Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7353841 www.bgdnes.bg

Задушени от любов

Тайните срещи, които завършват фатално

Газ, гараж и страсти - несъвместимата комбинация

Онези хора, които не дишат с любов, не могат да възприемат праната (дихание – бел. ред.) от въздуха, казва Петър Дънов. Но това важи само за вдишването и издишването в открити пространства.

Заради някаква несправедлива закономерност или заради обикновено неразбиране от коли тайните срещи в гаражи могат да завършват и фатално, колкото и незабравими и екзалтиращи да са като усещане.

Реклама

Някъде между ласките и прошепнатите думи при запален двигател, между дрезгавите тонове на гаражен рок или секси арендби парче, се прокрадват и онези отровни газове, които стават причини за нелепа смърт. Като тази на 40-годишния рапър Костадин Кобаков, прочул се като Кобака от "Гумени глави". Той - в разцвета на силите си, притежател на току-що закупен апартамент, със стабилни позиции в бизнеса. Тя - омъжена 34-годишна майка на две деца, която решава да се отдаде на извънбрачната си страст.

Двамата се задушават в петък вечер, когато решават да прекарат нощта след купон насаме - в гаража на Кобака. Постъпката им е на границата между лиричната романтичност и неблагоразумната рискованост. Защото там, в колата, двамата загиват и оставят след себе си няколко съсипани живота.

От полицията разследват самоубийство. Линия, характерна за Шекспировата трагедия "Ромео и Жулиета", която се движи по наклонената скала на цъфтящата любов, тайните бракове и смъртните случаи на двама тийнейджъри.

Логичното обяснение - незнание.

Фаталната любов на Кобака приключва безславно вследствие на нелеп инцидент. Както и тази на онова семейство от село Невша от юни миналата година. Мъжът и жената бяха открити в колата си, спряна встрани от пътя. Заспиват на запален двигател и се задушават от отровните газове. Просто защото не знаят, че колите изпускат отровни газове.

Всяка година в България има поне един случай на смърт на любовници в гараж. През декември миналата година тийнейджърка издъхва, докато прави любов с по-големия си възлюбен в автомобила му „Лада Приора“. Вратите на гаража са затворени. Младият мъж включва двигателя, за да е топло. Той знае, че любимата му е непълнолетна, но любовта е по-силна от законовите и морални норми. След известно време момичето и младежът се почувствали зле. Той изключва двигателя на машината, опитва се да излезе от автомобила и губи съзнание. След като се свестява, успява да излезе от гаража. Дошлите на място медици констатират смъртта на непълнолетната. Срещу 19-годишния й оцелял любовник е повдигнато обвинение.

Самоубийство или нелеп инцидент - загадка остава случаят с двамата влюбени от Никопол. Те бяха открити задушени в гараж на 1 август 2016 година. Той на 22, тя - на 17.

Реклама

Гаражна любов с фатален край потресе и Добрич през ноември 2004 година. Аналогично двама влюбени бяха открити мъртви в леката кола на майката на момичето след два дни безуспешно издирване.

Между нещастен случай и самоубийство се лута и любовната история на двама младежи от Търговище. Те бяха открити мъртви на 3 януари 2016 година. Момчето на 23 години от село Овчарово внезапно изчезва от новогодишен купон. Приятелите му го търсят без успех. Отправят се към гаража, откъдето чуват работещ двигател. Откриват тялото на момчето и 20-годишната му любима.

Подобен случай има и през март 2009 година. Девойка на 29 години и младеж на 27 от Бургас са открити задушени в „Голф“.

През ноември 2011 година Маринела на 17 г. и Илиан на 15 г. са открити мъртви в столичния квартал "Орландовци".

На 2 март 2012 в Своге мъж и жена са изнесени покрити на носилка към моргата. Открити са в кола с работещ двигател. Задушават се с въглеродния двуокис, който изпълва купето.

Общото между всички случаи е неведението, че колата всъщност не е най-безопасното място, на което да се прекарва дълго време. Още от шофьорските курсове би трябвало, но едва ли се прави навсякъде, да се пояснява на шофьорите, че изгорелите газове съдържат въглероден окис и въглероден двуокис. Те нямат цвят, вкус и миризма. Натрупват се в сериозни количества дори в задръстванията, излизайки от ауспусите на работещите на празен ход автомобили.

Въздействието на опасния газ върви незабележимо и човек не може веднага да разбере какво се случва. Признаците са главоболие, кашляне, гадене, повръщане. Сънят е последният стадий на отравянето и тогава самостоятелното спасяване е невъзможно. Смъртта настъпва до половин час.

Последен разговор с баба

През април 2010 година Ганко, негов приятел и далматинецът му се затварят в кола, паркирана в гаража на баба му Ганка.

"Каза, че ще остане в колата с приятел. Не щеше да се качва, за да не ме притеснява с кучето", обяснява старицата.

Животното било на приятелско семейство на Генко, което чакало дете, и той се съгласил да го вземе.

"Сигурно са пуснали двигателя, за да им е топло, и са се унесли. Джиесемът на другото момче звъннал, била жена му и то се окопитило. Видяло, че Генко и кучето не мърдат", разказа бабата.

Приятелят оцелява, но Генко и далматинецът - не.

Реклама
Реклама
Реклама