Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7502010 www.bgdnes.bg

Българин стана звезда в Холивуд

Номиниран за "Оскар" с "Аз, проклетникът 2"

Морган Фрийман избира Николай Стоилов за външен министър на Естония

Българин проби и се превърна в истинска звезда в Холивуд!

Актьорът Николай Стоилов прави шеметна кариера зад океана, работейки със светила в седмото изкуство като Антъни Хопкинс, Кенет Брана и Джеръми Айрънс. Стоилов е първият българин, носител на актьорската награда TIMMY, и един от първите ни сънародници с главна роля в Холивуд.

Лично Морган Фрийман избира Николай за ролята на външен министър на Естония в хитовия сериал "Държавен секретар", който се излъчва на няколко сезона в праймтайма на един от най-големите телевизионни канали в САЩ - CBS.

Реклама

Политическият трилър разказва за живота и работата на три дами, които са били държавни секретари на САЩ в различни периоди - Мадлин Олбрайт, Кондолиза Райс и Хилари Клинтън. В събирателния образ на дамата държавен секретар Елизабет МакКорд се снима звездата на Щатите Теа Леони, известна у нас като съпруга на Дейвид Духовни.

Николай Стоилов печели роля в четвъртия сезон на сериала. Кастингът за подобни роли е жесток. Първо се заснемат три сцени, после още две видеа, следват преговори. Накрая Морган Фрийман, който е изпълнителен продуцент и се снима в сериала, одобрява нашенеца.

В сериала го режисира Ерик Столц, който е известен у нас като актьор в "Криминале", "Маската" и "Анаконда", а сега се е отдал изцяло на режисурата и продуцентството.

Стоилов приема шанса като страхотен трамплин. Когато се появява на екран, рейтингът ми се вдига още повече, защото го гледат милиони зрители, споделя актьорът.

Другото заглавие, в което се снима, е не по-малко интересно за него - "Прозрачен". Там играе заедно със звездата Джефри Тамбор. В комедийната драма се разказва за живота на пенсиониран професор по политически науки, който в напреднала възраст сменя пола си. Америка е разтърсена от необикновената трагедия на професора.

Реклама

Американците го свързват със съдбата на доведения баща на риалити звездата Ким Кардашиян - Брус Дженър, който в миналото е олимпийски състезател, много силен и атлетичен мъж. Той също в напреднала възраст решава да смени пола си и стига докрай в операциите, включително с отстраняване на половите му органи, и се превръща в Кейтлин Дженър и събира милиони почитатели в туитър.

Стоилов е роден на 2 юни 1968 г. в София. Баща му - Георги Стоилов, е основател на филиала на Техническия университет – София, в Пловдив.

Започва образованието си в училище с усилено преподаване на френски език и завършва Първа английска гимназия в София през 1987 г. Пет години по-късно получава висшето си образование във ВИТИЗ в класа на проф. Николай Люцканов и проф. Здравко Митков.

На десет години играе ролята на малкия Наум в продукцията "Константин Философ", снимана в Бояна. Като студент се снима във филма на Иван Андонов "Вампири, таласъми".

След дипломирането си Стоилов завършва курс "по Шекспир" на британската театрална школа. През 1995 г. завършва актьорска академия в Станфорд, САЩ. Учи и в колеж в Ню Йорк. Завършва професионалната програма за филмова, видео и телевизионна режисура и продукция в университета в Лос Анджелис, където живее за постоянно.

В Лос Анджелис се снима в още два хитови сериала. Участва във видеоигри и озвучава филми. Лентата "Аз, проклетникът 2", в която Стоилов озвучава пазач на лаборатория, е номинирана за "Оскар".

Българинът е забелязан от критиката и публиката с ролята си на Дарко - главния герой във филма "Дъждът на Лана". Коментирайки ролята му в този филм, кинокритикът Роджър Ибърт отбелязва, че той би имал бъдеще в ролята на злодей от филм за Джеймс Бонд.

През 2005 г. Николай Стоилов печели наградата TIMMY за най-добър актьор на САЩ за тази роля.

Стоилов е съавтор на книгата "Докторантска история на ужасите". Владее английски, френски и руски, свири на пиано и акордеон от втори клас. Женен е и има дъщеря.

Реклама
Реклама
Реклама