Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7162169 www.bgdnes.bg

Луканов предложил брак на Людмила Живкова

Искал да се сроди с Тато по политически причини

Тя му отказала категорично, защото вече била влюбена в Батето

Андрей Луканов се обяснил в любов на Людмила Живкова и поискал тя да му стане жена след развода с първия й мъж - Любомир Стойчев, научи "България Днес".

Татовата щерка обаче категорично му отказала, защото вече била увлечена по прословутия Иван Славков. За тия факти бил информиран и Димитър Иванов, бивш офицер от Държавна сигурност. Според него Андрей Луканов нямал никакви скрупули, когато си преследвал целите. Мотивите му да сключи брак с Людмила били чисто прагматични - тя е наследник на най-силната фамилия в държавата, а той, Луканов, на най-авторитетната. И ако двете фамилии се сродят, двамата ще управляват без проблем и партията, и държавата. Било е напълно реално дори да имат и потомство.

Реклама

Тодор Живков обаче недолюбвал Луканов и зорко бдял над интимния живот на дъщеря си от страх да не се увлече там, където не трябва. Жертва на тази бдителност станал Александър Лилов, за когото се говори, че също ухажвал Людмила. Татовата щерка имала симпатии към него и го покровителствала, но след смъртта й Живков безцеремонно сваля Лилов от поста на втори човек в партията.

Сметките на Андрей Луканов съвсем не са били нелогични. Той наистина е от голям и авторитетен комунистически род. Основоположник на политическия клан е Тодор Луканов от Ловеч. Той завършва правни науки в Женева, връща се в България и основава местната социалистическа организация в Плевен. Години наред е народен представител, а по-късно става и секретар на Комунистическата партия. Лукановият род се смята за нещо като партийна аристокрация, а Тодор Живков може да бъде причислен към графата местни партийни кадри - учили-недоучили, повече местни патриоти, отколкото интернационалисти. Именно затова жадният за власт Луканов смятал, че с Людмила Живкова ще са в най-добрата комбинация за държавата. За съжаление той си отива от този свят по ужасяващ начин - застреляха го на улицата пред дома му, а два дни преди това в Плевен се вижда с Димитър Иванов.

"Разказваше спомени за баща си и дядо си, за честните отношения между Димитър Благоев и най-близките му в партията. Призори се отделихме само двамата. Той проведе с мен основния разговор - убеден бил, че Жан Виденов е вече вреден за партията и държавата. Каза дословно: "Трябва да го сменим! Предстои ми среща с Лилов и ти трябва да накараш Кольо Добрев най-после да се определи на чия страна е. Убедих се, че Георги Пирински не става нито за председател на партията, нито за министър-председател", спомня си Димитър Иванов.

Андрей Луканов отдавна не е между живите, а ужасяващата му кончина и днес е загадка. Убиецът, естествено, така и не е заловен.

Димитър Иванов:

Не съм й фен но тя направи много за България!

"Не съм фен на Людмила Живкова, но в последните 10 години преподавам история на световните музеи и виждам как България е известна по света много повече с това, което е направено по нейно време. И едва сега с Вежди Рашидов при така много оплювания Бойко Борисов живваме отново в културно отношение." Това сподели Димитър Иванов, който освен офицер от ДС е и журналист, написал книга за Шесто управление. Отношението към втория мъж на "червената принцеса" също е положително. "Славков си позволяваше доста често непремерени политически изказвания не съвсем в унисон с официалната априлска линия на партията. И това беше известно. Без да се е правил на дисидент, всъщност Славков имаше доста критично отношение към партийната бюрокрация, към прекаленостите в идеологическия живот, към натягането и кариеризма на отделни хора и го изразяваше. Може би защото знаеше, че на него са му разрешени повече неща, си позволяваше да говори открито. В разговори с представителите на КГБ в България нямам спомен някой да е изразявал несъгласие към Людмила. По-скоро неофициално съм чувал подхвърляния: "Тази жена комунист ли е?", "Тя марксическа линия ли провежда?". Правеше впечатление в поведението на Людмила, че беше един технократ в областта на културното строителство.

Реклама
Реклама
Реклама