Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7472716 www.bgdnes.bg

Двама гинат в самолет до Ихтиман

Машината попада в свредел 

Шефът на аероклубовете у нас и механик са жертвите 

Шефът на аероклубовете у нас Иван Костадинов и механикът в авиационна база – Крумово, Вяра Лозанова са двамата загинали в тежката самолетна катастрофа край Ихтиман. Малкият самолет се разби вчера преди обед в поле на запад от града.

По първоначални данни мъжът е пилотирал самолета, но след набрана височина той изпада в свредел, пада от около 100 метра височина и се самозапалва. Веднага към мястото се отправят екипи на Спешна помощ от Ихтиман и Костенец, но медиците откриват телата на мъжа и жената напълно обгорели. Самолетът ковчег е трябвало да извърши полет от летателна площадка "Чернево" до Драганово.

Реклама

Загиналата жена е механик в 24-та авиационна база - Крумово. Тя е един от любимите членове на екипа на авиобазата. Колегите й казват, че тя е сред най-добрите специалисти на Кугър, Ми-17 и Ми-24. Дамата прекарва много време и на летището край Белозем, тъй като е и пилот от леката авиация.

Иван Костадинов е инженер-конструктор във фирма, която се занимава с производство на оборудване от пяна. Летенето е неговата страст, затова и оглавява Сдружението на аероклубовете в страната.

Двамата загинали са споделяли общата си страст и често са летели заедно. Доказателство за това са общите им снимки в социалната мрежа.

"Всичко съгласно полета е било регламентирано нормално и законово, но е рано да говорим за причина, защото тези самолети нямат черни кутии. Всичко се прави на мястото според останките на самолета, съприкосновението на самолета със земята и тогава се правят по-задълбочени анализи", коментира авиоекспертът Христо Христов.

8 жертви от началото на годината

Катастрофата край Ихтиман е поредният авиоинцидент с малък самолет.

Преди малко повече от месец двама души загинаха при инцидент с малък самолет край Оризари - 45-годишен пилот и 18-годишен младеж, който се е обучавал. Най-вероятната причина за инцидента е повреда в крилото. През април северозападно от връх Солунска глава в Северна Македония при инцидент загина 4-членно българско семейство. Фамилията летяла с малък частен самолет "Чесна", който се разбива заради лошо време. В него пътували пилотът, съпругата му и двете му дъщери. Телата са открити близо 18 часа след инцидента.

През последната година това е шестият инцидент с летателна машина. През юни 2018 г. ултралек самолет пада край Казанлък. Той губи мощност и пада от 10 метра височина върху дървета и храсти. За късмет пилотът и детето се разминават с леки травми.

Месец по-късно през август малък самолет с двама души на борда се разбива в покрайнините на Шумен. 62-годишен мъж и 27-годишният му син са ранени, но по-късно бащата почива от раните си. Само два дни по-късно друг малък самолет се разби при кацане на летище Балчик, като пилотът загива на място. При кацането машината се удря силно в пистата, преобръща се и се запалва.

Реклама
Реклама
Реклама