Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7262460 www.bgdnes.bg

Шефът в 4-то РПУ разследван за имотни измами

Задържаният за рекет на търговци шеф на Икономическа полиция в столичното 4-то РПУ Красимир Кръстев е разследван и за имотни измами. Това разкриха пред "България Днес" негови колеги, пожелали анонимност. За далаверите с апетитни имоти са подавани сигнали до Инспектората на МВР и до дирекция "Вътрешна сигурност", но те са потулвани и до същинско разследване не се е стигало, разказват ченгета.

Шашмите с имоти ставали с 1-2 банди, специализирали се в завземането на необитаеми помещения, сочат запознати. По техни данни групите действали на територията на районното управление под покровителството на служители на висши ръководни постове.

Реклама

Един от конкретните случаи, за които колеги на Кръстев са алармирали до ръководството на МВР, е за запусната къща в тузарския софийски квартал "Лозенец", където преди няколко години се самонастанили обитатели. Началникът си слагал в джоба рушвет от около 2-3 бона на месец само за да си затваря очите за незаконната схема, твърдят негови колеги. Стигало се дотам, че заради подаваните сигнали срещу шефа някои от смелчагите, дръзнали да разкрият аферата, са били уволнени от системата.

Проверка на вестника показа, че през 2017 г. обществено достояние е станал случай с 20-30 роми от Луковит, които сами се нанесли в безстопанствена къща, скътана между две кооперации на територията на "Лозенец". Въпреки подаваните жалби от жителите на района институциите си прехвърляли топката. Кметът обяснявал, че къщата може да бъде бутната, ако се намери финансиране, и че само полицията може да изгони нелегалните.

Далаверите ставали, като се използвали роми и клошари, които сключвали фиктивни договори за наем. Целта била те да могат да докажат, че живеят на мястото от 10 години и си плащат редовно сметките и данъците. Тогава щели да претендират за собственост върху имота, тъй като са полагали грижи за него.

Това е върхът на айсберга на фона на всичко, случващо се в 4-то РПУ, доверяват запознати. Преди време се разчу скандален казус, при който благодарение на служебната информация, която получава, бивш началник на икономическото разследване завзема апартамент на починал човек и го приписва на тъща си. Шашмата, която станала не без знанието на Кръстев и други шефове, се разплита благодарение на бдителни съседи. Комшиите поискали обяснение от новопоявилия се собственик - как е придобил апартамента. Няколко месеца след скандала тъщата го продава, а зетят си купува жилище в друг квартал, като дори тегли кредит.

Четвърто РПУ стана печално известно и с конфликта между ексначалничката Теменужка Капчина и главната дознателка Аделина Малакова, които се топели една-друга. Дознателката разбра от Комисията за контрол на СРС-тата, че е била подслушвана незаконно, но въпреки това скандалът завърши без наказани. Двете дами не бяха уволнени, а само преместени в други дирекции на полицията.

От два дни корупционен скандал разтресе районното. Кръстев и негови доверени колеги се занимавали с рекет на търговци, разкриха в сряда разследващи след проведена акция. Красимир Кръстев и четирима негови колеги бяха натръшкани с белезници. Според прокуратурата те са изнудвали управители на търговски обекти за т.нар. такса спокойствие. Тъй като имат право да влизат в обекти и да проверяват документи, ченгетата от Икономическа полиция се възползвали от служебното си положение. Искали пари, за да прикрият нарушения и за да не викат на проверка други контролни органи като РИОКОЗ и т.н. Цената на мълчанието била по 500-1000 лева на месец. Мизата варирала в зависимост от нарушението и от големината на обекта, сочат запознати.

Реклама

Заради редицата жалби и сигнали, които завалели срещу Кръстев, той бил скастрен от новото ръководство и получил предупреждение да си наляга парцалите или да се омита. Предполага се, че икономическият началник може да е бил предупреден за акцията, която му се готви, защото той прекарал голяма част от последните месец-два в МВР болница. Щом се върнал на работа, белезници оковали ръцете му.

Очаква се днес от спецпрокуратурата да кажат кои от задържаните ченгета ще бъдат обвинени за рекет.

Прочу се с ювелирна акция, но е награждаван

Красимир Кръстев започва работа в МВР през 1997 г. като разузнавач в Икономическа полиция. През 2000 г. става началник на РУП - Видин. През 2010 г. е временно назначен на длъжност зам.-началник на Четвърто РУП - София. Многократно е награждаван с благодарност от ръководството, съобщават от МВР през юни 2011 г., когато Кръстев е назначен за шеф на Второ РПУ. Уволнен е след няколко месеца заради ювелирна акция в столичния кв. "Илиянци". При операцията срещу семейство Петър и Малина Начкови се изсипали над 20 маскирани служители на СДВР по сигнал за разпространение на цигари без бандерол. В дома им откриват само пет кутии, а след като Начкови са освободени, заявяват, че срещу тях е упражнено полицейско насилие. Кръстев е наказан с порицание за 6 месеца и е върнат на предишната му длъжност.

Реклама
Реклама
Реклама