Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7054945 www.bgdnes.bg

Викат Очите пак на разпит заради Кравата

Несебърският Ал Капоне чака екстрадиция край Босфора

Дясната ръка на Димитър Желязков също ще дава повторни обяснения в съда

Нов разпит ще бъде искан за несебърския мафиот Димитър Желязков - Митьо Очите по делото срещу Божидар Кузманов - Божо Кравата и още деветима от групата му, научи "България Днес". Те станаха клиенти на прокуратурата, а впоследствие и подсъдими след престрелката с мутрите на Очите в кръчмата "4you" в Слънчев бряг на 8 юни 2016 г. Тогава самият бос Желязков бе надупчен с куршуми и оцеля по чудо. Един от гардовете му - Александър Алексиев, е убит, а друг - тежко ранен.

Божидар Кузманов изчезна. Кри се повече от три месеца. Предаде се сам и обяви, че излязъл от нелегалност, защото се страхувал за сигурността на семейството си. Заплахите идвали от кръга на Очите, припомнят си криминалисти. Божо Кравата бе прибран в килия. Въпреки очакванията, че зад решетките ще бъдат заключени и обвинени и другите участници в престрелката - Митьо Очите и аверите му, това не се случи. Тяхното качество в процеса е само на свидетели, въпреки че междувременно Митьо Очите се сдоби с обвинение като лидер на организирана престъпна група за палежи, рекет, наркотици. Според събраните данни именно неговата банда стои зад изпепеляването на заведението "4you", свързвано с Кравата, което изгоря до основи една година след престрелката между враждуващите групировки. Това престъпление е само едно от многото, заради които при спецакция на ченгетата беше задържана бандата на Очите в началото на август.

Реклама

Димитър Желязков изчезна от страната ден преди акцията. Той бе обявен за издирване от Интерпол, а два дни по-късно е арестуван в Истанбул. В момента чака да бъде разгледано делото му за екстрадиция у нас. Според запознати, след като Очите бъде докаран в България, адвокати по делото на Кравата ще искат Желязков да даде повторни обяснения пред съда. Той вече веднъж свидетелства пред спецмагистратите в продължение на няколко часа. Защитниците на подсъдимите имали още много въпроси към Желязков, след като той официално стана клиент на прокуратурата.

Освен повторен разпит на несебърския наркобос ще се искат и нови обяснения от неговата дясна ръка Калоян Колев, който е бил лицето за контакт на охранителна фирма "Аркус" в Ямбол, разкриват свидетели. В същото дружество Димитър Желязков е работил на договор като консултант. Съсобственик в дружеството е зам.-шефът на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев, който е един от големите зърнопроизводители в страната. Бенчев бе задържан заедно с Очите в Истанбул. След като бе върнат у нас, общинският шеф се сдоби с обвинение от прокуратурата за укривателство на издирвания от Интерпол Желязков.

Все още не е ясно кога във времето ще се случат новите разпити на Желязков и Колев. Следващото заседание по делото е насрочено за 15 октомври. Вече са пропуснати пет предварително насрочени дати, на които е трябвало да бъдат разпитани дъщерята на Митьо Очите - Станислава, вдовицата на сикаджийския бос Милчо Бонев - Бай Миле - Силвия Панагонова, и синът на Туцо от "Килърите" - Радослав Попов, съобщава сайтът "Флагман".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама