Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7158435 www.bgdnes.bg

Депутатът от БСП Георги Стоилов: Интерпол не търси брат ми!

Бизнесът на обвинения за рекет Илия пред фалит, тормозят детето му

"Брат ми Илия не е издирван от Интерпол. Това може да се провери на сайта, където става ясно, че не е сред обявените лица. Същото потвърди пред мен и адвокатът му Васил Василев, който разполага с документи от Чехия, в които се обяснява, че брат ми се лекува там".

Това разказа пред "България Днес" депутатът от БСП Георги Стоилов. Неговият брат Илия заедно с още осем души, сред които и жена му, са обявени за участие в престъпна група. Акцията срещу Илия Стоилов се провежда на 14 октомври миналата година в Русе, където ченгетата тарашат заложните къщи на спрягания за тартор депутатски брат. В крайна сметка Илия Стоилов се сдобива с 5 обвинения за отвличания, принуда и изнудване. Прекарва над 8 месеца в ареста, след което е освободен срещу по-лека мярка и напуска легално страната, за да се лекува, твърди брат му. Той не е чувал брат си дори по телефона. За това къде е и че ходи по изследвания, научава от адвоката Василев, до когото Илия адресира писмата си.

Реклама

"Вярвам, че ще го видя отново. Смятам, че обвинението е скалъпено заради моята политическа кариера. Но няма да се махнем от Русе, няма да се даваме. Опетниха името ни, но не и честта ни и вярваме, че истината ще излезе рано или късно наяве", коментира депутатът Георги Стоилов. Той разкрива, че семейството му е подложено на ежедневен тормоз.

"Тормозят племенника ми, който е на 11 години. Децата му казват, че майка му и баща му са престъпници, обиждат го по улиците. Потърсихме психолог, за да говори с детето. Снаха ми е срината, защото, макар обвиненията срещу нея да са паднали, остава това за участие в гангстерска банда, което е нелепо", споделя още Георги Стоилов. Разкрива и че семейството е пред фалит, защото никой не стъпвал в заведенията на брат му Илия, след като станало ясно, че е напуснал България.

"Длъжниците в заложната къща също не си плащат, защото си викат: "А, тоя е в чужбина. Нищо не може да ни направи, не може да заведе дело". Така бизнесът очаквано се разпада", жалва се народният представител.

Междувременно специализираният наказателен съд в София връща обвинителния акт на прокуратурата за преработка в средата на август. Твърди се, че в него има допуснати очевидни фактически грешки. Като това, че един от свидетелите е разпитван в три различни града в страната, по едно и също време едновременно.

"Разпитите на един и същ човек са провеждани в Русе, София и Разград. Единият мисля, че беше около 11 часа сутринта, другия в 11:05", разкрива детайли от обвинителния акт Георги Стоилов.

Още на следващия ден през август обвинението поправя грешките и отново внася акта. На 30 октомври спецсъдът дава ход на делото, като пуска трима от обвиняемите под домашен арест. Следващото заседание е насрочено за края на ноември.

Реклама

"Впечатление прави, че основният свидетел срещу брат ми Илия е бившият му служител Николай, който преди време открадна над 100 хиляди лева от заложната къща", подчертава депутатът. Той разкрива и че срещу въпросния Николай е започнало разследване преди три години за откраднатите пари. Направена е техническа експертиза на компютрите в заложната къща, която доказва, че парите липсват. Три години досъдебното производство не е приключило.

В полицията има и сведения за друго досъдебно производство - срещу Илия Стоилов, което е за същите обвинения, които са му повдигнати в момента. То е отворено през 2015 година, но няколко пъти е прекратявано поради липса на доказателства.

Минава границата

Напускането на страната на обвинения като лидер на банда за рекет Илия Стоилов е легално. То е осъществено на 6 септември с автомобила му през ГКПП Калотина, като го е придружавало още едно лице. Тогава Стоилов не е бил обявен за издирване и не е имал забрана да напуска пределите на България. От службите твърдят, че той е носил голяма сума пари, като според запознати са били за заплащане на лечението му зад граница.

Спецсъдът освобождава Илия Стоилов срещу подписка заради изтеклия максимален срок по закон, който може да прекара в ареста без обвинение. Броени дни след това Апелативният спецсъд отменя решението. Брат му твърди, че трима независими лекари са преглеждали Илия по време на ареста и са го диагностицирали с множествена склероза. Четвърти и пети лекар потвърждават диагнозата и след освобождаването му.

Реклама
Реклама
Реклама