Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6108029 www.bgdnes.bg

Треньорът Митко Добрев: В Нигерия станах любимец на краля

Добромир ДОБРЕВ

Български футболен треньор се превърна в любимец на африкански крал. Става въпрос за най-популярния наш специалист на Черния континент Митко Добрев. В края на миналата година той постигна страхотен триумф, като спечели Купата на федерацията в Нигерия с отбора на "Ифеани Уба". Отборът му бе награден с трофей, изработен от чисто бяло злато.
"Най-интересна беше не толкова финансовата награда, а това, че ме издигнаха за старейшина. Удостоиха ме с титлата "чиф", което е изключително високо признание в Нигерия. Може да се сравни със средновековните титли деспот или болярин", обясни Добрев пред "България Днес".


"Отидохме при нигерийския крал в щата Анамбра. Той трябва да узакони ръкополагането на специална церемония. Пошегувах се с него: "Тази година взех купата и ме правите старейшина. Догодина като стана шампион, трябва да ми дадете цяло племе". Аз съм единственият българин с такъв сан, а най-вероятно и първият европеец. Много ме хареса кралят. Аз му целунах ръката, а се оказа, че това не било правилно според местните традиции. Дори тръгнах да го прегръщам, но охраната веднага ме дръпна настрани. Трябвало само да го пипна по главата.
През цялото време, докато бяхме в двореца, кралят само при мен стоеше. Той е доста възрастен, но още се държи. Говорихме си основно за футбол", разказа още българският футболен специалист. Кралят Кенет Оризу III е традиционен върховен владетел и духовен водач за нигерийците. Коронован е още през далечната 1963 година и в момента е на 91 години.
Клубът на българина "Ифеани Уба" е кръстен на собственика, който е петролен магнат и един от най-богатите хора в Африка. В края на миналата година договорът на Добрев изтича и той решава да потърси ново предизвикателство.
"Класирах тима за Лига Африка. След това решиха да вземат за старши треньор японец и мен ме направиха втори човек, което не ме устройваше. Много ми се иска сега да се завъртя из Азия. Опитвам да си намеря отбор в Китай, Южна Корея или Виетнам, където е Люпко Петрович. Вече съм преодолял чувството на носталгия. От 16 години работя в чужбина. Имам нужда от ново предизвикателство, напрежението ми липсва", казва Митко Добрев.


"Суперорлите": Бием
ви, където ви хванем

В Нигерия помнят с добро мачовете на техния национален тим срещу България. На световното първенство в САЩ "суперорлите" ни разбиха с 3:0 още на старта. Три години по-късно на мондиала във Франция отново ни удариха, този път с 1:0.
"Журналистите тук обичат да се шегуват с мен. Казвали са ми много пъти - ние, когато и да ви хванем на световни първенства, винаги ви бием, а пък вие сте дошли да ни учите на футбол", разказва Добрев.
"Стоичков го взеха за треньор в ЮАР, защото е голямо име. Беше в най-богатия отбор и завърши втори. Докато работех в Гана, само за Стоичков се говореше. В последните години в Нигерия най-популярният българин беше Бербатов или Бебатов, както го наричат местните", обяснява роденият в Димитровград треньор.



Реклама


Иван Вутов му помогнал

Разстоянието между футболист и треньор е много важно, твърди Митко Добрев. "Сядаме заедно на ресторант, но дистанцията трябва да се пази. Там приятелство няма. Дисциплина и тактика е моята философия. На техника африканците не можеш да ги учиш. Много ми помогна Иван Вутов, когато за първи път отидох в Гана. Той ми каза така: Ще се държиш като баща с тях, ще ги прегръщаш и целуваш, но ще стоиш на една ръка разстояние".
Като треньор Иван Вутов става шампион на България с "Левски" през 1993 година. По-късно е назначен за национален селекционер на Буркина Фасо. "Много бързо усетих манталитета на африканците. Затова там ме наричат фадър (татко - б.а.). Имат голям респект към белите хора. Държавата е християнска, католици са, но има и много мюсюлмани. Навсякъде се движим с охрана, но досега не сме имали сериозни проблеми", обяснява Добрев.




20 хиляди скандират: "България!"

Нигерия е много по-напреднала във футболно отношение от България. Тъжната истина каза най-популярният ни треньор там.
"Паралел между българския и нигерийския футбол не може да се прави. Те са много по-напред от нас. Да започнем от стадионите, в Нигерия имат три модерни стадиона за над 45 хиляди души, а ние нито един нямаме. Вече започвам да се чудя дали ние не сме в Третия свят, а не те. Нигерия са невероятно богата държава. Те са най-големият износител на петрол в Африка, отделно имат злато, диаманти. Медалът, който спечелих като шампион на Гана, е от чисто злато"
"На стадиона 15-20 хиляди души скандират не моето име, а "България, България!". Така че явно и аз съм направил нещо, за да популяризирам родината на африканска земя. Аз като гледам български отбори, освен "Лудогорец", заспивам. Бавничко играят".




Започва от
метрото в Лондон

Много интересна е житейската съдба на Митко Добрев. Той е роден на 26 февруари 1954 година в Димитровград. Завършил е НСА със специалност футбол, но като играч твърде рано прекратява кариерата си. С треньорския занаят започва в клуба от родния си град. Бил е селекционер на националния отбор на България за аматьори. През 2006 година отива в Африка като треньор на ганайския отбор "Хартс ъф Оук", с който става шампион.
"Преди това работих в метрото в Лондон. Поканиха ме в Гана, където не бях никакво име. Уж за 2-3 месеца само, за да могат босовете да кажат пред феновете: ето взехме ви европеец. Направих 22 мача без загуба, което е клубен рекорд. След като станах шампион, вече беше лесно. BBC направи филм за мен. Аз станах първият бял треньор в първенството на Гана и така влязох в историята им", разказва Добрев.
"Имало е разговори да поема младежкия национален отбор на Нигерия, но там е трудно. Търсят известни имена. Предложения за национален селекционер съм получавал от по-малки държави като Того, Бенин, Еритрея, Уганда, но финансовите условия не са ме задоволявали".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама