Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7450616 www.bgdnes.bg

Световният египтолог Робърт Бовал: Сфинксът бил посветен на тракийката Родопи

Това са спекулации, твърди проф. Овчаров 

Сфинксът е посветен на фараонска жена от Тракия, носеща името Родопи!

Това разкритие направи световният египтолог и изследовател Робърт Бовал. Само преди дни той представи филма си "Забравена цивилизация", заснет в светилищата на Белинташ, Татул и Харман кая в Източните Родопи. В лентата Бовал разкрива, че страната ни разполага с изключителни праисторически обекти с определени астрономически характеристики, които наподобяват много на забележителностите в Египет.

Изследователят наблегна на факта, че някои от обектите по нашите ширини датират от епоха много по-стара от египетската цивилизация и е възможно българските ни прадеди да са оказали голямо влияние по пясъчните земи на Тутанкамон и Клеопатра.

Реклама

"Международната научна общност не знае какво се намира в България, няма гласност за тези съкровища. Следващата стъпка е да предприемем по-задълбочени геоложки и астрономически проучвания", споделя Бовал пред изследователи от цял свят.

Той изрично подчертава, че с колегите му нямат за цел да превземат работата на българските учени, а да я използват, за да й дадат международната гласност.

На друго мнение е проф. Николай Овчаров, който смята, че това са поредните изфабрикувани доказателства.

"Всичко това са спекулации и само хора с ниско самочувствие биха повярвали. Не се учудвам, че някой е казал подобно нещо. През годините учени от цял свят ни свързват с много цивилизации и култури от Изтока. Мога да кажа, че имаме много малко връзка с египетската цивилизация", сподели пред "България Днес" проф. Овчаров. И допълни: "Всички данни и подробности около Перперикон и другите комплекси в Родопите са изяснени много отдавна, така че няма повод за повече внушения".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама