Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7500085 www.bgdnes.bg

Цигани рекетират с розобера

Драмата в Кърнаре продължава

Плашат българи, че няма да работят, ако съборят незаконните им постройки 

Роми плашат, че няма да участват в розобера, ако бъдат съборени незаконните им постройки! Това се оплакаха жители на пловдивското село Кърнаре, където повече от месец протестират срещу мургавите си съселяни.

Реклама

Напрежението ескалира в началото на май, когато тумба роми нападнаха с колове и ножове празнуващи българи. Собственикът на заведението в центъра на селото Георги Алексиев събира приятели, за да ги почерпи за абитуриентския бал на дъщеря си. Ромът Илиян Янков и негови авери искат да си купят бира, но не са допуснати, тъй като заведението е затворено заради частното парти. Малко по-късно група от 30 роми от махалата се връща въоръжена с колове и пръти и изпотрошава прозорците на заведението, като налита и на бой на празнуващите.

Местните хора за шести път затвориха движението по Подбалканския път, за да сигнализират институциите, че трябва да бъдат взети мерки. От 7 юни т.г. тече разпореждане ромите сами да съборят постройките си, но засега не го правят.

"Имат едномесечен срок, в който да го направят. Затова и изчакваме да видим какво ще се случи. Честно казано, откакто стана инцидентът, не виждам да има някаква промяна. Радваме се, че поне няма напрежението в селото. Българи ми се оплакаха, че ромите им казали, че няма да берат рози, ако им съборят постройките. А на тяхната работна ръка се разчита много", сподели пред "България Днес" Боньо Бонев, кмет на Кърнаре. Местните жители са ядосани, че са подложени на такъв рекет, но са склонни да изчакат да мине розоберът, за да не пострада бизнесът им.

"Всичките постройки са незаконни! Около 300 души живеят в 30 колиби. Всички са безработни и са на социални помощи, работят само 2-ма души. И преди време съм сигнализирал за проблема, но нищо не се случи, тъй като нямаше къде да бъдат преместени", коментира преди време Бонев.

Утре в община Карлово ще има срещу между кмета Емил Кабаиванов и представители на инициативни комитет на протестиращите срещу ромската агресия. Ще участват и представители на полицията. Местни жители и членове на комитета научили от свои източници, че същия ден в общината ще има среща и с представители на ромски организации. "Ако става въпрос за една и съща среща, ние няма да участваме в нея, защото няма какво да обсъждаме с представителите на ромските организации", обяви Атанас Николов, председател на комитета на протестиращите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама