОТ ПОКУПКИТЕ ДОВОЛЕН

ВОЛЕН ОТ ПОКУПКИТЕ ДОВОЛЕН

Доволен от направените покупки от близкия магазин е Волен Сидеров, видя "България Днес". В найлонова торбичка националистът пренесе храни и напитки през светофари и централни улички, а случайни минувачи не пропуснаха да изкоментират неговите изяви. Сидеров се беше барнал с модерното за сезона сако на райета.

Кака се бракува

Кака се бракува

Бившата звезда на "Милан" и "Реал" (Мадрид) Кака се ожени за втори път. Той сключи брак с моделката Каролина Диас на 17 ноември. Двамата имаха само гражданска церемония. Те празнуваха скромно само с роднините и няколко близки приятели. "Това ще бъде много красива и спокойна церемония", сподели преди месец Карол

2 775 000 евро за националите!

2 775 000 евро за националите!

От история с тъжен край приказката за този национален отбор може да се превърне в ново начало за родния футбол. А играчите на селекционера Георги Дерменджиев да си разделят най-голямата отборна премия в историята на националния отбор - 2 775 000 евро! Изглежда невероятно, но за да се излее този златен дъжд над тима на България

Балотели четка бившата

Балотели четка бившата

Нападателят на "Бреша" Марио Балотели се захласна по формите на бившата си приятелка Рафаела Фико. Моделката качи в инстаграм видео от своя тренировка във фитнеса. На него се вижда как прави клякания с щанга. "Мама миа, това се казва дупе", коментира под публикацията Супер Марио. Фико и Балотели бяха гаджета малко повече от година от 2011 до

Шакил О'Нийл продава имение

Шакил О'Нийл продава имение

Баскетболната легенда Шакил О'Нийл продава имението си в Лос Анджелис. Домът на спортиста може да бъде закупен за "скромните" 1,9 млн. паунда. Къщата разполага с пет спални, басейн, киносалон, джакузи и специална стая за винената колекция на баскетболиста. О'Нийл закупи имението преди година. Тогава плати за къщата и градината 1,4 млн. паунда

Жена загина при катастрофа в София

Жена загина при катастрофа в София

Жена загинала при катастрофа на бул. "Европа" в столицата. Сигналът е подаден от преминаващ шофьор до МВР късно тази вечер, предаде Би Ти Ви. Обстоятелствата около инцидента все още се изясняват, но шофьорът, ударил жената, най-вероятно е избягал от местопроизшествието. На място бяха изпратени шест полицейски автомобила

Упи Голдбърг: Не искам да деля парите си и затова живея сама

Упи Голдбърг: Не искам да деля парите си и затова живея сама

Актрисата Упи Голдбърг предпочита да живее сама, защото не обича взаимните ангажименти, съобщава Ю Ес Ей Тудей. "Когато решиш да живееш с някого, трябва да зачиташ мнението на този човек, да го изслушваш и да споделяте неща. Не искам да правя това. Не искам да споделям парите си с никого. Знам, че това е ужасно, но не искам"

Гризу пред раздяла с "Барса"

Гризу пред раздяла с "Барса"

Нападателят на "Барселона" Антоан Гризман (28) може да напусне клуба, съобщава каталунският вестник "Спорт". Френският национал не се чувствал щастлив в "Барселона" и е готов да си тръгне след края на сезона, твърди изданието. Въпреки спекулациите относно бъдещето му на "Камп Ноу" Гризу се закани, че ще даде всичко от себе си в тренировките

Секси психоложките с групова терапия за националите

Секси психоложките с групова терапия за националите

Психоложките Лилия Стефанова и Кети Вандова са използвали основно групова терапия в националния отбор. Преди това те са имали индивидуални разговори с всеки един от играчите. Двете психоложки бяха въвлечени в сексскандал от Николета Лозанова. Плеймейтката нарочи терапевтките, че са прекалено секси и ходят много разголени по време на лагери с

Енрике начело на Испания

Енрике начело на Испания

Селекционерът на Испания Роберт Морено е освободен и на негово място се завръща Луис Енрике. Лучо ще води Испания на Евро 2020. Енрике напусна преди пет месеца заради трагедията с болестта на дъщеря си, която почина през септември. Президентът на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес даде пресконференция, на която официално потвърди новината