Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7456784 www.bgdnes.bg

Патриот си татуира дядо Добри

Светецът от Байлово грее върху левия крак на 26-годишния Стоян

Борислав РАДОСЛАВОВ

Патриот си татуира дядо Добри!

Ликът на светеца от Байлово сияе от левия крак на 26-годишния Стоян Стоянов. На изображението благодетелят на десетки храмове и манастири в цяла България държи свещ и гледа от вътрешната страна на прасеца на родолюбеца.

Само на няколко сантиметра, от външната страна на крака на Стоян грее усмихнатият лик на Валя Балканска. Както "България Днес" писа още през март 2018 г., Стоян стана единственият българин с татуировка на родопската певица, чийто глас лети в Космоса. Сега Стоян става двойно уникален, след като първи и единствен се сдоби с татус и на дядо Добри.

Реклама

"Заедно с моя татуировчик решаваме какви точно и къде да бъдат изображенията. Не искам да си нарисувам Левски и Ботев например, защото много хора ги имат. Искам да имам съвременни будители, които са родолюбци и за чиито дела трябва да бъдем признателни, но не греят от кожата на други хора", сподели пред вестника Стоян.

"Аз съм родом от село Стъргел, което е близо до Байлово - родното място на дядо Добри. Цялата ни къща е изпълнена с портрети на революционери, хайдути и български знамена. Любовта към род и родина е още от баба и дядо, предадена на родителите ми и накрая на мен", разказва Стоян Стоянов.

Младият родолюбец неведнъж е виждал Добре Добрев най-вече пред храм-паметника "Св. Александър Невски", където приживе светецът от Байлово събира милостиня и дарява 35 700 лв. за патриаршеската катедрала.

"Не съм си и помислял, че години по-късно ликът на този свят човек ще грее върху кожата ми. Трябва да помним неговото дело и да съхраняваме вярата си. Сега от едната страна на крака ми е той, а от другата Валя Балканска. Усещането е страхотно", споделя още патриотът.

Татуировката на дядо Добри все още не е завършена. Зад лика на покойния благодетел предстои да бъдат изрисувани в студиото куполът на храма "Св. Александър Невски" и къщичката в двора на църквата в Байлово, където Добре Добрев прекара по-голяма част от последните си над 25 години от живота.

Изпълнението и на двата татуса е перфектно, като всички изключително характерни детайли от образите на дядо Добри и Валя Балканска са изпипани по професионален начин. След като бъде довършена цялостната композиция, левият крак от коляното надолу на Стоян ще бъде почти изцяло запълнена. Той ще бъде нашарен с татуси на велики българи, фолклорни мотиви и характерни наши светини като златни съкровища и славни върхове с епични битки.

Стоян Стоянов подкрепя безрезервно идеята за монумент на дядо Добри в пространството около "Св. Александър Невски", по която родолюбци работят от близо една година.

Реклама
Реклама
Реклама