Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7426701 www.bgdnes.bg

"Звярът" от Кипър е половин българин

Военен фотограф избива майки прелюбодейки

Изчезналата през 2018 г. Яница Динева също може да е сред жертвите му

"Звярът" от Кипър, както стана известен призналият си 7 убийства сериен килър Никос Метаксас е наполовина българин. Майка му е от Стара Загора, а баща му е кипърец. Имал и по-малка сестра. Според психолозите причина за отключената агресия у Никос, която води до серия убийства на млади жени, е вследствие травма от детството. Тя е от драматичния развод на майката и бащата.

По-късно агресията се отключва след пореден удар - Никос е изоставен от жена си, с която има две деца. Твърди се, че тя го напуска заради любовник.

Реклама

Така психолозите обясняват и евентуалния мотив за 7 убийства, за които разказва самият Никос. Първоначално отрича, но ченгетата го заковават с кореспонденция от мобилния му телефон с една от жертвите. Впоследствие той сам разкрива пред ченгетата къде е изхвърлил телата на жените.

"Звярът" затривал майки имигрантки с фриволно поведение. Това е едно от обясненията на профайлърите, които вече 10-и ден беседват със задържания военен, работещ и като фотограф на свободна практика. 35-годишният мъж се яви в съда миналата седмица, където потвърди самопризнанията си, изписани на 10 листа, в които разказва за зверствата.

Никос Метаксас е арестуван, след като на 14 април т.г. от изоставена минна шахта край Мицеро, пълна с вода, изплува куфар с труп на жена. Случайни минувачи съобщават в полицията за зловещата находка.

Първоначално Никос е задържан заедно с 30-годишен румънец. Впоследствие първият труп е разпознат и Метаксас остава единственият заподозрян. Оказва се, че трупът от куфара не е единствен, а става дума за серия убийства на чужденки, изчезнали през последните 3 години. Никос Метаксас започва да се занимава с фотография през 2014 година, сочат професионалните му профили във фейсбук. На страниците си публикува предимно пейзажи. По време на разследването се оказва, че Никос е привърженик и на запознанствата по интернет с цел секс. Засечена е кореспонденция с една от жертвите му. Проверка в списъка с приятелите му установява, че военният следи доста жени имигрантки. Голяма част от тях са майки с деца.

В сайта за срещи Badoo Никос се подвизава с неслучайно избран прякор - Орест. Името се среща в древногръцката митология. Митичният герой е свързван с поредица трагедии. Според изворите Орест е син на царя на Микена Агамемнон от жена му Клитемнестра. Майката си взима любовник и убива мъжа си, когато той се връща като победител след края на Троянската война. За отмъщение Орест разчленява прелюбодейката. Според психолозите, които беседват с арестувания Метаксас, прякорът е умишлено подбран в тази насока.

Жертвите на Метаксас са работещи жени - повечето прислужници. Някои от тях са имали сексуални контакти с Никос, преди да бъдат очистени, докато са били във връзки с други мъже.

Реклама

Към момента ченгетата уличават Метаксас в 3 от 7-те признати от него убийства. Открити са три тела.

Първото тяло е на 39-годишната Мери Роуз от Филипините, която е в неизвестност от май 2018 година. Заедно с нея изчезва и 6-годишната й дъщеричка Сиера. Никос твърди, че е убил и момиченцето. Водолазите продължават търсенето и днес, като използват подводен робот в езерото край Ксилиатос - засега без резултат.

Второто тяло, открито в напреднал стадий на разложение, се предполага, че е на Ариан Паланас Лозано от Филипините Тя е обявена за издирване през юли 2018 година. В признанията си Никос казва, че правил секс с жертвата, преди да я очисти. Ариан е работела като прислужница в дома на бивш шеф на полицията. Двамата с Метаксас се запознават в сайта за секс. Преди да изчезне, Ариан казва, че отива на гости в селце край Лимасол за няколко дни. В признанията си пред съда миналата седмица жестокият Орест казва, че удавил Ариан, след като спал с нея.

На 28 април е открит и трети куфар с женско тяло. Задържаният показва на следователите кладенец в армейски полигон, където в куфар е открита жена от непалски или индийски произход. Според полицията става дума за момиче на име Ката Аноу, която не е обявена за издирване от близките си.

Претърсват се и две езера на юг - за телата на румънската майка Ливия Буня на 36 години и дъщеря и, 8-годишната Елена, изчезнали през септември 2016 година.

Според кипърските власти има доказателства и за още едно убийство - на Марикар Валдес от Филипините - също майка имигрантка, изчезнала през декември 2017 г. След като полицията конфискува компютрите на Метаксас, става ясно, че майката на Марикар Валдес се опитва да се свърже с фотографа многократно. Причината е, че след като Марикар изчезва, Орест търси приятелка на момичето. Започва да й пише съобщения, че знае къде се намира Марикар. Опитва се да я прилъже да се срещнат, но приятелката се изплашва и разказва за случилото се на майката на изчезналата. Когато родителката се свързва със заподозрения Никос, той се държи дръпнато и отказва да дава информация за Марикар.

Приятелката и майката на липсващата Марикар споделят в полицията и за странен SMS. Получават съобщение от телефона на Марикар малко след като тя изчезва. То е написано на развален филипински, но не на диалекта, на който си общували с Марикар. Имало доста синтактични грешки, затова и заподозрели, че е използван онлайн преводач от чужденец. В съобщението от телефона на Марикар се твърди, че мъж е разбил сърцето й и тя не може да го преживее, като намеква за самоубийство. Майката на Марикар е съкрушена и изпада в депресия, тъй като дъщеричката на изчезналата Марикар непрекъснато питала "къде е мама".

По информация на властите в района, където се предполага, че е вършал сериен убиец, са изчезнали още 5 жени. Сред тях е и 16-годишната Яница Динева от България, липсваща от 19 юни 2018 година. Всички жени са чужденки, работещи в Кипър. Тамошната полиция не изключва и списъкът да набъбне в хода на работа.

Моделката Теа Георгиева

позира за палача

Българският фотомодел Теа Георгиева, която от година работи на свободна практика в Кипър, е познавала заподозрения фотограф Никос Метаксас. Тя е позирала за гореща фотосесия пред обектива му, а видеото е качено в YouTube в края на март т.г.

Теа отбелязва, че отношението на Никос към нея е било "много професионално". Разследващите предполагат, че видеото е снимано в същото легло, където фотографът е правил секс с една от жертвите си, преди да я убие.

Преди да бъде задържан, Никос Метаксис се е появявал редовно на публични събирания. На едно присъства и бившият президент на страната Деметрис Кристофиас.

Ако престъпленията, за които е заподозрян, бъдат доказани, Метаксас ще остане в историята като първия сериен убиец в Кипър.

Междувременно властите в Кипър са обвинение в неглижиране на сигналите за изчезнали чужденци.

Реклама
Реклама
Реклама