Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7421926 www.bgdnes.bg

Украсете елха за Великден

Нестандартни идеи за Възкресение

Боядисваме яйцата с тебешир и зеленчуци

Традицията да се украсява домът за Великден и да се шарят яйца е една от най-очарователните и събиращи цялата фамилия. "България Днес" ви представя няколко по-нестандартни идеи за празнично настроение у дома.

Кой е казал, че елхите трябва да се украсяват само по Коледа. Дръвчетата могат да бъдат закичени с яйца, зайци или пилета и за 28 април. Ако не искате да вадите изкуствената елха от мазето или килера, може да я заместите с върбови или други клонки, като закичите украсата на тях.

Реклама

Гирляндите също не са само за Рождество Христово. Може да изрежете зайци, лалета или яйца от картон и да ги навържете в редица, за да си направите пролетна украса, подходяща за Възкресение. Може да ги закачите на вратата, на клончета във ваза или на прозореца. Може също да си направите гирлянд от плетени яйца - за целта надуйте няколко балона, така че да имат форма на яйце. След това увийте около тях конци прежда, потопете ги в разтвор от лепило и вода и оставете настрани, докато изсъхнат. Накрая пукнете балоните - вече втвърдилата се прежда ще е придобила формата на великденско яйце.

Следващата идея е подходяща за най-малките членове на вашето семейство. Изработете им маски, с които да посрещнат гостите. За целта ще ви трябва картон, цветна хартия, ластик и въображение.

Старият чайник може да се превърне в красив център на масата. Сложете в него различни цветя и видове зеленина. В поднос наредете мъх, върху който поставете чайника. Отстрани декорирайте с черупки от яйца, пълни с цветя, а защо не и с малки пъдпъдъчи яйца за повече закачливост.

Столовете в трапезарията могат да придобият великденски дух, като им сложите калъфи с елемент на зайче.

Безспорно един от най-забавните моменти на празника е боядисването на яйцата. Кофичките, в които разтваряме боите, вече далеч не са най-оригиналния начин за шарене на великденските яйца. Тази година може да пробвате с тебешир например. След като боядисате яйцата, може свободно да творите върху тях с цветните пръчки.

Реклама

Използването на природни методи за боядисване става все по-популярно последно време. Може да използвате естествените цветове на зеленчуците, плодовете и подправките. Предварително сварените яйца се натриват с парченца плодове или зеленчуци или се поставят в купички със сок или отвара от тях. Продължителността на оцветяването зависи от това доколко наситени желаете да са цветовете и от "силата" на оцветителя. Ето и как да добиете желаните цветове:

Жълт цвят ще получите, ако добавите към водата, в която варите яйцата, куркума. Зелено ще имате, ако използвате сок или отвара от спанак. Червени яйца ще се получат, ако ги пуснете в сок от цвекло. Оранжевият цвят се получава от сок от моркови. Яйцата стават розови, ако ги натриете с пюре от ягоди, и сини, след като ги натриете с пюре от боровинки. За да получите кафяв цвят, ги натопете в черен чай.

Яйцата стават на точки, ако преди да ги потопите в боя, им налепите кръгове от тиксо. След като ги боядисате, изчакайте да изсъхнат и внимателно премахнете лепенките.

Желирани яйца! Ето на това му се казва изненада! Първата стъпка е да изпразните черупките, като пробиете дупка на дъното. Напълнете с желе, докато е още течно. Оставете ги да се стегнат. Когато сервирате тези яйца, може да ги поднесете като нормални яйца и да очаквате забавни реакции от гостите ви. Друг вариант е да ги обелите и така ще имате оригинални желирани яйца.

Тази година може да се откажете от оцветяването на яйцата. Вместо да ги боядисвате, ги стоплете. За целта изплетете малки вълнени шапки, с които да ги облечете. По този начин със сигурност ще изненадате гостите си и ще имате нестандартен подход към празника.

Борете се с бисквити

Традицията повелява бой с яйца на Великден. Тази година може да я разчупите, като се борите с бисквити, които са под формата на яйца.

Те също могат да бъдат шарени и красиви, а дори и вкусни като козунак. При това се приготвят сравнително лесно. За 18 бисквитки ще ви трябват:

200 г масло

1 чаена чаша пудра захар

1 яйце

3 чаени чаши брашно

За декорация използвайте всякакви шарени пръчици или малки бонбончета. Ще ви трябват също и хартия за печене, тава и дълбока купа.

Смесете маслото и пудрата захар в дълбока купа и разбъркайте добре, докато не получите пухкав крем. Добавете едно яйце и отново разбъркайте. Добавяйте брашно, докато не се получи тесто. Оставете го да "почине" около 20-30 минути. След това го разточете. Изрежете овални форми, за да приличат на яйца и ги наредете в тава върху хартия за печене. Печете на 180 градуса за 8-13 минути. След като извадите бисквитите от фурната, оставете ги да се охладят поне за 5 минути и украсявайте на воля.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама