Синът на Станко Тодоров - Калин: Живков стана селски диктатор

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Синът на Станко Тодоров - Калин:
Живков стана селски диктатор

Калин Тодоров / Снимка: Иван Василев

Не се срамувам от миналото си, баща ми излезе почтен от играта!

"Ние фалшифицирахме онзи период, ролята на   в него и не можахме да дадем точна оценка на явлението какво и защо се случи, че от един добър държавник Живков се превърна в някакъв селски диктатор. Затова трябва да си говорим за историята и само истината такава, каквато е. Но в крайна сметка има нещо, което не трябва да се крие".

Това споделя в книгата си "Завесата на соца" синът на Станко Тодоров - Калин. Баща му бе министър-председател на България в две последователни правителства - 75-о и 76-о, заемал е и най-дълго този пост в българската история.

Освен като журналист преди и след промените Калин Тодоров е известен с това, че е поел интереса към занаята ни не от кого да е, а от Соня Бакиш - дългогодишен редактор на сп. "Жената днес" и може би най-респектиращата и достойна за уважение професионалистка в журналистиката.

"Много мислех по въпроса за човека от народа. Една от вътрешните ми съпротиви да напиша тази книга беше да не се възприеме като опит за разчистване на сметки, опит за дискредитиране на тези, които създадоха проблеми на нашето семейство, опит за дискредитиране на Живков. Опитах се да бъда максимално обективен, защото за Живков имам лични спомени, а и прочетох страшно много, като всички видове мемоари, писани от негови сподвижници, и ако щете, негови врагове. Човека от народа го деля на три периода - на ранния Живков, средния Живков и късния Живков. Ранният Живков е някъде от 1955 г. и Априлския пленум. Успяването му да овладее властта. Тогава той е целеустремен и до голяма степен все още революционен романтик, с вяра, че ще строи светлото бъдеще и модерна държава и новото общество. Вторият му период е когато вече беше овладял властта и всичките нейни хватки и натрупал необходимата политическа опитност. Това е период на един да кажем добър европейски държавник. Беше слабо образован човек, сравнително некултурен, но имаше изключително бърза мисъл, стратегическо мислене, беше много ловък и коварен, гъвкав. Има една мисъл, че всяка власт развращава. Абсолютната власт развращава абсолютно. През третия си период той беше човек, развратен от властта. Основното в личното му съзнание беше да пази властта, която се беше превърнала в самоцел. Това му попречи да вижда реалните проблеми, да смята, че нещата могат да се решават с магическа пръчка. Започна да се отървава от хората около него, които мислеха", споделя журналистът в интервю пред Розалина Евдокимова в сайта на СБЖ.

Един от мислещите е именно Станко Тодоров. Живков и с него се разделя, не без проблеми. "Майка ми беше не бунтар, а бунтовник даже. Баща ми не, а по-скоро беше един безкрайно почтен и лоялен човек. Една от големите грешки на Живков беше, че до последния момент не разбра, че баща ми беше лоялен на него и на партията. Виждаше много от недъзите и нещата, които не вървяха, но много пъти си замълчаваше, и то от лоялност към идеите и партията. Докато майка ми не цепеше басма на никой и накрая си плати сметката с лихвите и покрай нея плати и той, а и ние до някаква степен. Което е добре и зле. Зле, защото тя прекъсна политическата му кариера, а в друга степен му даде възможност да излезе почтен от играта", замислено сподел пред Евдокимова с днешна дата Калин.

Именно усещането, че семейството му е постъпило правилно, не го напуска и до днес.

"Всички приехме т.нар. репресии тежко, защото това не е само до власт. Приятелите започват да те отбягват и да те гледат с известно подозрение. Това беше едната страна на въпроса. Но другата беше по-сериозна, защото започваш да се чувстваш като враг на собствената си партия, на собствената си държава. Вътрешно знаехме,че майка ми е права, защото не беше нарушила нито закона, нито морала, като подкрепи русенския комитет срещу екологичната катастрофа. Имам една приятелка от Русе, Галя Антонова, която беше кореспондент на "Народна младеж". Когато пътуваше до София, тя идваше и при мен в "Отечествен фронт" и ми разказваше какво се случва там. Разказвах го на баща ми и така в някаква степен се занимавахме с подривна дейност. Знаех, че майка ми е права и че не са направили нищо лошо, но това усещане, че си враг, че си предал своите, е много тежко. Но това сплоти семейството и застанахме зад нея. Нито един от нас, по нито един повод не я е укорил".

И въпреки че имат възможност да емигрират в чужбина след 10 ноември, семейството на Станко Тодоров остава да живее у нас. Калин Тодоров е изхвърлен от работа, остава дълго извън професията.

"След десети ноември започнаха да ни се обаждат вкъщи и да ни заплашват. Дори по едно време си бях купил пушка. Жена ми каза да се махаме, защото децата ни бяха малки и тя се страхуваше за тях. Дори отидох в Синагогата и си извадих документ, че съм евреин, с желанието да тръгнем към Израел. Тогава бащата на съпругата ми се разболя тежко и нямаше как да го оставим и това ни попречи. Освен това аз обичам България, езикът ми е тук, гробовете на родителите ми са тук. Така че не съжалявам, но наистина имаше един такъв момент, когато си мислех да напуснем страната", категоричен е Калин Тодоров пред Евдокимова.

С днешна дата журналистът международник не се срамува да каже, че е бил син на Соня Бакиш и Станко Тодоров. "Така е. Дори напротив, казвам това с гордост. Малко от синовете на останалите ръководители на БКП могат да го кажат така. В момент на най-остра ненавист към миналото да си позволя да напиша тази книга, да я предложа за печат и на хората да я прочетат, значи, че не се срамувам от моето минало. То е част от мен", споделя още Калин Тодоров.

Горанов: Системата на НАП е в минимален процент копирана, но не е манипулирана

Горанов: Системата на НАП е в минимален процент копирана, но не е манипулирана

"Службите знаят много. Нещата са изключително обезпокоителни, но можеше и да бъде много по-зле. Системата на НАП в минимален процент е копирана, но тя не е счупена, не е манипулирана, не е заличена. Действително дължим извинение на всички български граждани, които по един или друг начин ще бъдат засегнати от този теч на инофрмация".

Сърчаджиева на кон

Сърчаджиева на кон

С изцяло променена визия Александра Сърчаджиева дава старт на предаването "Игри на волята". В продължение на 72 часа тя участва в снимките на промоционално видео към екстремното състезание. Сърчаджиева се гмурка в морето, изкачва планини, язди кон, търси съкровища... "Като водеща аз бях първата, която преживях сериозно предизвикателство в това

Есмер не кани Благо за ЧРД на сина им

Есмер не кани Благо за ЧРД на сина им

Хлапето на Джизъса нарича новия на майка си "татко" Благой Георгиев пропусна рождения ден на сина си Елай, научи "България Днес". Хлапето на Джизъса и бившата му половинка Есмер Омерова навърши три годинки в края на миналата седмица. Благо не е бил поканен от екссъпругата си на купона на хлапето. След развода отношенията на двамата се влошават.

Вергов черпи с баклава

Вергов черпи с баклава

С баклава почерпи Юлиан Вергов за рождения си ден. Екранният доцент Банков от "Откраднат живот" чукна 49 години. Актьорът направи цяла тава от десерта. Вергов почерпи най-близките си приятели с лично приготвената от него баклава. В новия си проект Вергов ще играе като училищен директор. Юлиан ще си партнира с дъщеря си Алена във филма "Петя на

Мнения

  • 1. Oт Димитър на 19.06.2019

    Мой човек ,не може един член на ЦК на БКП , като баща ти, да е бил НЕВИНЕН .Всички лижеха задника на Живков, защото иначе нямаше да са дълги години там . Същите тези НЕВИННИ още на момента се отрекоха от дотогавашната власт и по този начин завзеха новата власт и вместо "другар" станаха "господин" и прибраха милионите на българите

  • 2. Oт Възмутен гражданин на 19.06.2019

    Изпълзявате отвсякъде, ваш'та мама! Множите се в геометрична прогресия и само лапате, гушите и нищо свястно не излиза от вас! Умиране има, отърване от вас нЕЕЕЕЕЕЕма!Пак чакате да се нагушите от поредното завъртане на световния ред!

  • 3. Oт Димитър на 20.06.2019

    Беззъбите СЛУГИ на ония велможи са толкова ТЪПИ , че и след 30 години още не са разбрали на кого са слугували . Добре че са все по-малко и по-малко .

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Боевски проговори за първи път за бардака

Боевски проговори за първи път за бардака

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Щип-щип, обичам те, мила

Щип-щип, обичам те, мила

"Ооообичам те, обичам те, мила", пееше едно време култовият Стефан Вълдобрев. А днес придружава рефрена на легендарното си парче с пощипване, видяха топпапараците на "България Днес". Старозагорският бард и актьор не кара само на гласова агитация около красиви руси дами, а най-спокойно ги щипва по бузките на оживените булеварди.

Релето праща Гребеца доживот в пандиза

Релето праща Гребеца доживот в пандиза

Показанията на осъдения като член на групата за отвличания "Наглите" Даниел Димитров-Релето пратиха доживот в килията бившия му авер от бандата Любомир Димитров-Гребеца. Това споделиха пред "България Днес" защитници на Любо Гребеца по делото за убийствата на Иван Пайнавелов-Сапата и Юлиян Лефтеров-Кунгфуто.

Дара заприлича на Галена

Дара заприлича на Галена

Поразителна прилика между младата певица Дара и колежката й от чалгата Галена, видяха нейни фенове. Причината е, че в последно време тийнсензацията се гримира по абсолютно същия начин като Галя и двете носят в един стил косата си. Почитателите на Дара не одобряват промяната й, защото според тях така изглежда

Подсъдим по афера със 108 кг амфетамини: Мислех, че пренасям хапчета за секс!

Подсъдим по афера със 108 кг амфетамини: Мислех, че пренасям хапчета за секс!

Не съм знаел, че пренасям наркотици! Мислех, че пренасям хапчета за секс! Това признава пред апелативния спецсъд Александър Киров, погнат по аферата със 108 кила амфетамини, научи "България Днес". Схемата бе разбита през януари 2016 г. При акция на Околовръстното в Пловдив в лек автомобил опел бяха открити пликове с хиляди таблетки.

Тончо на доктор

Тончо на доктор

Тончо Токмакчиев посети ВМА за преглед, видя "България Днес". Самият актьор потвърди пред изданието, че е в отлично здраве и се чувства много добре, но не даде яснота какво точно е правил в коридорите на болницата. Токмакчиев се радва на отпускарския сезон и на внуците

Мелиса и Боатенг почиват заедно

Мелиса и Боатенг почиват заедно

Кевин-Принс Боатенг и Мелиса Сата почиват заедно на Балеарските острови. Не, футболистът и моделката не са се събрали. Просто двамата отново си общуват след раздялата преди няколко месеца. Те бяха в много обтегнати отношения, но успяха да намерят добрия тон след среща на сватба на обща приятелка наскоро.

"Златната" Лаура с гадже юпи

"Златната" Лаура с гадже юпи

И последната гимнастичка от ансамбъла на България без гадже намери любовта. От няколко месеца "златното момиче" Лаура Траатс има човек до себе си, научи "България Днес". Гаджето на чаровницата се казва Мартин Стефанов. Подобно на нея и той е от София. Младежът е от младата вълна юпита, които работят в България.

Нина Никол лудна по биото

Нина Никол лудна по биото

Русата бомба и пиар от близкото минало Нина Никол не се примирява с възрастта. Красавицата и най-близка приятелка с шармантния културист Киро Скалата показа изваяно тяло и как го поддържа, видяха топпапараците на "България Днес". Нина Никол яде само биохрани и пие прясно изцедени сокове, за които дава сериозни суми в столичен магазин.

Авери на Малък Йоско влизат в пандиза

Авери на Малък Йоско влизат в пандиза

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Най-коментирани

Щип-щип, обичам те, мила

Щип-щип, обичам те, мила

"Ооообичам те, обичам те, мила", пееше едно време култовият Стефан Вълдобрев. А днес придружава рефрена на легендарното си парче с пощипване, видяха топпапараците на "България Днес". Старозагорският бард и актьор не кара само на гласова агитация около красиви руси дами, а най-спокойно ги щипва по бузките на оживените булеварди.

Боевски проговори за първи път за бардака

Боевски проговори за първи път за бардака

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Страхил Гановски, човекът с лиценза:
Това не е "Мистър Свят", а измислен конкурс!

Страхил Гановски, човекът с лиценза: Това не е "Мистър Свят", а измислен конкурс!

Нашето момче Оливър Стойков ще се състезава през август в Манила "Оливър Стайков е истинският Мистър Свят България. Той бе избран официално през април с конкурс. Това момче Даниел Георгиев не е носителят на най-престижната титла." Това сподели за "България Днес" лицензиантът на марката "Мистър Свят България" - Страхил Гановски.

Силиконово чудовище показа Хазарта (Видео и снимки)

Силиконово чудовище показа Хазарта (Видео и снимки)

Ето това е истинска кифла - не, ами направо звяр! Суперяка гавра с всички силиконови мацки! "Известна" ще е хитът по дискотеките това лято! След като разби класациите с "Гладен", сега Ицо Хазарта идва с ново парче и брутален клип, типично в познатия стил. Този път рапът е смесен с електронна музика и не звучи като обикновен "Ъпсурт".

Люси Дяковска готова с хотела от контейнери

Люси Дяковска готова с хотела от контейнери

Интериорният дизайн на мебели отдавна ми е страст!, казва певицата Люси Дяковска е на път да зареже певческата си кариера и да се захване с проспериращи бизнеси. От година тя е съдружник във фирма за обзавеждане и наскоро договори първия си голям проект. Дяковска се е заела да обзаведе хотел в един от черноморските ни курорти,

Годжи и Невена възпяват любовта (Видео)

Годжи и Невена възпяват любовта (Видео)

Най-накрая балада! Така реагират феновете на новото парче "Любов" на Невена Цонева и Годжи. Текстът и музиката е на самите изпълнители. Едва за няколко часа от пускането й в Ютуб "Любов" трупа близо 80 хил. гледания и десетки суперлативи. Песента е четвъртата само за месец от продуцентската компания на Слави Трифонов.

Подсъдим по афера със 108 кг амфетамини: Мислех, че пренасям хапчета за секс!

Подсъдим по афера със 108 кг амфетамини: Мислех, че пренасям хапчета за секс!

Не съм знаел, че пренасям наркотици! Мислех, че пренасям хапчета за секс! Това признава пред апелативния спецсъд Александър Киров, погнат по аферата със 108 кила амфетамини, научи "България Днес". Схемата бе разбита през януари 2016 г. При акция на Околовръстното в Пловдив в лек автомобил опел бяха открити пликове с хиляди таблетки.

Разяреният питбул бил пържен с ел. нашийник

Разяреният питбул бил пържен с ел. нашийник

Разяреният питбул, който преди ден нападна стопанката и възпитателите си, е бил пържен с електрически нашийник. За да бъде обучавано животното, върху него е използвано средство, което е забранено за употреба според българското законодателство. От приюта, който е отглеждал кучето, са категорични, че нямат общо с озлоблението на животното.

Катрин Вачева опасно слаба

Катрин Вачева опасно слаба

Изваяната моделка Катрин Вачева е станала прекомерно слаба. За притеснителната визия на миската сигнализираха фенове в социалните мрежи, след като Катрин се пусна по бански от столичен плувен комплекс. Визията на доскоро апетитната моделка е много

Монета доказва - България е била империя

Монета доказва - България е била империя

Реликвата е продадена в САЩ за едва 25 долара Солун е бил наше владение, показва старинното имане Старинна монета от времето на на цар Иван Асен II показва, че България е била империя, а под нейно владичество е бил целият Балкански полуостров. За уникалната находка гръмнаха преди броени дни социалните мрежи,

Рекорд! 32 номинации за наградите "Еми" за сериала "Игра на тронове"

Рекорд! 32 номинации за наградите "Еми" за сериала "Игра на тронове"

Сериалът "Игра на тронове" получи рекордните 32 номинации за наградите "Еми", съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс. Досегашният рекорд принадлежеше на "Полицейско управление Ню Йорк" с 27 номинации от 1994 г., предава БТА. "Игра на тронове" осигури преимущество на телевизия НBO, която има общо 137 номинации, пред Нетфликс със 117 номинации.

Горанов: Системата на НАП е в минимален процент копирана, но не е манипулирана

Горанов: Системата на НАП е в минимален процент копирана, но не е манипулирана

"Службите знаят много. Нещата са изключително обезпокоителни, но можеше и да бъде много по-зле. Системата на НАП в минимален процент е копирана, но тя не е счупена, не е манипулирана, не е заличена. Действително дължим извинение на всички български граждани, които по един или друг начин ще бъдат засегнати от този теч на инофрмация".

Експерт за хакерската атака срещу НАП: Това е един IT Чернобил

Експерт за хакерската атака срещу НАП: Това е един IT Чернобил

Ние сме в ситуация на един IT Чернобил. Това каза в предаването „Тази сутрин” експертът по киберсигурност Ясен Танев по повод информацията за хакерска атака върху базата данни на НАП. Хакерите съобщиха в имейл, адресиран до редакциите на няколко български медии, за безпрецедентния теч на лични данни от български институции.

Министър Маринов: Да, има хакерската атака срещу НАП. Руснаци са,  заради Ф-16

Министър Маринов: Да, има хакерската атака срещу НАП. Руснаци са, заради Ф-16

"Тази сутрин се чух с Явор Колев, наистина има несанкциониран достъп до сървър на НАП, от който е изтеглена определена информация”. Това обяви пред бТВ вътрешният министър Младен Маринов във връзка с информацията, че хакери са проникнали в базата данни на Агенцията по приходите. Хакерите съобщиха вчера в имейл, адресиран до медиите,

Авери на Малък Йоско влизат в пандиза

Авери на Малък Йоско влизат в пандиза

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Боевски проговори за първи път за бардака

Боевски проговори за първи път за бардака

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Историческа възстановка на освобождението на Банско на 
фестивала Фолклорна магия

Историческа възстановка на освобождението на Банско на фестивала Фолклорна магия

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и

Новак Джокович спечели за пети път "Уимбълдън" (Снимки)

Новак Джокович спечели за пети път "Уимбълдън" (Снимки)

Сърбинът Новак Джокович спечели за пети път "Уимбълдън". На финала в Лондон Ноле победи по уникално драматичен начин швейцареца Роджър Федерер 7:6 (7:5), 1:6, 7:6 (7:4), 4:6, 13:12 (7:3). Великата битка продължи над 5 ч.  За първи път през тази година влезе в сила промяната при 12:12 в петия сет да се играе тайбрек.

Зоополиция следи миенето на улиците

Зоополиция следи миенето на улиците

Зоополиция се включи в миенето на улици в София. Докато служители с оранжеви жилетки чевръсто размятаха тежки маркучи в неделната утрин, кола на Зоополицията плътно следваше и охраняваше работниците. Защо точно блюстители на животинския ред вардят служителите от чистотата не става ясно, но със сигурност любителите на четириноги могат да бъдат

Сняг на Мусала през юли (Снимки)

Сняг на Мусала през юли (Снимки)

На връх Мусала падна юлски сняг. Количеството е достатъчно голямо, за да бъде направен снежен човек. Необичайното време изненада десетки хора, а в социалните мрежи се появиха доста забавни коментари. Лошото време обхвана цяла България. Оранжев и жълт код за обилни валежи са обявени в цялата страна, с изключение на Добрич и Силистра.