Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7140397 www.bgdnes.bg

Близки на загинали в катастрофи за тавана на обезщетения: Гаврят се с децата ни!

"Наглост е да слагаш цена от 20 000 лева на човешкия живот. Това е гавра с паметта на загиналите."

Това заяви пред "България Днес" Катя Трифонова, чийто син Трифон е едно от шестте загинали деца на Черния Великден през 2011 г. Тогава пиян шофьор помете жертвите, докато отиваха на църква в Симеоновград за големия християнски празник.

Реклама

Изказването й е провокирано от заложените промени в Кодекса за застраховане, които предвиждат да се сложи таван от 20 000 лева обезщетение за близките на загинали при катастрофа. Тази сума ще се изплаща на съпруг или съпруга, човека, с когото загиналият е живеел на семейни начала, дете или родител.

"Тези промени се предлагат на тъмно, без да има обществено обсъждане. Ако мине номерът. Тревожа се, че не се работи в интерес на хората, а се мисли повече за застрахователите", коментира Трифонова. Заедно с други родители на загинали при катастрофи деца те се обединяват, за да помагат на почернени семейства.

"За четвъртък е насрочено широко обществено обсъждане. Ако няма промяна в положителна насока, отиваме да протестираме заедно с майките пред парламента. Не можем да позволим такава гавра с децата ни. След загуба на дете някои родители се затварят и не търсят правата си, от което се възползват определени хора. Целта ни е точно на тях да съдействаме и да им помагаме, след като сме минали по техния път", категорична е Трифонова, която също е готова да протестира.

Тя коментира и планираното нововъведение брат или сестра на загинал да могат да бъдат с до 15 000 лева обезщетение, ако става въпрос за инцидент допреди 5 години. "Мислите ли, че някой ще тръгне по този път на съдебните битки? Мислите ли, че някой отново иска да преживява кошмара и да си припомня за загубата на близък човек? Единици са тези братя и сестри, които ще заведат дела. И държавата го знае, затова го изтъква като някакво предимство, а реално няма да донесе ползи на близките", добави Трифонова.

Между първо и второ четене на Кодекса за застраховането депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе за разглеждане проект, който слага таван от 20 000 на всички обезщетения за близки и роднини, независимо от кой кръг са. Премиерът Бойко Борисов нареди на депутатите от ГЕРБ да не го гласуват.

Реклама
Реклама
Реклама