Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7114371 www.bgdnes.bg

Кравата Пенка е бременна

"Може би съм най-щастливият човек, защото Пенка е вече бременна. Не само успяхме да я спасим от смърт, а да създадем от това живот", сподели с радост пред "България Днес" собственикът на най-известната крава не само у нас, но и в цяла Европа Иван Харалампиев. Гордият стопанин разказа, че Пенка е оплодена по изкуствен начин, тъй като това е практиката. Семенната течност обаче е взета от породист бик от Кюстендилския край.

"Постарах се да е от най-хубавия и здрав самец, защото тя го заслужава", допълва бай Иван. От думите му става ясно, че ако всичко с бременността протече без усложнения, Пенка трябва да роди след осем месеца, което съвпада с големия празник Гергьовден.

Реклама

Животното развълнува България и Европа с драматичната си, но за щастие щастлива развръзка съдба. През юни т.г. Пенка влезе нелегално в Сърбия, върна се обратно у нас и заради незаконния й воаяж я грозеше опасност от принудително умъртвяване. След мощна международна кампания, в която участие взеха високопоставени европейски политици и дори емблематичният музикант Пол Маккартни, тя беше спасена. Животното се превърна в емблема на дребните скотовъди у нас, а бай Иван я определи като символ на борбата срещу бюрокрацията и посегателствата върху бедните, но трудолюбиви животновъди.

"Може да ви се стори смешно, но Пенка и това, което се случи с нея, ми дадоха стимул и сили да живея. Имам два инфаркта, но след като спечелих битката, повече от всякога имам сили да се боря", развълнувано коментира Харалампиев. Споделя, че все още се обаждат хора от Западна Европа. Някои искат просто да го поздравят, а други да закупят животното и да го ползват като атракция и рекламен трик. Нито за миг стопанинът не си е и помислял да продава кравата си, като е категоричен, че човек не трябва да превръща в стока идеалите на каузата, за която се бори, колкото и незначителна да изглежда тя в очите на другите.

В момента стопанинът е получил обещание от английска фирма, че ще му помогне финансово да направи по-голяма ферма и нов по-хубав дом за Пенка и бъдещото сукалче.

"Когато човек се бори и вярва, той успява и му се случват хубави неща", завършва оптимистично бай Иван.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама