Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7470938 www.bgdnes.bg

Атентат срещу Тато предсказва дядо Влайчо

Побеждава Ванга в конкурс за ясновидци

Казва на Людмила Живкова, че е в опасност, но тя не му вярва 

Атентат срещу Тодор Живков предсказва дядо Влайчо. Това става ясно от книгата "Чудото дядо Влайчо. Съдба, рецепти и пророчества", посветена на живота и делата на популярния пророк.

През първата половина на ХХ век дядо Влайчо е познат само в населените места около Нова Загора, но след 1944 година славата му се разнася из цялата страна. Делата му достигат до ушите на дъщерята на комунистическия лидер. Людмила Живкова го посещава, за да го попита за близките си хора. Пророкът я засипва с мрачна информация за Тато, като я предупреждава, че срещу него се готви атентат.

Реклама

Дядо Влайчо има предвид подготвяния в края на 1964 и началото на 1965 г. държавен преврат, насочен срещу ръководството на Народна република България и най-вече срещу Тодор Живков. Действията се ръководят от Иван Тодоров-Горуня, чийто план не успява, защото е разкрит и се самоубива.

Людмила и Влайчо се срещнали отново през 1980 година - месеци преди и двамата да се споминат. Нещата, които предсказал на Людмила, не й харесали, но те се оказали верни. Той я предупредил, че има опасност за нея, но може да я избегне. Казват, че тя не я приела на сериозно, защото не съвпадала с казаното от Ванга.

В крайна сметка Людмила си тръгнала и повече не стъпила при пророка. Все пак провождала хора при него, а той пращал предсказанията си за нея по тях. "Умно момиче е, но препира да надскочи ръста си...", казвал за нея ясновидецът.

Гадателят предвижда с точност смъртта на Георги Димитров - по това време той е министър-председател и ръководител на Коминтерна. Въпреки че познава датата, заради това пророчество комунистите го обявяват за народен враг. Ясновидецът е подложен на шестгодишни мъки. Минава през пернишките и бобовдолските мини. Накрая го изпращат и в страховития концлагер "Белене". Откаран е там само три месеца след кончината на Димитров - ноември 1949 г.

Влайчо може да предсказва и собственото си бъдеще, защото в свои записки пише, че ще се измъкне жив от ада на лагерите.

Реклама

Комунистическата власт упорито отрича таланта на дядо Влайчо и никъде името му не се появява публично. Сред хората той става изключително популярен и историите за него се разказват до ден днешен. Напук на официалната линия на партията Людмила Живкова тайно се допитвала до него и търсела отговори на въпроси, които я вълнуват.

"Искаме да разберем защо е бил репресиран. Арестуван е в Ямбол, оттам го пращат в Бургас, откъдето пък е изпратен в Перник. Работил е в мините - в Бобов дол, но никой не казва защо. 6 години общо и в Белене - 1949 г.-1955 г. В самите мини е спасил хора от срутване - казал им днес да не ходят и те наистина го послушали и се спасили", разказват в книгата последователи на пророка.

Влайчо Жечев е роден на 15 август 1894 г. Никой не пише за него приживе, но сред народа дядо Влайчо става изключително популярен. Наричат го Безсребреник, защото не вземал и стотинка. Пророкът умира на 8 май 1981 година.

Хората започват да го наричат "дядо" още преди да навърши 30 години. Причината е, че пуска дълга брада и коса, визуално заприличва на Иисус Христос и така хората му показват уважението си. Всъщност, когато е на 22-23 години, му казват чичо Влайчо, а след пет години става дядо.

Според преданията дарбата си придобива още като дете, когато започнали да му се явяват тъмни сили. Малкият Влайчо избягвал да играе с други деца, а предпочитал да контактува със своите видения.

Сред първите му сериозни предсказания били пророческите думи за идващата Балканска война (1912 г.), а след започналата мобилизация той започнал да предсказва кой от мъжете ще се върне жив и здрав от фронта. Пророкува и на бойното поле, където отива като доброволец през 1916 година. Отказва да носи пушка и да стреля по врага. Командирът го праща в тила да готви и пренася храната. Зачисляват му и полковото магаре. Странникът крачи отпред с храната, а магарето - след него.

Легенди се носят и за срещата му с Ванга при Петър Дънов от онези години. "Ти, брат Влайчо, какво виждаш за сестра Ванга", веднага поставил въпроса Дънов. Петричката пророчица току-що се била омъжила. "Ти скоро се омъжи, сестра Ванга, но виждам, когато не е далеч времето, че ще останеш вдовица. Домът ти ще стане като клуб и много хора ще идват", изрекъл той, а ясновидката от Рупите останала потресена. Дънов накарал Ванга да предскаже бъдещето на Влайчо. Тя започнала да обяснява, че той обича природата и да гледа пчели, но ще дойде време, вместо да събира мед, него да приберат. И се оказва права.

Друг любопитен момент е, когато през 60-те години на миналия век бил организиран национален конкурс - анкета за ясновидци. Първенец е дядо Влайчо, докато пророчицата от Рупите остава втора.

И на него му предлагат както на Ванга да му осигурят да приема хора с такса, а той отказва: "Даром ми е дадено от Бога, даром ще давам!".

Независимо от трудностите и несгодите Влайчо не възроптава, не заема страдалчески или отшелнически пози, а предпочита да скита из страната без дом, за да помогне на нуждаещите се. Дори на преклонна възраст той продължавал да обикаля страната и да съветва хората, които успявали да се доберат до него. Носел със себе си и една цигулка. Все така отсядал при различни хора. Способностите си да вижда в миналото, настоящето и бъдещето, да изцелява неизлечимо болни той обяснява с Божията промисъл и нейните най-доблестни воини - вярата, покаянието и изкуплението, се казва още в книгата, посветена на пророка.

Предрича връщането на царя

- "Абе, тоя наш български народ е доста твърдоглав. Мнозина не приемат Бога и ще патят. Ама, казвам ви, до болка ще теглят..."

- "Не бойте се, война у нас няма да избухне. Въпреки това в България ще има немалко черни забрадки."

- "Когато в Русия начело застане човек с белег на главата, тогава ще падне комунизмът."

- "Когато си замина, мрак ще има, какъвто не е бил."

- "Вие няма да повярвате, но ще дойде време, когато мъжете ще носят обици и ще си слагат забрадки и ленти на косите. Те ще започнат да приличат на жени, а жените - на мъже. Светът ще се побърква. Но няма как - и това ще трябва да се изживее... Затуй ви казвам: ако е потребно да се мине през ада, вие продължавайте да вървите, без ни за миг да спирате, нито да се обръщате назад."

- "Цар Симеон II ще се върне у нас, но няма да ни управлява като цар."

Реклама
Реклама
Реклама