Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7188539 www.bgdnes.bg

Двойникът на Депардийо проверяван за автоматите от завод "Арсенал"

След залавянето на картечниците

В ареста с обвинение са двама души, четирима са разпитани и освободени

Българският двойник на Жерар Депардийо е сред проверяваните за участие в схемата за нелегален износ на картечници и автомати от завод "Арсенал" в Казанлък, научи "България Днес".

Рекордното количество пушкала бяха открити при акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура във вторник. В ареста попадат шестима души, като на двама от тях е повдигнато обвинение. Останалите четирима са разпитани и освободени, разкриват източници от разследването. Двойникът на Жерар Депардийо се озовава сред проверяваните заради връзките си в кримиконтингента, обясняват запознати.

Реклама

Мъжът се казва Иван Събчев и е роден в павелбанското село Турия. Той е известен не само с визуалната си прилика с френския актьор, но и с акция срещу него за незаконни оръжия през 2003 година, припомнят от полицията. Тогава при съвместна акция на органи на реда от Казанлък и Стара Загора в дома на Иван Събчев е открита нелегална работилница за производство и търговия на оръжие. От там полицията изземва голямо количество газови пистолети "Байкал", преработени в бойни, цеви за пистолети и 159 патрона. Освен Събчев е задържан Ержан А. от с. Шейново. В дома му са открити и конфискувани части на автомат "Калашников" и пистолети "Макаров". Третият арестуван по време на акцията през 2003 година е Айдън от село Габарево. Неговото име се появява и в акцията срещу бандата, изнасяла незаконно оръжия от завод "Арсенал". Именно заради Айдън от Габарево е проверяван неговият авер Иван Събчев, разкриват източници от МВР.

По време на акцията във вторник са намерени 17 автомата "Калашников" и 15 пистолета, като всички оръжия са били със заглушители. Сред задържаните има иранци и българи, като един от арестуваните е бил "свързващо звено" с друга група, която държала печатница за фалшиви документи. Там пък са били открити неистински израелски, унгарски и италиански лични документи, канадски визи, документи на арабски език и на фарси и т.н., съобщават на брифинг от ГДБОП.

Пушкалата са открити при обиск на постройки, собственост на Айдън Джафер. Мъжът не е свързан официално със завод "Арсенал". В досието на Айдън е записана още една акция срещу него за незаконно държане на автомати през 2008 г. Тогава в дома му са открити наркотици и оръжия. Спецоперацията е проведена на 3 юли 2008 г. Иззети са 10 броя автомата "Калашников", над 420 броя бойни патрони от различен калибър и 60 грама хероин. Акцията и тогава е извършена в павелбанското село Габарево. Оръжията са открити в специално изработен тайник в постройка до дома на Айдън, разкриват униформени.

"Той е от т. нар. активен криминален контингент и е един от основните търговци на оръжия в Казанлъшкия региoн. Проверяваме всички свързани с него лица", поясниха от полицията.

След спецакцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура служба "КОС" влиза в завод "Арсенал", за да направи пълна проверка. Разследващите ще проверяват как е било възможно картечници, автомати, пистолети и заглушители да бъдат изнасяни оттам, при това в такива мащаби.

Реклама
Реклама
Реклама