Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7472802 www.bgdnes.bg

Поети спасяват онкоболен талант

Да помогнем на Митко в борбата с рака!

Десетки професори и студенти лекуват със слово свой колега от Софийския университет

Целебната сила на словото е могъща. Всяка дума, добри мисли и желания са чудотворни! Това послание обедини десетки професори, филолози, преводачи, поети и студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски", които насочиха животворната сила на лириката към своя колега и приятел Димитър Михайлов. 38-годишният Митко, който е баща на две деца, филолог и доктор по руска литература, е болен от рядък вид рак - сарком на Юинг, който причинява заболяване на костите и тъканите. В България лечението на тази болест е невъзможно поради липса на конкретни лекарства, нужни за стартиране на химиотерапията. В момента Димитър е в клиника в Австрия, където медиците успяват да поддържат състоянието му. За да продължи лечението си и за да има повече шансове, са му необходими допълнителни средства, с които той и семейството му не разполагат.

Реклама

Именно любовта на Митко към живота и литературата събра в емблематичната зала "Яйцето" в Ректората хората, за които словото, освен че може да съобщава и да предава мисли и сюжети, има и целебна сила.

"Вярвам, че има особена вибрация на словото, която може да помогне повече от всичко останало, защото то носи послания и ако те бъдат чути и разбрани от точния си адресат, те могат да свършат много повече работа от каквито и да е медикаменти", споделя с надежда приятелят и ментор на Димитър проф. Людмил Димитров. Той е убеден, че словото и думите за позитивните наричания, които имат за произход свръхестественото, вече са достигнали до Димитър и той ще се излекува.

По време на благотворителното четене в университета бяха събрани 3120 лв. за лечението на Митко. В благородното дело участие със свои и чужди текстове взеха Иван Ланджев, доц. Добромир Григоров, доц. Бойко Пенчев, проф. Амелия Личева, проф. Владимир Сабоурин, Марин Бодаков, Николай Генов и редица студенти и докторанти. Проф. Людмил Димитров прочете по скайп, тъй като е извън страната, едно от любимите произведения на Митко "Борис Годунов" на Пушкин.

Сумата, която в момента близки и приятели на Димитър събират спешно, е 54 700 евро, необходими както за поддържане на състоянието му, така и за скъпоструващо лечение със стволови клетки. Всеки, който има желание да дари средства за Митко, може да го направи на:

Дарителска сметка за лечението на Димитър Михайлов Михайлов в Първа инвестиционна банка:

BG18FINV91502004381806

BIC: FINVBGSF

Титуляр на сметката: Мария Михайлова Димитрова (сестра му)

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама