Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7143742 www.bgdnes.bg

До 15 г. затвор заплашват Елена Йончева

До 15 години в затвора заради неправомерно използвани пари от фалиралата КТБ заплашват червената депутатка Елена Йончева. Депутатката е заподозряна в пране на пари, обяви в писмо до парламента с искане за сваляне на имунитета й главният прокурор Сотир Цацаров.

Наред с Йончева от прокуратурата се готвят да предадат на съд и още петима депутати - Борис Кърчев от ГЕРБ, червеният Георги Михайлов и колегите им от партия „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов.

Реклама

Според прокуратурата Йончева, която е сред най-яростните критици на правителството, се е разпоредила неправомерно с над 315 хил. лв., за които е съзнавала, че са откраднати от КТБ.

"Това са абсурдни обвинения. Тези клевети отдавна се лансират от депутатите от ГЕРБ и няколко пъти призовах за проверка от съответните органи", коментира Елена Йончева и обяви, че доброволно си сваля имунитета.

Самата схема според прокуратурата е извършена от фирма "Офроуд". Дружеството е учредено през 2012 г., като акционери с по 50 процента от дяловете са фирмата на Йончева "Авторска телевизия" и офшорката "Далий Трейдинг Лимитид". Капиталът на "Офроуд" е 10 000 лв., но според договора офшорката се задължава да внесе вместо полагащите й се 5 бона цели 315 хил. лв. Впоследствие офшорката превежда и още 250 хил. евро по сметките на фирма "Офроуд". За самата "Далий Трейдинг Лимитид" от обвинителния акт за фалита на КТБ става ясно, че е контролирана от Цветан Василев и е част от схемите за източване на стотици милиони левове от трезора.

При създаването на фирма "Офроуд" за управител е избрана именно червената депутатка, която получава и правото да се разпорежда с парите по сметките. Как точно са харчени стотиците хиляди левове и дали са спазвани данъчните закони тепърва ще се установява, става ясно от искането за сваляне на имунитета. В съобщението си прокуратурата не посочват какво е предполагаемото престъпление на Йончева, от което се предполага, че изпрала пари в особено големи размери.

Елена Йончева обяви, че в дейността на фирмата няма нищо нередно. По думите й парите по сметките на "Офроуд" са харчени за купуване на телевизионна техника, с която заснема документални филми за Сирия, Турция и Украйна по поръчка на контролираната от Цветан Василев ТВ7.

Йончева припомни и че сигналът за нередностите е подаден от депутата от ГЕРБ Делян Добрев, след като тя разкри схема за роднински назначения и раздаване на обществени поръчки в община Хасково. Искането за сваляне на имунитета идва само два дни след като тя и нейни колеги настояха за техническа експертиза на асфалта, полаган при строежа на магистрали.

Реклама

С обяснения за политически натиск опита да се измъкне и колегата й от БСП Георги Михайлов. Според прокуратурата той трябва да бъде съден за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори, докато е бил шеф на столичната Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания. Самите договори са подписвани в периода 2015-2017 г. от което болницата е натрупала дългове за почти 25 млн. лева.

"Чувствам се спокоен. Не смятам, че съм извършил някакви закононарушения, аз заварих болницата с 25 милиона дългове и по време на управлението ми тя намали своите задължения", оправда се Михайлов и обяви, че си дава имунитета доброволно.

С данъчни афери е свързано и обвинението срещу депутата от ГЕРБ Борис Кърчев. Според прокуратурата са събрани доказателства, че чрез подаване на неверни документи той е укрил 320 хиляди лева ДДС от името на фирма "Би Би Си Кейбъл", в която е акционер и управител. Самото разследване започва след сигнали от граждани и медии, обясниха магистрати. В хода на проверката се установява, че подобни измамни схеми Кърчев има и при управлението на друга своя фирма "КТВ" ООД.

Малко след като данъчните нередности стават факт, герберът продава фирмите си на безимотния циганин Динко Динев, разкри преди няколко месеца депутатът от БСП Георги Търновалийски. Ромът Динко се води собственик и на още няколко фирми с огромни задължения, допълниха възмутени социалисти. След сигнала на социалистите Кърчев обясни, че е продал фирмите, преди да стане депутат от ГЕРБ, и те тогава нямали задължения.

Ново обвинение за Марешки

Ново обвинение, свързано с предно дело, стана повод за поискания имунитет на Веселин Марешки и колегите му Кръстина Таскова и Пламен Христов от партия „Воля“. Преди повече от година тримата дадоха съгласие да бъдат разследвани заради отправяни заплахи и изнудване на седем собственици на аптеки да купуват лекарства от фирма "Фарманет" на по-високи цени. В нея Марешки е акционер и управител, а Таскова и Христов регионални мениджъри. Към днешна дата делото е в специализирания съд. Покрай изготвянето на обвинителния акт прокуратурата открива, че тримата депутати са се сговорили да извършат престъпленията, което е отделно престъпление. Това налага повдигането на ново обвинение и съответно искане на имунитета и за него.

Марешеки обяви, че с колегите си за момента не смятат да се откажат доброволно от имунитета си.

Реклама
Реклама
Реклама