Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7455483 www.bgdnes.bg

Банева чака свобода, ще агитира избиратели

Милионерката Евгения форсира кампанията

Брожение срещу водачката на листа има в издигналата я партия

Екип на "България Днес"

Предизборната си кампания ще форсира в седмицата преди евровота арестуваната милионерка Евгения Банева, разкриват запознати със стратегията на кандидатката за парламента в Брюксел. По думите им тласъкът в агитацията на симпатизантите бил изключително належащ, тъй като до момента, три седмици след старта на кампанията, Банева не е успяла да свърши нищо по тази линия. Причина за това е, че в ареста нямала никакви условия да действа по партийните дела - нито техническа обезпеченост, нито физическа възможност да се среща с поддръжници на идеите й, казва нейната свекърва Мария Банева.

Майката на задържания милионер и съпруг на Евгения - Николай Банев, е категорична, че въпреки пречките снаха й има потенциал и енергия да свърши каквото е необходимо в предстоящата седмица до евровота, който ще се проведе на 26 май. Досега водачката на листата на ПП "Българско национално обединение" не е могла да се срещне с никой от партията с ръководител фолкпевеца, сценарист и режисьор Георги Георгиев-Готи.

Реклама

Самият лидер Георгиев коментира пред "България Днес", че в партията има брожение срещу Банева. Ръководството и активистите се чувствали подведени от милионерката, защото от страна на нейните хора нямало никаква активност и инициатива във връзка с кампанията от старта й до момента, само две седмици преди вота.

"Ние като партия имаме договор с над десет политически организации и имахме намерение и самочувствие да водим сериозна кампания и реални избори, като използваме и структурите на Баневи, за да обединим много повече хора и да получим по-добри резултати. От страна на Баневи има абсолютна пасивност, не е направен нито един банер, не ни е дадена нито една снимка на Евгения Банева за плакати. Този подход определено е несериозен и никак не ни харесва", категоричен е Георги Георгиев-Готи. По думите му в партията има сериозно притеснение и съмнение дали "Българско национално обединение" не е използвано от водачката на листата и нейното обкръжение, за да излезе Банева по-лесно от ареста покрай кандидатурата си за евровота.

Твърденията на приближените до арестуваната милионерка, че тя е лишена от условия да води агитация, се разминават с тези на зам.-главния прокурор Иван Гешев, който заяви по повод участието на обвиняемата в евроизборите: "Прокуратурата не смята да спира политическото развитие на нито един подсъдим или обвиняем. Това, което може да направи прокуратурата, е да спази закона. Госпожа Банева може да се развива във всяка сфера, която прецени, както и всеки друг подсъдим. Ние спазваме правата на подсъдимите, на обвиняемите. Това е положението."

Именно невъзможността на Евгения Банева за равен старт с конкурентите си от останалите партии в надпреварата за места в Европарламента е сред мотивите на арестуваната да иска промяна на мярката й от "задържане под стража" в по-лека, твърдят близките й. Молбата й до спецсъда е подадена в края на миналата седмица, а магистратите ще я разгледат в понеделник, съобщи адвокат Илко Димитров, който ще бъде един от защитниците на Банева в залата по време на разглеждането на казуса. Той допълни, че освен този аргумент са отбелязани и още няколко основания за искане на по-лека мярка, сред които и влошено здравословно състояние. Адвокатът уточнява, че е разколебано обоснованото предположение, че Банева е извършила деянията, в които я обвинява прокуратурата, ако бъде освободена, тя няма да се укрие или да извърши друго престъпление. Приближени на кандидатката за Брюксел се надяват спецсъдът да уважи молбата й в понеделник и да я пусне от ареста.

Семейство Баневи са в ареста от края на октомври 2018 г. когато бяха задържани във Франция, а по-късно екстрадирани у нас. Според прокуратурата Николай Банев е лидер на организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления, в която участват съпругата му и 77-годишната му майка Мария. Баневи отхвърлят обвиненията.

Олигархът пише книга

Книга е започнал да пише в килията задържаният милионер Николай Банев. Според запознати работното заглавие на документалната творба било "Олигархичната пустиня България". Писателските пориви на Николай Банев започнали още във френския затвор, преди да бъде екстрадиран със съпругата си у нас. Преходът към пазарна икономика в страната е основната сюжетна линия в книгата на Банев. Самият той определя творбата си като ретроспекция на времето 30 години назад. В нея авторът прави социално-икономически и обществено-психологически анализ на изтеклите години след падането на режима на Тодор Живков.

Реклама
Реклама
Реклама