Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7134926 www.bgdnes.bg

Зацикли разследването срещу майката на Банев

6 г. затвор грозят баба Мария, ако се докаже, че е причинила средна телесна повреда при катастрофа 

Липсваща експертиза вече 4 месеца бави разследване срещу майката на олигарха Николай Банев - Мария, научи "България Днес".

Реклама

Възрастната жена предизвика зрелищно автомеле на 2 юли тази година и потроши 19-годишен младеж в Харманли. След отнето предимство и зловещ сблъсък момчето е със счупен прешлен и контузия на глезен, разкриват лекари. За подобни наранявания законът предвижда до 6 години затвор за виновния шофьор. Да се стигне до дело в този случай обаче се оказва доста сложно. Разследването за катастрофата е зациклило заради липса на ключова експертиза, назначена веднага след автомелето, научи "България Днес".

Инцидентът с баба Мария се разиграва на 2 юли тази година. Тогава 77-годишната жена е зад волана на "Ауди А6", подарък от сина й Николай. Движи се по улиците на Харманли. На кръстовището на бул. "Цар Освободител" и ул. "Алеко Константинов" майката на Банев не спазва знак ДСтопУ и отнема предимство на 19-годишен младеж, седнал зад волана на "Фолксваген Голф". Банева удря странично очуканото немско возило на тийнейджъра. След сблъсъка момчето губи управление над автомобила си и се натриса последователно в метална врата и паркирано "Субару". Мария Банева като по чудо е без драскотина след зловещия сблъсък, разкриват очевидци на автомелето. Младежът от фолксвагена няма такъв късмет. Той е откаран в болница със счупен торакален прешлен и контузия на десния глезен, съобщават лекарите два дни след катастрофата.

"Образувано е досъдебно производство по случая, направен е оглед на произшествието, разпитани са всички открити свидетели на инцидента. Назначени са съдебномедицинска и автотехническа експертиза", разкрива Невена Владимирова, говорител на Окръжна прокуратура - Хасково.

Съдебномедицинската експертиза обаче все не е готова. Причина за забавянето й се оказва фактът, че районът на Хасково разполага само с един съдебен медик. През последния месец и половина експертът не е на работа. Той е в болнични, след като "едва прескочил трапа", и няма кой да го замести, разкрива Владимирова.

"Докато не бъде изготвена съдебномедицинската експертиза, разследването не може да бъде приключено и не може да бъде направена преценка за съпричастност на конкретното лице към самото деяние. Не можем да определим вида и характера на телесната повреда", обяснява говорителката на ОП - Хасково.

"Когато са ясни резултатите от експертизата, ще решим дали и какво обвинение да бъде повдигнато срещу Мария Банева. Ако се окаже, че е причинена средна телесна повреда, ще бъде повдигнато обвинение по чл. 129 от НПК, което предвижда до 6 години затвор, обясни Невена Владимирова от Окръжна прокуратура - Хасково.

Реклама

"В никакъв случай разследването не е забавено умишлено", уверява Владимирова, но така и не успя да обясни защо не може да бъде назначен друг съдебен медик, който да изготви ключовата експертиза.

Самата Мария Банева, която навърши 78 години през октомври, изобщо не се слави като добър шофьор, коментират нейни запознати.

През декември 2008 година майката на милионера Николай Банев отново е в епицентъра на зловещо автомеле. Тогава тя се натриса с джипа си в автобус край хасковското село Въгларово. 68-годишната тогава жена отново не се съобразява със знак "Стоп" и отнема предимството на буса. Тогава за късмет на всички участници в инцидента щетите са само материални. Пристигналите на място полицаи констатират още едно нарушение. Шофьорската книжка на Мария Банева е изтекла много преди инцидента.

"Тя има проблем със знаците и ориентацията при шофиране, но продължава да упорства да е зад волана, вместо да си наеме шофьор", коментират хора от Хасково.

"Ауди" носи лош късмет на милионерите

Лош късмет на милионерската фамилия Баневи носи марката автомобили "Ауди", разкриват запознати. Преди време Николай Банев се забърка в разправии с тузарска лимузина от същия немски концерн. Лъскавото возило бе взето на лизинг от фирмата на бизнесмена "Партнърс Комерс". В един момент олигархът спира да плаща вноските по лизинга. След мъчителни опити от фирмата кредитор да си вземе дължимото Банев е предаден на съд. В крайна сметка милионерът е принуден да върне колата.

Реклама
Реклама
Реклама