Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7339506 www.bgdnes.bg

Записи разкриват тайния план на Ружа: Вземаш парите и бягаш!

Над 3 млрд. долара изпрали в 21 страни издирваната „криптокралица“ и аверите й

Таен план за покриване от правосъдието с няколко точки в него е съставила издирваната от САЩ и Германия „криптокралица“ - 38-годишната Ружа Игнатова. Това става ясно от обвиненията на американската прокуратура, която търси българката с германски паспорт, за да я изправи пред съда в Манхатън заради създаването и ръководенето на финансова пирамида за продажба на измамническата криптовалута OneCoin - уанкойн. Събраните доказателства на разследването в САЩ сочат, че откраднатите от мераклии за бързи пари милиарди са прани в 21 страни по целия свят.

Реклама

Още със самото създаване на схемата Игнатова е била наясно, че във всеки един момент може да бъде погната от ченгетата. По тази причина "криптокралицата" е съставила свой таен план, който да й помогне да избегне сблъсък с правосъдието. За него се разбира покрай ареста на американския адвокат Марк Скот, обвинен в изпиране на 400 млн. долара от OneCoin, който бе задържан в края на миналата година.

Според запознати съоснователят на криптовалутата Себастиян Грийнууд също е арестуван. Той е закопчан в Тайланд и екстрадиран в САЩ, но засега няма данни да е обвиняем. Според анализатори арестите на двамата американци са помогнали на прокурорите в САЩ да разнищят цялата схема на Ружа. Наблюдатели на случая допускат, че един от двамата е проговорил, за да спаси собствената си кожа, и е разкрил пред разследващите подробности и детайли около огромната по мащаби финансова афера. Именно от комуникациите на Ружа с приближените й играчи в измамите излиза наяве фактът, че тя съзнателно е действала по престъпен начин, за да трупа огромни печалби от наивни инвеститори.

В кратките обвинителни актове на първоначалната фаза, в която са делата, са посочени само отделни свидетелства, които обаче са фрапантни. Например в мейли на неназован съосновател на финансовата схема Ружа Игнатова е обсъждала идеите си за стратегия за изход. Като първо в списъка е посочила "вземаш парите, бягаш и обвиняваш някой друг за това". Според публикация на вестник BG voice от описанията в документите се разбира, че въпросният неназован съучастник е Грийнууд.

Още през лятото на 2014 г., когато по мейл участниците в измамите са обсъждали как да се структурира компенсационния план на OneCoin, заради който тя се счита за пирамида, те са я наричали помежду си trashy coin, или буквално преведено "боклучава монета". От съобщения от телефона на брата на издирваната Ружа - Константин Игнатов с негов служител става ясно, че той е имал водеща роля в схемата до последно. Константин Игнатов е задържан в Лос Анжелис при опит да се качи на самолет за България на 6 март. Допреди изчезването на Ружа от сцената брат й е действал като неин асистент. Според документи и снимки от телефона и лаптопа му той е имал пълномощно да управлява всякакво имущество на сестра си.

"Тази мрежа нямаше да работи с интелигентни хора", "те трябва да имат чувството, че копаят койни", са част от обсъжданията между финансовите играчи, които разследващите изваждат от кореспонденцията им. В чат диалог между Игнатов с Грийнууд откровено си разменят реплики като: "тези хора са идиоти" и "както си ми казвал, тази мрежа нямаше да работи с интелигентни хора". Други съобщения на Константин Игнатов към неизвестни лица пък са разчетени от обвинението като предупреждения за течащите разследвания в САЩ. Това е и причината да му бъде поискано постоянно задържане. Не е ясно защо въпреки страховете си Игнатов е предприел пътуването в САЩ, където е пристигнал на 27 февруари и властите явно детайлно са проследили движенията му и срещите му с лица, промотиращи OneCoin.

Според американските власти групата е създала компания за криптовалута за милиарди долари, основаваща се изяло на лъжа и измама.

Реклама

Повдигнати са й пет обвинения в САЩ

Пет обвинения са повдигнати спрямо 38-годишната Ружа Игнатова, която от дете живее в Германия. Преди пет години се появява в България с нов бизнес и репутация на голям финансов играч. Отваря офиси, изкупува луксозни имоти в центъра на София.

Четири от обвиненията срещу „криптокралицата“ са за присвояване, участие в организирана група за присвояване, измама с ценни книжа и пране на пари. Всяко от тях се наказва с максимум 20 години затвор. Петото обвинение е за съучастие в измама с ценни книжа, за което американският наказателен закон предвижда до пет години затвор.

Самата Ружа е в неизвестност от октомври 2017 г., като по данни на разследващите за последно е засечена да напуска България с полет на нискотарифна авиокомпания за Атина.

Арестуваните Константин Игнатов и Марк Скот имат само по едно обвинение. Българинът - за участие в организирана престъпна група за присвояване, а американецът - за пране на пари.

Реклама
Реклама
Реклама