Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5350733 www.bgdnes.bg

Фамилията на депутата Илия Илиев печели десетки милиони от обществени поръчки

Разследват народния представител от ДПС и за укриване на данъци

Обществени поръчки за десетки милиони са спечелили дружества, свързани с депутата Илия Илиев през последните години, показа проверка на “24 часа”.

Реклама

Те са ремонтирали университети, училища, строили са канализации и инфраструктурни обекти. Работят по обектите и до днес, включително и по договори с държавното предприятие Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), за източването на което Илиев ще бъде съден. Последният договор, който фирмата на сина му Янко е изпълнила, е доставка на релси за 19 млн. лв. с ДДС. Дружества на братята, братовчедите и сестра му Волга също се занимават предимно с усвояване на бюджетни средства по обекти в цялата страна.

В понеделник главният прокурор Сотир Цацаров поиска снемане на имунитета на народния представител от ДПС заради приключило разследване, което го уличава като помагач в измама за 3 млн. лв. Контролирани от него фирми сключили 4 договора с НКЖИ , но работата по тях била извършвана от жепейци. Фирмите на Илиев само прибирали парите чрез фалшиви фактури, а той лично контролирал схемите. Фирми около Илиев имат още 10 договора с държавното предприятие.

Това обаче не е единственото разследване срещу Илия Илиев. Срещу него има и досъдебно производство за укриване на данъци. Фамилията на Илиев е една

от най-могъщите

в рода на

кардарашите

Роднините му от Костинброд няколко пъти са били замесвани в криминални случаи. Братовчед му Любомир Илиев-Къдравия беше задържан през 2012 г. за подготовка на три убийства, но случаят не стигна до съд. Къдравия също има строителни фирми и често действа с подставени лица.

Разследването срещу Илиев за укриване на данъци все още не е приключило, научи “24 часа”. По него той е без имунитет. Отказа се от него още в края на 2014 г., когато Цацаров поиска сваляне на законовата защита срещу наказателно преследване на депутатите Цветан Цветанов от ГЕРБ, Волен Сидеров от “Атака”, Георги Свиленски и Димитър Димитров от БСП.

Илия Илиев е на 40 г., завършил е право в Югозападния университет в Благоевград. Лидер е на ромската партия ДРОМ. През 2007 г. е избран за общински съветник в София от листата на ГЕРБ. През 2014 г. Илия Илиев е избран за депутат от гражданската квота на ДПС от листата в Ямбол и влиза в парламента. На последните местни избори обаче неговата партия ДРОМ издига и собствени кандидати.

Реклама

През 2011 г.

започва

разследването

за източване на държавното предприятие НКЖИ и проверка на договорите на фирмите “Енерджи груп 2003” ЕООД (собственост на брат му Йордан Илиев), “Розалия ММ” ЕООД и “Строителство и инвестиции" ЕООД с НКЖИ. Дружествата са собственост на роднини на Илия Илиев. Те са сключвани в периода 2007-2009 г., когато Илиев е бил общински съветник в София.

През декември 2007 г. “Розалия ММ” ЕООД получава от държавния бюджет 1 млн. лв. по договор с НКЖИ за възстановяване на отводнителни канали по жп линията Моруница - Бяла. Управител на фирмата тогава е Сузана Станкова, която

чистосърдечно си

признала пред

разследващите,

че батко ѝ Илия Илиев от Костинброд ѝ давал да подписва документи и ѝ платил 300 лв. Жената дори не знаела, че има фирма и какво се върши с нея. Всъщност общинският съветник и бъдещ депутат водил преговорите по договора и движил всички документи. Доказано е, че дейностите, за които фирмата му получила 1 млн. лв., са извършени от работници в железопътната секция, а не от служители на “Розалия ММ” ЕООД. Дружеството не разполагало с такива. Плащанията са с основание строителни книжа, протоколи и фактури, които били фалшиви и лично Илиев ги осигурявал.

През септември 2008 г. три контролирани от Илиев фирми сключили договори с държавните предприятия НКЖИ и “Транспортно строителство и възстановяване” - Горна Оряховица. Предметът е същият -

да възстановят

канавките до жп

релсите

между Моруница и Бяла. Общата стойност е 2,83 млн. лв., които са преведени на трите фирми от фамилията на Илиев. Работата отново била свършена от жепейците.

През 2008 г. управители на фирмите “Енерджи груп 2003” и “Строителство и инвестиции” са Никола Манев и Ивайло Комитски. Пред следователи те заявили, че не са се подписвали, нито са знаели с какво се занимават фирмите. Подставените лица ще бъдат свидетели по делото срещу Илия Илиев и бившите директори на териториалните звена на двете държавни предприятия.

Веднага след като присвояват 3 млн. лв. от бюджета, дружествата са прехвърлени няколко пъти на различни лица. Днес са собственост на бушоните Миодраг Стаменкович, Петър Марков и Васил Василев.

След като аферата с ремонтите около релсите е разкрита през 2011 г., на следващата 2012 г. фамилията на Илиев основава акционерното држество “Ай Ки Ес” АД. Там акционер е Янко Янков, син на Йордан Илиев и племенник на депутата Илия Илиев. Вписана е в търговския регистър на 12 февруари.

На 27 февруари НКЖИ открива процедура по обществената поръчка за доставка на релси на стойност 19 млн. лв. и тя е договорена без обявление с “Ай Ки Ес” АД, собственост на ромската фамилия от Костинброд. През 2014 г. същата фирма взема 2 млн. лв., за да обнови центъра на Ихтиман. През август 2015 г. сключват договор и с Община Луковит за половин милион.

Фамилията на Илия Илиев има над 10 договора с НКЖИ.

Ремонтирал университета в Търново за 2,8 млн. лв.

Малко след последния договор с НЖКИ, заради който Илия Илиев ще бъде съден като помагач в измама, фирмата на брат му “Енерджи груп 2003” започва работа във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Това става с договор от март 2009 г., подписан от ректора проф. Пламен Легкоступ. Стойността на поръчката е 2,8 млн. лв.

Фирмата на клана Илиеви от Костинброд обаче не започва строителството на корпус 5 на университета веднага. Дейностите се забавят. Оказва се, че причината е в проектантската фирма. Заради нередностите по изпълнението на договора на ректора е наложен акт от Държавната финансова инспекция, който обаче пада в съда.

Сестрата на Йордан и Илия Илиеви - Волга, също е в бизнеса със строителство и отново разчита на обществени поръчки. Тя е специализирана в изграждането и ремонта на ВиК инсталации. През 2013-а и 2014-а печели обществени поръчки в Търговище, Смолян и Благоевград за над 2,5 млн. лв.

Реклама
Реклама
Реклама