Синът на Станко Тодоров - Калин: Живков стана селски диктатор

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Синът на Станко Тодоров - Калин:
Живков стана селски диктатор

Калин Тодоров / Снимка: Иван Василев

Не се срамувам от миналото си, баща ми излезе почтен от играта!

"Ние фалшифицирахме онзи период, ролята на   в него и не можахме да дадем точна оценка на явлението какво и защо се случи, че от един добър държавник Живков се превърна в някакъв селски диктатор. Затова трябва да си говорим за историята и само истината такава, каквато е. Но в крайна сметка има нещо, което не трябва да се крие".

Това споделя в книгата си "Завесата на соца" синът на Станко Тодоров - Калин. Баща му бе министър-председател на България в две последователни правителства - 75-о и 76-о, заемал е и най-дълго този пост в българската история.

Освен като журналист преди и след промените Калин Тодоров е известен с това, че е поел интереса към занаята ни не от кого да е, а от Соня Бакиш - дългогодишен редактор на сп. "Жената днес" и може би най-респектиращата и достойна за уважение професионалистка в журналистиката.

"Много мислех по въпроса за човека от народа. Една от вътрешните ми съпротиви да напиша тази книга беше да не се възприеме като опит за разчистване на сметки, опит за дискредитиране на тези, които създадоха проблеми на нашето семейство, опит за дискредитиране на Живков. Опитах се да бъда максимално обективен, защото за Живков имам лични спомени, а и прочетох страшно много, като всички видове мемоари, писани от негови сподвижници, и ако щете, негови врагове. Човека от народа го деля на три периода - на ранния Живков, средния Живков и късния Живков. Ранният Живков е някъде от 1955 г. и Априлския пленум. Успяването му да овладее властта. Тогава той е целеустремен и до голяма степен все още революционен романтик, с вяра, че ще строи светлото бъдеще и модерна държава и новото общество. Вторият му период е когато вече беше овладял властта и всичките нейни хватки и натрупал необходимата политическа опитност. Това е период на един да кажем добър европейски държавник. Беше слабо образован човек, сравнително некултурен, но имаше изключително бърза мисъл, стратегическо мислене, беше много ловък и коварен, гъвкав. Има една мисъл, че всяка власт развращава. Абсолютната власт развращава абсолютно. През третия си период той беше човек, развратен от властта. Основното в личното му съзнание беше да пази властта, която се беше превърнала в самоцел. Това му попречи да вижда реалните проблеми, да смята, че нещата могат да се решават с магическа пръчка. Започна да се отървава от хората около него, които мислеха", споделя журналистът в интервю пред Розалина Евдокимова в сайта на СБЖ.

Един от мислещите е именно Станко Тодоров. Живков и с него се разделя, не без проблеми. "Майка ми беше не бунтар, а бунтовник даже. Баща ми не, а по-скоро беше един безкрайно почтен и лоялен човек. Една от големите грешки на Живков беше, че до последния момент не разбра, че баща ми беше лоялен на него и на партията. Виждаше много от недъзите и нещата, които не вървяха, но много пъти си замълчаваше, и то от лоялност към идеите и партията. Докато майка ми не цепеше басма на никой и накрая си плати сметката с лихвите и покрай нея плати и той, а и ние до някаква степен. Което е добре и зле. Зле, защото тя прекъсна политическата му кариера, а в друга степен му даде възможност да излезе почтен от играта", замислено сподел пред Евдокимова с днешна дата Калин.

Именно усещането, че семейството му е постъпило правилно, не го напуска и до днес.

"Всички приехме т.нар. репресии тежко, защото това не е само до власт. Приятелите започват да те отбягват и да те гледат с известно подозрение. Това беше едната страна на въпроса. Но другата беше по-сериозна, защото започваш да се чувстваш като враг на собствената си партия, на собствената си държава. Вътрешно знаехме,че майка ми е права, защото не беше нарушила нито закона, нито морала, като подкрепи русенския комитет срещу екологичната катастрофа. Имам една приятелка от Русе, Галя Антонова, която беше кореспондент на "Народна младеж". Когато пътуваше до София, тя идваше и при мен в "Отечествен фронт" и ми разказваше какво се случва там. Разказвах го на баща ми и така в някаква степен се занимавахме с подривна дейност. Знаех, че майка ми е права и че не са направили нищо лошо, но това усещане, че си враг, че си предал своите, е много тежко. Но това сплоти семейството и застанахме зад нея. Нито един от нас, по нито един повод не я е укорил".

И въпреки че имат възможност да емигрират в чужбина след 10 ноември, семейството на Станко Тодоров остава да живее у нас. Калин Тодоров е изхвърлен от работа, остава дълго извън професията.

"След десети ноември започнаха да ни се обаждат вкъщи и да ни заплашват. Дори по едно време си бях купил пушка. Жена ми каза да се махаме, защото децата ни бяха малки и тя се страхуваше за тях. Дори отидох в Синагогата и си извадих документ, че съм евреин, с желанието да тръгнем към Израел. Тогава бащата на съпругата ми се разболя тежко и нямаше как да го оставим и това ни попречи. Освен това аз обичам България, езикът ми е тук, гробовете на родителите ми са тук. Така че не съжалявам, но наистина имаше един такъв момент, когато си мислех да напуснем страната", категоричен е Калин Тодоров пред Евдокимова.

С днешна дата журналистът международник не се срамува да каже, че е бил син на Соня Бакиш и Станко Тодоров. "Така е. Дори напротив, казвам това с гордост. Малко от синовете на останалите ръководители на БКП могат да го кажат така. В момент на най-остра ненавист към миналото да си позволя да напиша тази книга, да я предложа за печат и на хората да я прочетат, значи, че не се срамувам от моето минало. То е част от мен", споделя още Калин Тодоров.

Алек и Хилария Болдуин очакват момиченце

Алек и Хилария Болдуин очакват момиченце

Алек и Хилария Болдуин очакват да им се роди момиченце, съобщи Контактмюзик. Това е радостна вест за единствената им дъщеря Кармен, която има три по-малки братчета. Щастливата двойка очаква петото си дете. Във видео, постнато от Хилария в Инстаграм, се вижда как двамата се готвят да приветстват появата на още една дъщеря в семейството им.

Щастлива съм, че съм в „Гинес“

Щастлива съм, че съм в „Гинес“

Жената с най-ниския глас на света сбъдва мечтата си Талантливата певица Марияна Павлова е вписана в Книгата на рекордите  "Щастлива съм. Това е сбъдната мечта." Това е първата реакция на талантливата българска певица Марияна Павлова, която беше вписана в Книгата на рекордите "Гинес". Родната изпълнителка е само на 35 години и е притежател на

Солтарийски ТРУПА пачки на частно

Солтарийски ТРУПА пачки на частно

Дългия се спря, а Борето - не Вокалът на "Ку-ку бенд" през вечер по участия, пее на сватби и на фестивали "Шоуто на Слави" може и да спря, но Борис Солтарийски не спира да печели тлъсти пачки. Вокалистът на "Ку-ку бенд" намери начин лесно да прилапва по някоя друга хилядарка за няколко часа. Солтарийски се е отдал на соло кариера,

12-годишен се запали заради интернет предизвикателство

12-годишен се запали заради интернет предизвикателство

12-годишно хлапе от американския щат Мичиган е било прието в болница с тежки изгоряния в областта на брадичката, гърдите и корема, след като е взело участие в ново безразсъдно предизвикателство в социалните мрежи - т.нар. огнено предизвикателство, предаде "Канал 3" Малчуганът е изкарал в болничното заведение четири дни,

Мнения

  • 1. Oт Димитър на 19.06.2019

    Мой човек ,не може един член на ЦК на БКП , като баща ти, да е бил НЕВИНЕН .Всички лижеха задника на Живков, защото иначе нямаше да са дълги години там . Същите тези НЕВИННИ още на момента се отрекоха от дотогавашната власт и по този начин завзеха новата власт и вместо "другар" станаха "господин" и прибраха милионите на българите

  • 2. Oт Възмутен гражданин на 19.06.2019

    Изпълзявате отвсякъде, ваш'та мама! Множите се в геометрична прогресия и само лапате, гушите и нищо свястно не излиза от вас! Умиране има, отърване от вас нЕЕЕЕЕЕЕма!Пак чакате да се нагушите от поредното завъртане на световния ред!

  • 3. Oт Димитър на 20.06.2019

    Беззъбите СЛУГИ на ония велможи са толкова ТЪПИ , че и след 30 години още не са разбрали на кого са слугували . Добре че са все по-малко и по-малко .

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Убиец се върна на терена

Убиец се върна на терена

Вратарят Бруно Фернандес, който е бивш капитан на "Фламенго", се завърна на терена. В тази новина нямаше да има нищо кой знае колко сензационно, ако пред 2013-а той не бе осъден на 22 години затвор. Присъдата бе заради убийството на бившата му приятелка - моделката Елиза Самудио, с която имат две деца.

Мелиса грее до Боатенг

Мелиса грее до Боатенг

Мелиса Сата отново се носи на крилете на любовта. Тя буквално грее в присъствието на съпруга си Кевин-Принс Боатенг, отчетоха медиите в Италия. Моделката и халфът се събраха след почти едногодишна раздяла. И не пропускат да покажат колко са щастливи заедно. За последно го направиха на ревюто на известна марка в Милано

Затвор грози Алонсо

Затвор грози Алонсо

Световният шампион с Испания Шаби Алонсо може да се озове в затвора. Той е обвинен в данъчни измами за няколко милиона евро. Ако се докаже, че е виновен, може да лежи до пет години. Бившият халф на "Реал" е поредният футболист с проблеми с данъчните след Кристиано Роналдо и Лионел

Рафиня заби моделка

Рафиня заби моделка

Рафиня може и да се оказа ненужен в "Барса" и пратен под наем в "Селта", но има с какво да се похвали. Бразилецът успя да свали секси мацка. Новата приятелка на футболиста е манекенката Абрил Релай де Йонг. Тя е холандка, но от години живее в Барселона заради модната си кариера. Красавицата е родена на 5 януари 1997 година и е на 22

11 г. по-късно: Погват чешки бизнесмен за убийство на съдружник

11 г. по-късно: Погват чешки бизнесмен за убийство на съдружник

Убийство отпреди 11 години е на път да се разплете пред Темида! След поредица от спирания и възобновявания делото срещу българо-чешкия бизнесмен Никола Молчан влиза в Софийския градски съд. Той ще отговаря за смъртта на своя съдружник Либор Мировски през далечната 2008 г. Разследването на няколко пъти е пратено в пета глуха,

Фен аут от стадионите

Фен аут от стадионите

Фен на мексиканския "Тигрес" ще получи доживотна забрана да посещава мачове. Причината е, че докосна гърдите на футболистката на тима София Хуерта. Запалянкото я помолил да си направят селфи след края на контролата на отбора с "Хюстън Даш" на университетския стадион в Монтерей. Тя откликнала и дори взела телефона му

Бриаторе бесен на бившата

Бриаторе бесен на бившата

Бившият собственик на тима от Формула 1 "Бенетон" Флавио Бриаторе е бесен на екс съпругата си Елизабета Грегорачи. Причината е разюздания й начин на живот в последно време. Мадамата сменя мъжете като носни кърпички от няколко месеца насам. Първо се бе събрала с последния си приятел Франческо Бетуци. Но дни след това замина на почивка в Дубай с

Жажда гори Боби Турбото

Жажда гори Боби Турбото

Борислав Захариев, по-известен като Боби Турбото, трескаво пресича улица в центъра на София и връхлита в магазин, подгонен от люта жажда, видя "България Днес". Актьорът, станал известен в предаването "Сблъсък", видимо се поуспокоява, след като се запаси с бутилка

Калканджиева се подиграва с цяла България

Калканджиева се подиграва с цяла България

"Чух, че в София е много студено! А пък ние отиваме на плаж в Капри! Целуваме ви!", гаври се Жени Калканджиева с ниските температури, които обхванаха цялата страна в последните дни. Скандалната миска е в Италия на женско море с приятелки и се отдава на голяма забава далеч от

Сашо Дойнов търка талони с усмивка

Сашо Дойнов търка талони с усмивка

Сашо Дойнов търка талони за паркиране, видя "България Днес". Комикът бе забелязан в центъра на столицата, където любезно си закупи талони от служителка на градска мобилност. Дойнов използва капака на автомобила си, за да може удобно да изтърка билета, след което го снима с телефона си и го изпрати.

Най-коментирани

Убиец се върна на терена

Убиец се върна на терена

Вратарят Бруно Фернандес, който е бивш капитан на "Фламенго", се завърна на терена. В тази новина нямаше да има нищо кой знае колко сензационно, ако пред 2013-а той не бе осъден на 22 години затвор. Присъдата бе заради убийството на бившата му приятелка - моделката Елиза Самудио, с която имат две деца.

Сашо Дойнов търка талони с усмивка

Сашо Дойнов търка талони с усмивка

Сашо Дойнов търка талони за паркиране, видя "България Днес". Комикът бе забелязан в центъра на столицата, където любезно си закупи талони от служителка на градска мобилност. Дойнов използва капака на автомобила си, за да може удобно да изтърка билета, след което го снима с телефона си и го изпрати.

Черната Златка втрещява с крака

Черната Златка втрещява с крака

Че Златка Димитрова е фитнес маниак, се знае отдавна. Много хора дори се възмутиха на формите на Злати, които все повече започнаха да приличат на мъжки заради постоянните тренировки. Оказва се, че часовете във фитнеса се отплащат повече от щедро на плеймейтката, която видимо има повече от женско и изваяно тяло.

Българка е най-красива в ЕС

Българка е най-красива в ЕС

За първи път в историята на конкурса Впечатлих журито с ръченица, сподели красавицата Яна Средкова  Българка е най-красивата омъжена жена в Европейския съюз. Майката на три деца Яна Средкова безапелационно грабна титлата в конкурса MRS Europe 2019, който се проведе в началото на октомври на Канарските острови.

Франция, Великобритания и Германия с декларация срещу турската операция в Сирия

Франция, Великобритания и Германия с декларация срещу турската операция в Сирия

Франция, Великобритания и Германия са поискали да бъде свикан Съветът за сигурност на ООН, за да обсъди турската офанзива в Северна Сирия, съобщи френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, цитирана от Ройтерс и БТА. Пред парламентарната комисия по външни работи на френския парламент Дьо Моншален каза още

Проф. Христо Мермерски: Излекувах рак с картофи и сода

Проф. Христо Мермерски: Излекувах рак с картофи и сода

С корени от шипки мъж пребори пиелонефрита, а беше на смъртно легло КОЙ Е ТОЙ Проф. Христо Мермерски е доайенът на природната медицина у нас. Наскоро познавачът на билколечението издаде 31-ата си книга. В тях заедно със сина си д-р Йонко Мермерски разкриват тайните на лечението на редица болести и показват силата на народното лечение.

Силвия Кацарова готова с мемоари

Силвия Кацарова готова с мемоари

Силвия Кацарова най-сетне е готова с автобиографичната си книга. Върху тома със спомените си естрадната легенда работеше близо пет години. Премиерата на мемоара ще е на 27 ноември в "Рейнбоу плаза". "Отдавна съм ангажирана с този проект, но в последните 7-8 месеца му се посветих изцяло. Убедена съм, че читателите ще останат доволни",

Почина Милчо Левиев

Почина Милчо Левиев

В 22 ч българско време е починал Милчо Левиев, легендарният композитор и джаз пианист, съобщиха негови близки. Преди десетина дни той се е свързал с Игор Марковски, за да получи правата за книга, която искал да издаде. След това обаче рязко се е влошил, каза Марковски пред "24 часа". Милчо Левиев е роден на 19 декември 1937 година в Пловдив в

Инвалид живее без пенсия, ток, вода

Инвалид живее без пенсия, ток, вода

Примъква си съчки от гората, съселяните го хранят  Иде ми да се обеся и да се приключи тази мъка, казва Стефан  Доли ТАЧЕВА "Идва ми да си сложа въжето и да се приключи тази мъка!" С тези разтърсващи думи ни посреща инвалидът Стефан Пангаров в пазарджишкото село Цар Асен. Стефчо, както го наричат всички, е с нарушено зрение,

Баскетболистка пъчи бомби

Баскетболистка пъчи бомби

Секси баскетболистка изкушава с големи бомби феновете си. Италианката Валентина Виняли е на път напълно да изостави спорта и да се съсредоточи върху разголените снимки. Тя почти ежедневно показва доза еротика и вече гради кариера на модел. Наскоро Виняли бе обявена за най-сексапилната баскетболистка, а доказателство са изкусителните й фотосесии.

Двама британци пребити в София тази нощ, часове преди мача България - Англия

Двама британци пребити в София тази нощ, часове преди мача България - Англия

Двама британски поданици са пострадали при инциденти в центъра на София през изминалата нощ, предаде БНР. Първият инцидент е станал в района на заведение на улица "Кърнинградска". Пострадалият е отказал медицинска помощ от пристигналия на място екип. При втория инцидент англичанин е бит от неизвестни близо до кръстовището на улиците "Солунска" и

Вижте застреляните в Чикаго българи

Вижте застреляните в Чикаго българи

Децата на застреляните в събота в Чикаго Ивайло Попов и Цветанка Костадинова събират пари за връщането на телата им в България и погребението им. Те разпространиха призив в социалните мрежи. Ивайло и Цвети се женят само преди около година и идват да живеят в Чикаго. Освен тях, сред жертвите са майката на Ивайло - Искра

18-годишен причинил катастрофата край Казанлък с шест жертви, бил пиян

18-годишен причинил катастрофата край Казанлък с шест жертви, бил пиян

Лек автомобил "Ауди" с габровска регистрация, с 42-годишен водач зад волана пътува към Казанлък. Срещу него внезапно в платното за насрещно движение навлиза "Мерцедес" с петима души. Следва челен сблъсък на правия участък. Всички са загинали на място. Това обясни пред bTV инспектор Веселин Георгиев от РПУ-Казанлък

Шестима загинаха при катастрофа край Казанлък

Шестима загинаха при катастрофа край Казанлък

Шестима души загинаха тази нощ при тежка катастрофа край Казанлък. Инцидентът е станал около 1 часа на пътя между град Крън и село Хаджи Димитрово, предаде БНТ. Лек автомобил, в който са пътували 5 души се удря в кола с габровска регистрация. На място загиват всички пътници в колата и шофьора на другия автомобил

Трима българи и един американец застреляни при касапницата в Чикаго

Трима българи и един американец застреляни при касапницата в Чикаго

Трима българи и един американец са били застреляни в дома им в Чикаго, докато вечеряли. Пета жертва се бори за живота си в болница, съобщи Би Ти Ви. Инцидентът станал в събота около 5 ч. следобед в апартамента на семейството на улица „Уест Ървинг Парк” в Чикаго. Властите продължават да събират информация за това, което се е случило

Елтън Джон не харесвал майка си, била социопат

Елтън Джон не харесвал майка си, била социопат

Популярният британски певец и музикант Елтън Джон не харесвал майка си, защото, по неговите думи, тя била социопат и не обичала никого освен себе си, пише Контактмюзик. Сър Елтън се оплака пред камерите на предаването "Си Би Ес сънди морнинг", че Шийла Феърбрадър никога не пожелала да види двамата му сина

Министерство на културата: Маестро Левиев проправи нови пътеки в живота и в джаза

Министерство на културата: Маестро Левиев проправи нови пътеки в живота и в джаза

Тъгуваме от загубата на едно от най-големите имена в джаз музиката на България, прославили страната ни по света - Маестро Милчо Левиев, пише на сайта на Министерство на културата. "Казват, че джаз музиката е глас на свободата, многообразието и честността, на човешкия опит и на първооткривателството, защото тя неразривно е свързана с умението да

Арестуваха Джейн Фонда на протеста за климата с Грета Тунберг

Арестуваха Джейн Фонда на протеста за климата с Грета Тунберг

Джейн Фонда беше арестувана с още 15 души на стълбите пред Капитолия във Вашингтон по време на протест срещу климатичните промени, предава БНТ. Актрисата, която е на почти 82 години, участва в проява, организирана от група, бореща се за чиста енергия. Джейн Фонда казва, че е вдъхновена от каузата на младите и се мести във Вашингтон,

Почина Милчо Левиев

Почина Милчо Левиев

В 22 ч българско време е починал Милчо Левиев, легендарният композитор и джаз пианист, съобщиха негови близки. Преди десетина дни той се е свързал с Игор Марковски, за да получи правата за книга, която искал да издаде. След това обаче рязко се е влошил, каза Марковски пред "24 часа". Милчо Левиев е роден на 19 декември 1937 година в Пловдив в

Стрелба в клуб в Ню Йорк, четирима са убити (Видео, снимки)

Стрелба в клуб в Ню Йорк, четирима са убити (Видео, снимки)

Четирима души бяха убити и няколко бяха ранени при стрелба в Ню Йорк днес сутринта, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес, като се позовават на местни медии и полицейски говорител. Стрелбата избухнала в Бруклин, близо до частен клуб. Според телевизия Си Би Ес Ню Йорк петима души били тежко ранени, предава БТА.