Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6990886 www.bgdnes.bg

Цакат ни с пелети от слама

Масово ги правят от всякакви лошо горящи материали, дори от водорасли 

Скапани пелети изнервят хората, показа проверка на "България Днес".

Особено осезателно е напрежението в най-бедните северозападни райони, където мнозина предпочитат биогоривото през последните години за сметка на дървата и въглищата.

Причината е, че на пазара често се срещат пелети, произведени от слама, слънчогледови и оризови люспи, а дори и водорасли. Те са евтини и производството им не е скъпо, но има един съществен момент, който е добре да знаят потребителите, преди да ги използват, алармират специалисти.

Реклама

Тези материали имат много ниска температура на разтапяне на пепелта. Застиналата пепел автоматично вади от строя приспособените котли и печки, предназначени за дървесина или въглища. Ето защо не бива да се горят пелети от слама или слънчоглед в недобре приспособени котли.

Най-добрият вариант е тези пелети да се използват в специално пригодени печки и котли. При покупка хората е добре да търсят котли и печки с внедрена съвременна технология на изгаряне - движеща се двуколесна решетка, която поддържа режима на изгаряне така, че пепелта да не успее да се разтопи. Ако предварително хората не са отчели тази информация, това може да доведе до загуби, а и да ги откаже в бъдеще да ползват екогориво.

"По-ниската цена на пелетите от слама, които в Европа масово се използват не за горене, а за подложка на добитъка в обора и за храна, също привлича хората. Един тон от тях се търгува за около 230 лв. средна цена, докато за дървесните пелети от по-висок клас трябва да се извадят още около 100 лв. отгоре", споделят пред вестника експерти от бранша.

В крайна сметка по-евтиното накрая излиза двойно по-скъпо. Пелетите от слама, слънчогледови и оризови люспи изгарят като вестник - по-бързо и без почти да оставят пепел. Разходът се качва почти двойно и ако огревът за една зима е възлизал на около 700-800 лв., то сега със специална парна инсталация за целия апартамент или къща цената може да достигне и дори да надвиши 2000 лева.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама