Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7360884 www.bgdnes.bg

Със 170 лв. оцелява семейство епилептици с две деца

В метрото нощува фамилията през зимата

Българско семейство с баща епилептик, безработна майка, 9-годишния им син с епилепсия и умствена изостаналост и сестричето му живеят с по 170 лв. на месец. За страшната картина в семейството на Цветан и Борислава, които отглеждат на ръба на оцеляването двете си деца, разказа за "България Днес" Красимира Василева.

Фотографката е един от 22-мата доброволци, които са се ангажирали целогодишно да помагат на изстрадалото семейство. Което в навечерието на Нова година се оказва без подслон.

Реклама

"Били са известно време при отец Иван в Нови хан. Преди това са ги виждали да спят по метростанции и да бродят с цялата си покъщнина в късни следновогодишни вечери из софийските улици. Те самите казват, че около две седмици не са имали покрив над главите си. Две седмици през зимата", тръпне Красимира.

Цветан е диагностициран с епилепсия и въпреки че лекарите му забраняват да работи, таткото на две деца го прави. Инвалидната му пенсия е 170 лв. и тя изхранва цялото семейство. Синът му, 9-годишният Християн, е със същата диагноза, но има и лека умствена изостаналост, а сестра му - 7-годишната Цвети, не е стъпвала на лекар от бебе. Заради натрупани дългове за вода и ток, семейството дължи 7000 лв. Дълго време живее в общинско жилище в кв. "Дружба" в ужасяващи условия - без ток, без вода, в стаи с изпочупени прозорци, отоплявайки се на печка с въглища и дърва. Въпреки мизерията и немотията родителите и децата посещават църквата в квартала.

"Бог е единственото им упование и утеха и благодарение на църковните служители и милосърдието на хората наоколо те не остават голи и гладни", казва Красимира.

Сметката на Цветан е запорирана заради дълговете, семейството гладува. Затова Красимира и приятелите й измислили план за спасение на семейството, включващ "22-ма юнаци и добри феи".

"Основната идея на кризисния план бе 22-ма доброволци всеки месец да превеждат по 50 лева в продължение на една година. Сега предстои настаняване на семейството в ново жилище, организират се здравни грижи за всички. Приказката може да завърши щастливо", надява се Красимира.

Всеки, който иска да помогне на семейството, може да го направи на сметка IBAN: BG17IORT80451025410000, за Борислава Харалампиева Андонова, към Инвестбанк, BIC: IORTBGSF.

Реклама
Реклама
Реклама