Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7471015 www.bgdnes.bg

5 часа до морето

Пътища много, тапи - също 

Цяла магистрала има само до Бургас 

Морето е почивка, слънчев загар и коктейли!

Но пътуването до него често е кошмар заради лошата или незавършена инфраструктура у нас, която е предпоставка за километрични задръствания. Така, за да видите плажа и вълните, са ви нужни часове път. Ако не живеете на морския бряг, разбира се.

Минимум 5 часа са ви необходими, за да отидете на море в Гърция, ако живеете в София. Най-близките дестинации са Солун и полуостров Халкидики с трите си ръкава Касандра, Ситония и Халкидики. Транспортната връзка между България и южната ни съседка се осъществява през 6 гранични пункта – Кулата - Промахон, Илинден - Ексохи (Гоце Делчев - Драма), Златоград - Термес (Златоград - Ксанти), Ивайловград - Кипринос, Капитан Петко войвода - Орменион (Свиленград - Орестиада) и Маказа - Нимфея (Кърджали - Комотини).

Реклама

Ако пътувате от София и минавате през Кулата - Промахон, разстоянието до Солун е 300 км, а до първият ръкав на Халкидики са още стотина километра. От столицата до Благоевград проблеми няма, защото се движите по магистрала "Струма". Същото е положението и от Сандански до границата. Преди дни беше открит нов 6,5-километров участък от скоростното трасе, за да не влизат автомобилите в Благоевград. Големият пътен кошмар е в Кресненското дефиле, където задръстванията в петък и неделя привечер са огромни. Опасните изпреварвания на колони допълнително усложняват пътната обстановка и са предпоставка за катастрофи. "Струма" трябваше да е напълно готова още през 2004 г. за летните олимпийски игри в Атина, но 15 години по-късно все още не е завършена. В Гърция пътищата са отлично поддържани и до Халкидики не влизате в населени места, като минавате по околовръстното на Солун.

Алтернативен маршрут, макар и доста да заобикаляте, е да минете през Сърбия. От границата до Ниш почти е изградена магистралата, а от сръбския град има скоростно трасе до Солун.

Ако пътувате от Пловдив, пунктът Маказа е най-добрата идея. От тепетата до границата се стига за около час, без да карате бързо. От там до Комотини са 20-ина минути по хубав път с 5 тунела. След това се кара по магистралата към Ксанти и се стига до Халкидики. Не е изключено на граничния пункт да има задръствания не само в петък и неделя, но и през целия летен сезон.

От София до плаж само по магистрала можете да стигнете единствено до Черно море по "Тракия". До Бургас е около 3-4 часа, но след това идват изпитанията, ако искате да поемете на север към Несебър и Слънчев бряг или на юг към Китен и Приморско. Задръстванията са километрични, като особено тежко е положението в района на Ахелой, където се събират два основни пътя - от "Тракия" и от Бургас.

Турция също е предпочитана дестинация за лятна почивка. В югоизточната ни съседка може да влезем през три гранични пункта - Капитан Андреево - Капъкуле, Лесово - Хамзабейли и Малко Търново. Най-удобно се пътува до Капитан Андреево - първо по магистрала "Тракия", а след това директно вливане в магистрала "Марица". Проблемите настъпват на граничния пункт, където опашките и дългите часове чакане са емблематични. Случва се и да имаме сривове в системата, което допълнително усложнява и забавя преминаването.

Реклама

От миналия месец в Турция има нов закон, който е изключително важно да се знае от родните шофьори. На 11 април южната ни съседка въведе система за събиране на наложените на чужди граждани глоби и други санкции по време на престоя им там, чието заплащане не е било извършено на друго място. Става въпрос за глоби при нарушения на правилата за движение по пътищата и незаплатени тол такси при използване на автомагистралите в Турция. На сайта на приходната администрация можете да проверите дали имате глоби и неплатени пътни такси, но знайте, че е само на турски език.

Цените на горивата в Турция са по-високи. Осезаемо по-скъп е бензинът - над 50% повече от България, с около 20% е по-скъп дизелът.

Неособено популярна дестинация, но все пак вариант за море е и Румъния. Със северните ни комшии имаме 12 гранични пункта, но най-удобни за пътуване към Черно море са Русе, Тутракан, Силистра - Кълъраш, Кайнарджа, Крушари, Кардам и Дуранкулак.

Ако пътувате през Русе, се пригответе за големи опашки на Дунав мост и съберете търпение за чакане. На пункта беше открит втори път за преминаване на превозни средства, но все още има проблеми. Не забравяйте, че има такси за съоръжението - 2 евро, или 4 лева, от българска страна и 3 евро, или 13 леи, от румънска.

След границата има магистрала, а при отклоняване на изток към морето пътищата са хубави. По-трудно е придвижването към Русе, Силистра или Тутракан, където пътят е стандартен двулентов, а трафикът натоварен. Множеството тирове допълнително създават трудности. Завършването на магистрала "Хемус", която обслужва Северна България, е предвидено за след 4 години, а отклонението за Русе и изграждането на скоростен път от Велико Търново до дунавския град още дори не е проектирано.

Реклама
Реклама
Реклама