Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7140691 www.bgdnes.bg

2,6 млн. за вдовицата на Самоковеца

Недействаща фирма бълва огромни печалби

Ангелинка Димитрова си харчи преспокойно наследството на митичния контрабандист

Впечатляващите 2,6 милиона лева е прилапала вдовицата на митичния контрабандист Константин Димитров - Косьо Самоковеца, показа проверка на "България Днес". Солидната сума е обявена като печалба за миналата година в една от фирмите на Ангелинка Димитрова. Любопитно е, че самото дружество, което би трябвало да се занимава основно с търговия, на практика не извършва почти никаква дейност, показва отчета, публикуван в Търговския регистър. Това не пречи като с магическа пръчка фирмата да обяви повече от солидни финансови резултати. Откъде точно са парите, така и не става ясно.

Реклама

Феноменалната печалба е записана на името на фирма "Борогруп травел Лондон". Тя е част от наследството, което Ангелинка придоби след разстрела на Самоковеца на 10 декември 2003 г. в Амстердам. Приживе Димитров бе сочен за един от най-големите мафиотски босове у нас. Чрез ръководените от него контрабандни канали Косьо годишно печели стотици милиони левове. Част от тях отчита на политици и висши ченгета, а останалите запазва за себе си. Сериозни суми от изкараното Самоковеца влага в покупката на имоти в България и чужбина.

Солидна част от инвестициите си Самоковеца прави именно чрез "Борогруп травел Лондон". Така за отрицателно време на името на фирмата са вписани луксозен хотел в Боровец, няколко огромни къщи в курорта и апартаменти и цели сгради в София.

Наред с имотите Ангелинка наследи чрез фирмата и проблеми с данъчните. След смъртта на Самоковеца вдовицата му бе обвинена в контрабанда и пране на пари заради внос на стока от Турция. Издаден бе и ревизионен акт от данъчните на стойност 2 млн. лева. След серия дела Ангелинка бе напълно оневинена. Тя дори успя да осъди държавата за 20 бона обезщетение заради претърпени страдания по време на процеса.

След оправдателната присъда фирмата на Ангелинка отново започва да трупа милиони левове по сметките си. Солидни суми вдовицата на Самоковеца си докарва и от десетките апартаменти и магазини в центъра на София, които наследи като физическо лице. Според запознати повечето от тях се отдават на фирми срещу солиден наем. Така сметките на Димитрова се пълнят без особени усилия и тя може да си живее луксозно в Лондон, където притежава луксозен мезонет.

Макар и огромни, фирмените печалби са минимална част от богатството на Ангелинка, обясняват хора от подземния свят. След смъртта на Самоковеца Димитрова наследи и солидни банкови сметки в чужбина от покойния си съпруг. Според слухове става дума за над 200 млн. долара, натрупани от контрабанда. Огромните суми предвидливо се водят на името на офшорки. Част от тях в миналото се водеха собственици и на българските фирми на Димитров. Впоследствие мафиотът елиминира офшорките, като прехвърли акциите на хора от семейството. Целта на врътката е да се покрият следите към милионите в чужди банки, обясняват запознати.

Част от изкараните милиони вдовицата на мафиота продължава да влага у нас, твърдят хора от Самоков. Чрез друга нейна фирма Ангелинка е купила няколко съседни парцела в края на града с обща площ около 4 декара. Там Димитрова имала намерение да построи хотел, разказват хора от градчето. По думите им постройката трябва да копира луксозния "Константин Палас" в Боровец, вдигнат от покойния мафиот. След смъртта на Косьо Самоковеца вдовицата му бе принудена да го продаде заради заплахата от конфискация.

Смърт с фаталната Цеци

Константин Димитров е убит на 33 г., само две седмици след като на 21 ноември 2003 г. навършва Христова възраст. Последните месеци от живота си прекарва между Лисабон, Амстердам, София, Лондон, Сен Тропе, Монако. В повечето от пътешествията е съпровождан от манекенката Цеци Красимирова, с която върти любовна афера. В средата на ноември 203 г. Самоковеца напуска България със 153 хил. евро в джоба, които не декларира. Във Франкфурт е задържан с парите. Обяснява, че идва да купува "Ауди А6". В чужбина се движи без охрана, което в крайна сметка се оказва фатално. На 6 декември 2003 г. около 15,30 ч. той и любимата му Цеци излизат от хотел "Краснополский" на площад "Дам" в центъра на Амстердам, Холандия. Докато Цеци и Косьо оглеждат витрините на най-скъпия магазин за диаманти в града, холандецът Ервин Врекер ги дебне със зареден пищов. Самоковеца и Красимирова спират такси. Манекенката заобикаля колата, а същия момент проехтява изстрел. Врекер стреля почти от упор в главата на Косьо, рикошет уцелва и манекенката. Смъртта на Самоковеца е мигновена. Убиецът Врекер тръгва да бяга с колело, но е задържан от смели граждани.

Реклама
Реклама
Реклама